Wijdemeren

Gemeente
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

wijdemeren_gemeente_kaart_openstreetmap.jpg

Wijdemeren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek. De gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan en omvat de dorpen Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, Nieuw-Loosdrecht en Oud-Loosdrecht.

Wijdemeren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek. De gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan en omvat de dorpen Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, Nieuw-Loosdrecht en Oud-Loosdrecht.

MSD-20101021-213352.jpg

Wijdemeren, Nieuw-Loosdrecht

Wijdemeren, Nieuw-Loosdrecht

's-Graveland-MSD-20061111-83591.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland

Wijdemeren, 's-Graveland

Schaep-en-Burgh-MSDC-20110512-236245.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland. Schaep en Burgh is het hoofdkantoor van Natuurmonumenten.

Wijdemeren, 's-Graveland. Schaep en Burgh is het hoofdkantoor van Natuurmonumenten.

Gooilust-MSD-20080523-132854.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland. Gooilust is het regiokantoor van Natuurmonumenten.

Wijdemeren, 's-Graveland. Gooilust is het regiokantoor van Natuurmonumenten.

Wijdemeren

Terug naar boven

Status

- Wijdemeren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek.

- Wapen van de gemeente Wijdemeren.

- De gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg. De gemeente Loosdrecht is daarmee overgegaan van de provincie Utrecht naar de provincie Noord-Holland.

- De gemeente Wijdemeren omvat de dorpen Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, Nieuw-Loosdrecht en Oud-Loosdrecht, de buurtschappen Boomhoek, Breukeleveen, Hinderdam, Horstermeer en Muyeveld en de voormalige buurtschap Overmeer. In totaal zijn dit 6 dorpen, 5 buurtschappen en 1 voormalige buurtschap.

- Het gemeentehuis bevindt zich op Rading 1 te (Nieuw-)Loosdrecht (in het voormalige kantoorgebouw van de Knorr soepfabriek). T/m 2008 bevond dat pand zich nog net op grondgebied van de gemeente Hilversum. Per 2009 heeft een grondruil plaatsgevonden waardoor het pand in de gemeente Wijdemeren, kern (Nieuw-)Loosdrecht is komen te liggen. Omgekeerd ging door grenscorrectie naar de gemeente Hilversum 23 ha, betreffende sportpark Berenstein, N van de Hilversumse wijk Kerkelanden, ingeklemd tussen de Gooische Vaart en het Hilversums Kanaal. Verder is er nog een grenswijziging met de gemeente Weesp doorgevoerd. Dat betrof de Zanderijsluis die vanaf de (Utrechtse) Vecht de toegang vormt tot de Spiegelplas. Laatstgenoemde ligt op grondgebied van de gemeente Wijdemeren en de sluis lag op grondgebied van de gemeente Weesp, wat uit praktisch oogpunt niet handig was.

- Foto´s van de plaatsnaamborden in de gemeente Wijdemeren.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente Wijdemeren is genoemd naar de vele plassen in de gemeente, zoals de Loosdrechtse Plassen, de Kortenhoefse Plassen en de Ankeveense Plassen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Wijdemeren ligt NW van Hilversum, grenst in het W aan de rivier de Vecht en daarmee aan de provincie Utrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan uit de gemeenten:
´s-Graveland met 2.167 hectare, 3.756 huizen en 9.339 inwoners;
Loosdrecht met 1.533 hectare, 3.677 huizen en 8.902 inwoners;
Nederhorst den Berg met 1.162 hectare, 2.001 huizen en 5.090 inwoners.

- De gemeente heeft ca. 9.500 huizen met ca. 23.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Alle kernen in de gemeente Wijdemeren gezamenlijk hebben 261 rijksmonumenten. Voor beschrijvingen van bijzondere objecten zie verder bij de afzonderlijke kernen.

- Gemeentehuis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Het in 2016 verschenen fraai geïlustreerde routeboekje ‘Fietsen en wandelen door de historie van Wijdemeren', een gezamenlijke uitgave van de historische kringen in de gemeente, bevat een overzichtskaart met de historische ‘HotSpots’ in de kernen Ankeveen, ’s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg en beschrijvingen van bezienswaardige en historische objecten. Daarnaast bevat het boekje informatie over horeca, streekproductenwinkels en aanbieders van toeristische activiteiten. Kortom een boekje met een schat aan informatie voor de inwoners en geïnteresseerde bezoekers. De monumenten langs de routes zijn ook voorzien van bordjes met QR-codes, die zijn te scannen met een smartphone en ter plekke extra informatie geven. De beschrijving van de bijzondere plekken in dit boekje is een prima middel voor een nieuwe of een hernieuwde kennismaking met je woonomgeving. Voor de verkoop van het boekje (dat € 2,50 kost) heeft Historische Kring Nederhorst den Berg de volgende bedrijven bereid gevonden: Brasserie het Spiegelhuys en Passieflora Bloembinderij. Daarnaast is het op donderdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur, met uitzondering van de vakantieperiode, te koop in de werkruimte van de Historische Kring in het Cultureel Centrum (Blijklaan 1)."

