Westeremder Voorwerk

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Hoogeland
Groningen

Westeremder Voorwerk

Terug naar boven

Status

- Westeremder Voorwerk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Stedum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- De buurtschap Westeremder Voorwerk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Westeremden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westeremder Voorwerk ligt N van Westeremden, rond het N deel van de Fiveldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Westeremder Voorwerk omvat een handvol panden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Westeremder Voorwerk heeft 1 rijksmonument, zijnde villaboerderij Nieuw Voorwerk (Fiveldijk 11), bestaande uit een voorhuis, hals, hoofdschuur, deels ingebouwde garage en aangebouwde bijschuur. De boerderij is gebouwd in 1937 in interbellumstijl, in opdracht van H.K. Muller, onder architectuur van architectenbureau Benninga en Van Hoorn uit Loppersum. De villaboerderij is een bijzondere variant op het kop-hals-romptype; de hals is dwars op het voorhuis geplaatst en de schuur is dwars op de hals geplaatst. In verband met brandgevaar was Muller verplicht een aparte schuur te laten bouwen voor tractoren. De boerderij is gelegen op een ruim perceel, dat deels is omgracht, aan de uitvalsweg naar Garsthuizen.

De villaboerderij met aangebouwde bijschuur is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een villaboerderij uit 1937 in de provincie Groningen in interbellumstijl; vanwege de typerende vormgeving en detaillering; vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur als delen van het interieur; vanwege de waardevolle interieuronderdelen; als bijzondere variant op het kop-hals-romptype; als goed voorbeeld van het oeuvre van de architecten Benninga en Van Hoorn; vanwege de bijzondere en rustieke ligging aan de Fiveldijk.

Reactie toevoegen