Winschoten

Plaats
Stad
Oldambt
Oldambt
Groningen

gemeente_winschoten_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Winschoten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Winschoten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

winschoten_brouwerij.jpg

Winschoten, deze voormalige brouwerij uit 1865 is gelukkig behouden gebleven en herbestemd tot woning. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Winschoten, deze voormalige brouwerij uit 1865 is gelukkig behouden gebleven en herbestemd tot woning. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Winschoten

Terug naar boven

Status

- Winschoten is een stad in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009. Het is de hoofdplaats van de gemeente Oldambt.

- Wapen van de voormalige gemeente Winschoten.

- Onder de stad Winschoten vallen ook de buurtschappen Oostereinde en Zuiderveen, een deel van de buurtschap Winschoter Hoogebrug en (het bebouwde gedeelte van) de buurtschap Winschoterzijl.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Winschoot.

Oudere vermeldingen
13e eeuw Winsewida, bewoners: 1391 kopie 16e eeuw Windschoter, 1435 van Wynschote, 1448 kopie to Wynschoten, 1467 de Wynschotten, 1469 to Wynscote, 1506 kopie tho Winschate, 1520 tho Winschote, 1677-1678 Winschoot, 1781 Winschoten, 1840 ook Winschoot.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Windes-kote* 'klein huis, kleine boerderij van de persoon Windo'. De oudste vorm uit de kroniek van Mariëngaarde betekent wida = wede 'bos, kreupelhout', van Windo of Winso, maar de identificatie ervan is onzeker.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De stad Winschoten grenst in het W aan Westerlee en Heiligerlee, in het NW aan Scheemda en buitengebied van Midwolda, in het N aan het Oldambtmeer en Blauwestad, in het NO aan Finsterwolde en Beerta, in het ZO aan Blijham en in het Z aan Oude Pekela, en ligt O van Meeden, Z van Midwolda en Oostwold, WZW van Bad Nieuweschans, W van Oudeschans, NW van Bellingwolde en NO van Nieuwe Pekela. Door het N van het stadsgebied loopt, N van de stadskern, de A7, van NW naar O. De stad heeft een kleine enclave, even N van het stadsgebied, in het N grenzend aan de Z enclave van Oostwold en in de overige windrichtingen grenzend aan Blauwestad.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Winschoten 454 huizen met 3.743 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 369/3.096 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zuiderveen 24/218, Winschoter Hoogebrug (deels) 3/9, Winschoterzijl (deels) 1/12, Oostereinde 30/176 en Bovenburen 27/232. Tegenwoordig heeft de stad ca. 7.200 huizen met ca. 18.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting ligt op de rand van de vroegere Dollard. In 1593 maakte graaf Willem Lodewijk de plaats tot een vestingstad. De opkomst van Winschoten is begonnen in de Franse tijd. Stadsrechten in 1825.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij de in 1977 opgerichte Stichting Oud Winschoten. Zij houdt iedere laatste vrijdag van de maand (behalve juni en juli) van 14-16 uur open huis op haar locatie aan de Johan Modastraat 5 (in de voormalige bibliotheek)..

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winschoten heeft 48 rijksmonumenten.

- Molens: - Molen Berg. - Molen Dijkstra v/h Westerhuis. - Molen Edens v/h De Volharding.

- Cultuurhistorisch Centrum (CHC) Oldambt te Winschoten (Johan Modastraat 5) is: de verzamelplaats voor verhalen, oude foto’s en archieven; de plek waar de Oldambtster geschiedenissen in de schijnwerper staan; een vraagbaak voor onderzoekers; een samenwerkingspartner voor organisaties in de regio en daarbuiten. CHC organiseert: tentoonstellingen, lezingen en cursussen; historische dagen, Open Torendag en Open Monumentendag; bijzondere evenementen als Open Joodse huizen; erfgoedprojecten met scholen. CHC maakt: boeken, zoals de Canon van de gemeente; historische brochures; routes, zoals Joods Winschoten; DVD’s, films en de radiorubriek Oldambt Klassiek. Verder kun je bij hen terecht voor: onderzoek in het gemeentearchief van de gemeente (op afspraak); historische vragen; hulp bij historisch onderzoek; advies bij het schrijven van de streekgeschiedenis. Het CHC is geopend op dinsdag- t/m vrijdagmiddag van 13.00-17.00 uur.

- Gevelstenen in Winschoten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival (eind augustus, in 2018 voor de 5e keer) is een 3-daags evenement gevuld met muziek, vermaak en entertainment. Kampementen, spectaculaire optredens, workshops en 100% Full Contact Fighting. Ook is er een leuke markt en er zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden. Een spektakel voor het hele gezin. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op loopafstand van het evenement.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuinvereniging Sint Vitusholt bestaat al sinds 1957 en is voor vele generaties een begrip voor de Bomenbuurt, Winschoten en omgeving. De vereniging is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. In 10 jaar tijd zijn er veel nieuwe speeltoestellen bijgekomen en het pand is uitgebreid en gemoderniseerd. Het ledenaantal staat nu op bijna 1000. Ook het aantal bezoekers aan de speeltuin neemt nog voortdurend toe. "Wauw! Wat een mooie speeltuin", wordt vaak al geroepen bij binnenkomst. Leuke speeltoestellen in de mooiste kleuren waar je vrolijk van wordt en die uitnodigen om te spelen. Ook voor kinderen met een lichamelijke beperking zijn er (aangepaste) speeltoestellen. Er is een terras met goed zicht op de speeltuin. Entreeprijs voor niet-leden is slechts €1,00 per persoon. Er is een kiosk met een ruim assortiment drank, snoep, ijs e.d.

Terug naar boven

Beeld

- Het Winschoter Stadsjournaal is een groep actieve filmers, die het wel en wee in en om de stad Winschoten vastleggen. De groep bestaat al bjina 50 jaar. Inmiddels is een filmarchief opgebouwd met meer dan 2.000 items en meer dan 250 filmproducties.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Winschoten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - St. Vitusschool. - Basisschool De Kleine Dollard.

- Sport: - Handbalvereniging HV Blue Stars.

- Zorg: - Zorgboerderij De Vossenburght.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Winschoten Acacialaan en - idem Hofstraat.

Reacties

(2)

Kunt u mij geschiedenis informatie geven over (buurtschap) Oostereinde Winschoten. Oostereinde is waar ik woon.

Helaas hebben wij in ons bronnenmateriaal niets kunnen vinden over de geschiedenis van buurtschap Oostereinde. Op onze pagina van deze buurtschap ( https://www.plaatsengids.nl/oostereinde ) heb ik u reeds verwezen naar Stichting Oud Winschoten, die daar meer van zou moeten weten. Zij zijn immers gespecialiseerd in de lokale geschiedenis.

Reactie toevoegen