Wildenborch

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Wildenborch

Terug naar boven

Status

- Wildenborch is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Vorden.

- De buurtschap Wildenborch valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vorden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De buurtschap Wildenborch is gegroeid rond en genoemd naar het gelijknamige landgoed ter plekke.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wildenborch ligt NO van Vorden, ZW van Lochem.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Buurschap Wildenborch heeft van 1913 tot 1989 een eigen lagere school gehad: de Chr. Julianaschool.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks is er op de 1e zondag van januari de Wildenborchse Winterwandeling (in 2020 voor de 29e keer), waarbij je kunt kiezen uit de afstanden 7 en 14 km. Voor een indruk van dit evenement geven wij hier het verslag van editie 2020 weer: "We hebben dit jaar gekozen voor mooie routes rondom en aan de oostelijke kant van het landgoed. Het weer was ideaal en een record aantal deelnemers van meer dan 700 mensen, jong en oud, heeft enthousiast meegedaan. Onderweg werden de deelnemers getrakteerd op glühwein of warme chocolade en een kop erwtensoep én de mooie klanken van de vele midwinterhoornblazers. Terug in de kapel genoot iedereen van een hamburger én de vrolijke muziek van de trekzakspeelsters van ‘De Mölledeerns’. De sfeer was gemoedelijk en de reacties enthousiast en hartverwarmend. Fijn dat we weer zoveel mensen konden laten genieten van onze mooie buurtschap Wildenborch en de Wildenborchse sfeer! Hartelijk dank voor alle bezoekers. Fijn dat jullie er waren! Dank ook voor de midwinterhoornblazers en de trekzakspeelsters voor de muziek en de vele vrijwilligers uit de buurt die hebben gezorgd dat deze wandeling vlekkeloos verliep. Zie ook de fotoreportage van onze buurtgenoot Johan Braakman."

- "Al ruim 50 jaar worden vanuit de Wildenborchse Kapel de Staringavonden georganiseerd. Traditiegetrouw vinden deze plaats op de laatste donderdag in juli en de eerste donderdag in augustus. Hiermee wordt het leven van A.C.W Staring (1767-1840), die door zijn wonen en werken op De Wildenborch een belangrijk stempel heeft gezet op het landgoed en zijn omgeving, in meerdere facetten belicht. Gelderlander, landman, familieman en dichter! Hoe ziet zo'n Staringavond eruit? Vanaf 19.00 uur is de kapel geopend en word je welkom geheten met een kopje koffie of thee en Achterhoekse koek. Na een welkomstwoord wandelen we om ca. 19.30 uur onder begeleiding van de tuinlieden van de kapel naar de tuin van het kasteel. De tuin van Staring. Hier, omringd door historisch groen, wacht je halverwege de wandeling een onderbreking door koorgezang, afgewisseld door enkele gedichten van A.C.W. Staring. Na de wandeling door Starings tuin lopen we terug naar de kapel, alwaar men een drankje kan nuttigen (en op een warme zomeravond kan dat heel fijn zijn).

Tijdens het tweede gedeelte van de avond geeft Ben Godtschalk een presentatie over het veelbewogen leven van A.C.W. Staring, afgewisseld met het voordragen van diverse gedichten door Lodewijk Vredenberg en zang verzorgd door mannenkoor de IJsselzangers uit Zutphen. Naderhand is er nog de mogelijkheid tot napraten over Staring, de tuin, het kasteel, de buurtschap etc. Dit onder het genot van een drankje. Graag heten wij je welkom tijdens de Staringavonden, in de Wildenborch, buurtschap rond het gelijknamige kasteel, waarover A.C.W. Staring o.a. schreef: Wij schuilden onder dropplend loover / Gedoken aan den plas / De zwaluw glipte 't weivlak over / En speelde om 't zilvren gras / Een koeltjes blies / met geur belaan / Het leven door de wilgenblaan. Toegangsprijs € 8,50 / kinderen t/m 12 jaar € 5,00 (inclusief koffie/thee en koek)." (bron: website 'Een wagen vol verhalen') Zie ook deze videoreportage over Staring en de Staringavonden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "De particuliere historische buitenplaats De Wildenborch is gelegen aan de Wildenborchseweg, tussen Lochem en Vorden. Het gelijknamige kasteel, waarvan de oudste vermelding dateert uit 1371, maakt deel uit van de 'acht kastelen' in Vorden. De buitenplaats, in vroeger tijden bewoond door dichter A.C.W. Staring, bestaat uit een grotendeels 18e-eeuws woonhuis met ronde kasteeltoren en zijvleugels, een bouwhuis met koetshuis eraan vast, 38 hectare deels aangelegde tuin en deels weilanden en parkbos. Grote waterpartijen geven huis en park een bijzonder romantisch aanzicht. Het parkbos is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het Huis wordt privé bewoond en is derhalve niet te bezichtigen. De privétuinen, aangelegd in Engelse landschapsstijl, zijn enkele keren per jaar geopend voor publiek tijdens de Open Tuinendagen. Groepsrondleidingen door de tuinen zijn het gehele jaar mogelijk op afspraak.

