Wijdenes

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

wijdenes_plaatsnaambord_kopie.jpg

Wijdenes is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Venhuizen, in 2006 over naar gemeente Drechterland.

Wijdenes is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Venhuizen, in 2006 over naar gemeente Drechterland.

gemeente_wijdenes_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Wijdenes anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Wijdenes anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Wijdenes.JPG

Wijdenes

Wijdenes

Wijdenes (2).JPG

Het landschap bij Wijdenes

Het landschap bij Wijdenes

Wijdenes (3).JPG

Maar ook dit is bij Wijdenes

Maar ook dit is bij Wijdenes

Wijdenes

Terug naar boven

Status

- Wijdenes is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Venhuizen, in 2006 over naar gemeente Drechterland.

- Wapen van de voormalige gemeente Wijdenes.

- Onder het dorp Wijdenes vallen ook de buurtschappen Blokdijk, Kraaienburg, Lekerweg (grotendeels) en Wijmers.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Venès.

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Widenesse, 1319 Wiedenesse, 1344 Wijdenesse, 1395-1396 Widenesse, 1573 Widenisse, 1665 Wyd Nes.

Naamsverklaring
Samenstelling van nes 'in water uitstekende punt land, landtong' en wijd 'breed'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wijdenes ligt aan het Markermeer en ligt verder O van het dorp Schellinkhout, ZO van de stad Hoorn en de dorpen Blokker, Oosterblokker en Zwaag, ZZO van het dorp Westwoud, ZW van de dorpen Hem, Venhuizen, Hoogkarspel en Lutjebroek en W van het dorp Oosterleek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Wijdenes 95 huizen met 527 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/347 (= huizen/inwoners), het dorp Oosterleek 25/153 en de buurtschappen De Molens 2/8 en Molenbuurt 2/19. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voor nadere informatie over de geschiedenis van Wijdenes, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Vereniging Suyder-Cogge.

- Ca. 30 verhalen uit de geschiedenis van Wijdenes door Piet Ham.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Beeldkwaliteitsplan Kerkbuurt Wijdenes (2018).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wijdenes heeft 7 rijksmonumenten.

- Wijdenes heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De voormalige Hervormde kerk van Wijdenes (Kerkbuurt 72) dateert uit 1616 (de kerk is in dat jaar herbouwd nadat de vorige kerk was afgebrand). De toren is gebouwd omstreeks 1500. Het metselwerk van het koor dateert mogelijk uit de 15e eeuw. In 1863 is de kerk aan het zuidertransept met een aanbouw vergroot. Aan de oostzijde is nog een aanzet zichtbaar van een aangebouwd verenigingsgebouw dat in 1991 is gesloopt. De kerk is als zodanig buiten gebruik en herbestemd tot muziekstudio en woning.

- De Stofmolen in Wijdenes (Molenweg 1) is een korenmolen. Op de plek van de huidige molen stond eerst een kleine grondzeiler. Volgens overlevering is de bouw van deze molen betaald met stuivertjes, wat via stuifmolen uiteindelijk is verbasterd tot stofmolen. De huidige molen is in 1911 gebouwd met gebruikmaking van Het Vette Schaap uit Zaandijk. De molen is vlak bij de oude molen gebouwd, zodat deze in gebruik kon blijven. In 1924 is een extra aanbouw tegen het onderachtkant gebouwd ten behoeve van een mechanische maalderij. De molen en maalderij zijn tot 1951 in gebruik gebleven. Daarna is het maalbedrijf gestopt, en kocht de gemeente de molen als vergaderruimte. Vanaf 1970 wordt er weer af en toe met de molen gedraaid, en later is de molen ook maalvaardig gemaakt. In 2001 is de molen wegens de slechte staat stilgezet. In 2004/2005 is de molen weer geheel gerestaureerd. Sindsdien maalt hij weer. De molen is eigendom van de gemeente Drechterland en is alleen op afspraak te bezoeken (voor het tel.nr. zie de link).

