Wijzend

Plaats
Buurtschap
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Wijzend

Terug naar boven

Status

- Wijzend is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 deels gemeente Sijbekarspel (in 1979 over naar gemeente Wognum), deels gemeente Nibbixwoud (dit gedeelte: in 1979 grotendeels over naar gemeente Wognum, deels over naar gemeente Noorder-Koggenland (één pand)), deels gemeente Wognum (blijft in 1979 gemeente Wognum) en deels gemeente Midwoud (in 1979 over naar gemeente Wognum). Bij de wijzigingen van 1979, bij het ontstaan van de nieuwe gemeente Wognum en van de gemeente Noorder-Koggenland, waren er ook correcties van de oude gemeentegrenzen, en vandaar ook van enkele dorpsgrenzen aan de orde: zo werd het dorpsgebied van Nibbixwoud naar het N uitgebreid, waardoor die van Benningbroek (dit dorp lag in de gemeente Sijbekarspel) en Midwoud aan de zuidkant ook werden verlegd naar het N. In 2007 gaat de gehele buurtschap over naar de gemeente Medemblik.

- De buurtschap Wijzend valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Nibbixwoud, deels onder het dorp Wognum en voor een heel klein deel onder het dorp Midwoud (één pand).

- De buurtschap Wijzend heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wijzend ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegend Wijzendhoek, Het Woud, Klaverweide (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Het Woud), Woudhoek, Ganker (het gedeelte van deze weg tussen rond het kruispunt met de weg Wijzend en het kruispunt met de weg Oosterwijzend) en Oosterwijzend. De buurtschap ligt direct NW, direct N en direct NO van het dorp Nibbixwoud, NO van het dorp Wognum, Z en ZO van het dorp Benningbroek, ZW van het dorp Midwoud, WZW van het dorp Hauwert en N en NW van de dorpen Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Wijzend 6 huizen met 28 inwoners onder de gemeente Midwoud, 11 huizen met 57 inwoners onder de gemeente Nibbixwoud en 4 huizen met 27 inwoners onder de gemeente Sijbekarspel. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 275 huizen met ca. 700 inwoners.

Reactie toevoegen