Westermient

Plaats
Buurtschap
Texel
Kop van Noord-Holland Waddengebied
Noord-Holland

westermient_de_dennen_sneeuwklokjesbos_1.jpg

Westermient, De Dennen, sneeuwklokjesbos

Westermient, De Dennen, sneeuwklokjesbos

westermient-de-dennen_sneeuwklokjesbos_2.jpg

Westermient, De Dennen, sneeuwklokjesbos

Westermient, De Dennen, sneeuwklokjesbos

den_burg_westermient_huizen_aan_de_rozendijk_vanaf_de_smitsweg_kopie.jpg

Westermient, huizen aan de Rozendijk, gezien vanaf de Smitsweg

Westermient, huizen aan de Rozendijk, gezien vanaf de Smitsweg

Westermient

Terug naar boven

Status

- Westermient is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio's Kop van Noord-Holland en Waddengebied, gemeente Texel.

- De buurtschap Westermient valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Burg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 De Miendgronden.

Naamsverklaring
- Betekent de westelijk gelegen mient 'grond die in gemeenschappelijk bezit gehouden werd'.(1) Genoemd naar de nabijgelegen buurtschap De Westen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westermient ligt W van Den Burg, N van De Westen, rond de Rozendijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Westermient omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De duinen en 'wildernis' van de mientgronden in dit gebied, werden door de omliggende dorpen gehuurd van 'het Gezag'. Het deel dat De Koog huurde heette Koogermient en het deel dat door De Westen werd gehuurd, kreeg de naam Westermient. Arme inwoners uit de genoemde dorpen mochten hier hun brandstof zoeken in de vorm van heideplaggen en zij mochten er hun geiten weiden. Ook werd zand van de duinen verkocht.

In de 17e eeuw kwamen er twee linnenblekerijen in Westermient. Wit linnen was in de zogeheten Gouden Eeuw in de mode. In de 18e eeuw kwam gekleurd katoen uit Indië in de mode en stopten de blekerijen ermee.

Op de Mientgronden woonden tientallen gezinnen in “zooien keten”, plaggenhutten, in diepe armoede. Wel was er, door de nabijheid van het strand, bijverdienste door te helpen met het bergen van gestrande goederen en, na deze legale arbeid, te jutten. De plaggenhutten stonden op Staatsgrond, waarvoor pacht moest worden betaald. De laatste plaggenhut van de Westermient, bewoond door Cornelis Gorter en Antje Dekker, werd in 1909 verlaten. De man werd 'Pagga' genoemd, een bijnaam afkomstig van het latijnse paganus, dat heidebewoner of heiden betekent (het had ermee te maken dat hij verschrikkelijk kon mopperen en vloeken).

Het bovenstaande komt van de site van oud-inwoonster Irene Maas, die de geschiedenis van Westermient uitvoerig heeft bestudeerd en gedocumenteerd. Onder de link lees je er alles over.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden hier stukken nat bos verpacht aan bollenboeren. De firma Kikkert haalde al jarenlang sneeuwklokjes voor de handel uit Noord Frankrijk, maar bedacht dat het misschien wel handig was om ze op Texel te gaan kweken. Met een regelmatige magnesiumkalk gift en het regelmatig weghalen van lastige struiken en bomen konden hier in een halfwilde omgeving prima sneeuwklokjes groeien. Door het regelmatig oprooien verspreidden de bolletjes zich prima en konden er om de paar jaar weer genoeg geoogst worden.

Eind vorige eeuw besloot Staatsbosbeheer de contracten op te zeggen en het bos weer terug te geven aan de natuur. De sneeuwklokjes krijgen het hier wel wat moeilijker maar overleven nog steeds. Hier en daar langs de randweg bij de picknickplaats zie je in februari nog steeds veel sneeuwklokjes onder de inmiddels hoog geworden bomen staan. Ze staan wel op de nattere delen, niet tussen de dennen. - Artikel in Trouw over de geschiedenis van de sneeuwklokjes op Texel.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Westermient, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Westermient van fotograaf Martin Stevens.

Reactie toevoegen