Door de eeuwen heen zijn er altijd goede banden geweest tussen de inwoners van buurtschap Wildenborch en de bewoners van het landgoed. Dichter Staring bouwde zelfs een school voor de kinderen van zijn pachtboeren. Op verschillende manieren komt de vriendschappelijke band tot uiting: - Jaarlijks vindt op het voorplein het 'Oranjefeest' plaats. Wat begon als de viering van de verjaardag van Koningin Wilhelmina, is met de komst van de opeenvolgende troonopvolgers een eigen buurtfeest geworden met muziek van muziekvereniging Harmonie Vorden, een eeuwenoude stoelendans, gezellige barbecue en diverse spelen waaronder het zogeheten 'vogelschieten' om de titel 'Schutterskoning'. - De Wildenborchse Kapel is een centraal punt in de buurtschap waar verschillende activiteiten plaatsvinden, waaronder de jaarlijkse Staringavonden. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de kapel en aan de ondersteuning van diverse projecten, zoals buurtkrant ‘de Wildenborcher’. - De tuinen van het landgoed zijn een geliefde plaats voor een bruidsreportage. Bruidsparen uit de buurtschap krijgen hier toestemming voor. - Als koning Winter de waterpartijen van De Wildenborch omtovert in glad ijs, komt de buurt schaatsen. De ijzers worden vaak ondergebonden langs de grote karpervijver achter het huis, een plek die bereikt kan worden via het zijbos. - De (gravel) tennisbaan is niet alleen een plek waar de bewoners van het huis menig uurtje doorbrengen, maar ook buurtgenoten zijn welkom om - in overleg - een balletje te komen slaan." Aldus de site van het landgoed.

"Wonen op een historisch landgoed lijkt voor velen op een sprookje. Maar de tijd van butlers en deftige diners is toch echt voorbij. Downton Abbey-achtige taferelen behoren definitief tot het verleden. In deze vijfdelige podcastserie van Omroep Gelderland geeft de familie Van de Plassche-Staring een uniek kijkje in hun leven op het eeuwenoude familielandgoed De Wildenborch. Hoe beheren zij het van oorsprong middeleeuwse woonhuis, de Engelse landschapstuin en de omliggende gebieden in deze moderne tijd? En welke verhalen gaan schuil achter de gesloten deuren van het kasteel?" Zie ook de reportage over het landgoed en de familie Van de Plassche-Staring op Omroep Gelderland, januari 2021.

Terug naar boven

Links

- Buurthuis: - "De Wildenborchse Kapel is het centrale punt in het sociale leven van Wildenborch, een buurtschap met sterke saamhorigheid en prachtige landschappen. In de kapel vindt maandelijks een kerkdienst plaats. Daarnaast biedt de kapel onderdak aan de lokale verenigingen en hun activiteiten zoals de schiet-, klootschiet-, koersbal-, toneel- en Oranjevereniging, de vrouwenclub en volksdansgroep. Verder organiseert men jaarlijks Staringavonden, een Winterwandeling en een fietstocht.

Inwoners komen hier graag bij elkaar om lief en leed met elkaar te delen. In de kapel nemen we ook afscheid van overleden buurtgenoten. Alles wat bij het leven hoort, is in de kapel te vinden. De kapel wordt met liefde onderhouden door buurtgenoten, allemaal vrijwilligers. De exploitatie is in handen van ‘Stichting Kapel de Wildenborch’. Zes buurtgenoten vormen het bestuur van de stichting. Alle inkomsten van de stichting komen ten goede aan de kapel. Met ons allen koesteren we de kapel, als het kloppende hart van de Wildenborch!"

Reactie toevoegen