- Verzetsmonument Sally (Trambaan) herinnert de inwoners van Wijdenes aan het afwerpterrein waar Britse vliegtuigen van oktober 1944 tot mei 1945 28 ton wapens en munitie hebben gedropt voor de ondergrondse strijdkrachten. De boerderij van waaruit verzetsgroep Sally de gedropte goederen verspreidde lag vlakbij het afwerpterrein. Na de oorlog kreeg deze boerderij de naam Sally. De boerderij is inmiddels afgebroken. Op deze plek is in 2013 verzetsmonument Sally gerealiseerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Op zaterdag 22 juni 2019 organiseerde Fanfarekorps Ons Genoegen de welbekende Minikermis in een nieuw jasje, op de unieke locatie De Appelhoek. 's Middags kon je o.a. genieten van diverse fanfarekorpsen, marktkraampjes met streekproducten, een theetuin, boekenmarkt, kinderactiviteiten, barbecue en muziek van het Hazeskoor. 's Avonds verzorgde Ons Genoegen een popconcert, waren er diverse gastoptredens en 'Jacks Of All Trades' sloot de dag swingend af. Overdag was toegang gratis. 's Avonds bedroeg de entree € 7,50 p.p."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Het haventje van Wijdenes ligt aan de Zuiderdijk. Even een rustpunt tijdens een dagje varen, maar ook een heerlijke plek om bij het water te zitten tijdens een wandeling of een fietstocht. Het haventje is een uitgelezen plek om te genieten van het Markermeer, met een weids uitzicht over het water. Je kunt hier zonnen, vissen en varen. De boot kun je aan- en afmeren in het haventje. Het terrein ligt onderaan de dijk en is ook goed bereikbaar met de fiets of de auto. Honden zijn aangelijnd welkom op het terrein. Op het terrein zijn paarden niet toegestaan. Jetski’s en waterscooters mogen niet in de haven te water worden gelaten om de veiligheid van zwemmers, surfers en zeilbootjes te waarborgen. Wij houden het graag schoon en daarom geldt op al onze terreinen een opruimplicht. In het haventje kun je tegen betaling maximaal drie nachten verblijven. Je dient je bij aankomst met je boot te melden bij de havenmeester. Vanaf seizoen 2019 is het verblijfstarief € 1,20 per strekkende meter van het schip. Je kunt per pin betalen. Wij streven ernaar om de haven gedurende het seizoen (mei tot en met september) op een diepte van ongeveer 1 m te houden. Maar door zijn ligging aan het Markermeer en de dynamiek van het water is het haventje gevoelig voor verzanding. Hierdoor kan de diepte gedurende het jaar verschillen. Jaarlijks wordt er na het stormseizoen gepeild en diepen wij de haven uit om deze zo goed mogelijk toegankelijk te houden." Aldus beheerder Recreatieschap West-Friesland.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Wijdenes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wijdenes (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Roelof van Wienesse. - De Spinaker SO Wijdenes is een openbare school voor Speciaal Onderwijs aan moeilijk lerende leerlingen met een psychatrische diagnose, die geen onderwijs kunnen volgen binnen een reguliere school. Er zijn 2 klassen waarin maximaal 18 leerlingen onderwijs kunnen volgen. Naast onderwijs ontvangen alle leerlingen van deze school een behandeling bij Parlan.

- Muziek: - Koninklijk Fanfarekorps Ons Genoegen is opgericht in 1900.

- Sport: - Voetbalvereniging WSW is opgericht in 1948.

- Toneel: - Toneelvereniging 't Mosterdzaadje is opgericht in 1861 en daarmee de oudste toneelvereniging van West-Friesland. Na enig speurwerk is gebleken dat 't Mosterdzaadje zelfs de op een na oudste toneelvereniging is van Nederland! Hun repertoire bestaat uit komedies, tragi-komedies, kluchten en thrillers. Zowel in het voorjaar (april) als najaar (november) worden twee of drie voorstellingen gegeven. De vereniging beschikt over ca. 20 mannen en vrouwen tussen de ca. 19 en ca. 66 jaar oud, daarbij terzijde gestaan door een geweldige crew. Zij verzorgen de verlichting, het geluid, het decor, de rekwisieten, de grime en de kleding. De regie wordt bij toerbeurt verzorgd door een van de leden. Alle repetities en gespeelde stukken worden opgevoerd in Theater De Wiekslag in Wijdenes.

- Veiligheid: - Stichting Reddingsstation Wijdenes is opgericht in 2007 en houdt zich bezig met hulpverlening op het Markermeer. Hun missie: Mensen redden; Snel, professioneel en kosteloos; 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Daarvoor zijn twee reddingboten in de vaart die opereren vanuit de lokale Vluchthaven. Het station bestaat volledig uit vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om hulp te bieden aan mensen en schepen in nood op het water.

Reactie toevoegen