- De gemeente Wijdemeren is rijk aan natuur- en recreatiegebieden, waaronder natuurlijk de bekende plassen (zoals de Loosdrechtse, de Kortenhoefse en de Ankeveense). Zie verder bij de afzonderlijke kernen.

Terug naar boven

Beeld

- Facebook-groep Kijk op Wijdemeren, waar actuele gebeurtenissen en landschappen van kernen in de gemeente in beeld worden gebracht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wijdemeren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Wijdemeren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media/nieuws: - De actuele editie van Weekblad Wijdemeren is via de link ook online te lezen. - "Rading Nul - een woordspeling op Rading 1, het adres van het gemeentehuis, red. - biedt je een kritische, vrolijke en soms bedroefde blik op het reilen en zeilen van de lokale politiek. Soms actueel, soms beschouwend en soms analyserend. De volgende auteurs publiceren artikelen op eigen verantwoordelijkheid en naar eigen inzicht: Douwe van Essen, Robby Israel, Rik Jungmann, Co de Kloet, Cor Koster en Martin Vuyk. Je kunt op een artikel reageren door het reactieformulier onder het artikel in te vullen. Je reactie komt dan bij de auteur terecht, die besluit of hij je reactie wel of niet publiceert onder zijn artikel met jouw naam, maar zonder je e-mailadres. Je kunt ook reageren naar de auteurs van deze site als het niet over een specifiek artikel of onderwerp gaat. Bijvoorbeeld als je een idee voor een artikel hebt of een tekst wilt inzenden."

- Muziek: - De amateurzangers en -zangeressen van 't KOOR! komen uit de kernen van de gemeenten Wijdemeren plus wijde omgeving. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit musical- en filmmuziek. Daarnaast staan evergreens en andere populaire muziek op het menu. Ook een klassiek stuk wordt niet geschuwd.

- Senioren: - KBO afdeling Wijdemeren telt ruim 350 leden. Zij behartigt in deze gemeente de belangen van senioren o.a. op het gebied van zorg, welzijn, wonen en mobiliteit. Daarnaast stimuleert zij ook sociale contacten, organiseert zij themamiddagen en biedt zij diverse ontspanningsactiviteiten aan. Wat KBO in de kernen zoal organiseert aan activiteiten voor senioren kun je hier lezen. De afdeling maakt deel uit van KBO Noord-Holland en de landelijke Unie KBO met ruim 200.000 leden. Een organisatie waar naar geluisterd wordt. De lokale KBO-afdeling werkt zo veel mogelijk samen met de andere ouderenbonden in de gemeente. Er schijnen namelijk ook afdelingen in deze gemeente te zijn van de ouderenbonden ANBO en PCOB, maar daar kunnen wij op het internet niets over vinden.

- Veiligheid: - EHBO 's-Graveland is de EHBO-vereniging in gemeente Wijdemeren, waar je terecht kunt voor EHBO-opleiding, herhaallesen, AED-cursussen en EHBO bij evenementen.

- Bedrijfsleven/ondernemen: - "Ondernemend Wijdemeren is een groot en bedrijvig netwerk van én voor ondernemers uit deze regio en omstreken. Door een fusie zijn de krachten van Ondernemers Kring Loosdrecht en Ondernemers Collectief Wijdemeren in 2014 gebundeld. Hierdoor is een grote vereniging ontstaan met ruim 250 regionale ondernemers en 60 jaar kennis en ervaring. Als ondernemersvereniging willen we het ondernemende imago van onze regio versterken en het ondernemersklimaat in de regio verbeteren. Waar mogelijk willen we politiek, toerisme en onderwijs verbinden met het regionale bedrijfsleven. De behartiging van jouw belangen als ondernemer in de regio zijn bij ons in goede handen. Wij zijn bedrijvig voor elkaar, want we streven naar regionale gunning en sterke samenwerking tussen onze leden. Daarom bieden we regelmatig workshops en presentaties aan om je kennis te verrijken en netwerkbijeenkomsten om je ervaringen uit te wisselen en onderlinge banden te versterken. Door onze krachten te bundelen, krijgen we meer voor elkaar!

Wat mag je als verenigingslid van ons verwachten?: individuele en collectieve belangenbehartiging; ervaren bestuurders uit het regionale bedrijfsleven; regelmatig netwerkbijeenkomsten; presentaties van gastsprekers; diverse commissies die zich bezighouden met: ruimtelijke ordening en verkeer / economie gericht op detailhandel, politiek, recreatie en toerisme / zelfstandigen zonder personeel en werkgelegenheid / evenementen, acquisitie en public relations; maandelijkse nieuwsbrief per e-mail; nieuwsflitsen per e-mail bij regionale gebeurtenissen; mogelijkheid tot netwerken via Facebook, Twitter en Linkedin; periodiek overleg met lokale en regionale overheid; je eigen pagina op onze website inclusief een link naar je eigen website; een groeiend en actueel regionaal netwerk van op dit moment meer dan 250 leden; leden voor leden voordeel bij regionale ondernemers."

Reactie toevoegen