Wissengracht

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

wissengracht_buurtvereniging.png

Buurtvereniging Wissengracht is opgericht in 1937

Buurtvereniging Wissengracht is opgericht in 1937

Wissengracht

Terug naar boven

Status

- Wissengracht is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 grotendeels gemeente Hulsberg en voor een zeer klein deel gemeente Wijnandsrade, in 1982 in zijn geheel over naar gemeente Nuth, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Wissengracht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hulsberg.

- De buurtschap Wissengracht heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wissengracht ligt direct NO en O van het dorp Hulsberg, rond de Wissengrachtweg (het gedeelte van deze weg rond en O van de kruising met de Cremersdelweg) en Waakheuvelsweg, en ligt verder N van de A79, NNW van het dorp Klimmen, NW van het dorp Ransdaal, WNW van het dorp Voerendaal, NW van het dorp Kunrade, W van de A76 en de stad Heerlen, ZW van het 'dorp in de stad' Hoensbroek en de dorpen Wijnandsrade en Nuth, ZO van het dorp Schimmert en NO van de stad Valkenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Wissengracht heeft ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Wissengracht heeft 2 rijksmonumenten: het 19e-eeuwse vakwerkhuis op Wissengrachtweg 25 en de vierkantshoeve Wissengracht op nr. 76 die dateert uit begin 16e eeuw. Bedrijfsgebouwen van baksteen met resten van speklagen. Woonhuis van mergel.

- Neogotische Mariakapel (bij huisnr. 38) uit 1937.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Garageverkoop (op een zondag half mei) met ca. 20 kramen.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging de Wissengracht is opgericht in 1937.

Reactie toevoegen