Wordragen

Plaats
Buurtschap
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Wordragen.jpg

Ze komen het plastic ophalen, vandaag in Wordragen, niet ver van Ammerzoden

Ze komen het plastic ophalen, vandaag in Wordragen, niet ver van Ammerzoden

Wordragen..JPG

De buurtschap Wordragen

De buurtschap Wordragen

Wordragen

Terug naar boven

Status

- Wordragen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 1998 gemeente Ammerzoden.

- De buurtschap Wordragen heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en is/heeft dus een eigen 'bebouwde kom' maar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ammerzoden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e kwart 13e eeuw Wirdragen, Vuordragen.

Naamsverklaring
- Nog onverklaard.(1)

- De naam verwijst naar het ontstaan van de buurtschap: een aangesloten reeks, een rag genoemd, van woerden. Woerden zijn oude opgehoogde woonheuvels. De buurtschap ligt als een lint langs een oude meander van de Maas, een grote lus die om Ammerzoden heen naar Well kronkelt. (bron: Bommelerwaardgids.nl)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wordragen ligt direct NO van Ammerzoden, rond de Wordragensestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wordragen 16 huizen met 94 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In schriftelijke bronnen wordt Wordragen voor het eerst vermeld in de 13e eeuw. Bij opgravingen is echter aardewerk uit de 9e en 10e eeuw gevonden, wat suggereert dat de buurtschap al sinds die tijd bewoond is geweest.

Terug naar boven

Landschap / bezienswaardigheden

De middeleeuwse bewoningsvorm was meestal langgerekt en Wordragen is één van de plaatsen waar deze vorm het meest ongeschonden bewaard is gebleven. Het bewoningstype wordt gekenmerkt door een lange rij boerderijen met het voorhuis naar de bouwlanden en het achterhuis naar de graslanden.

Reactie toevoegen