Wormerland

Gemeente
Wormerland
Zaanstreek
Noord-Holland

Wormerland plaatsnaambord HF [640x480].jpg

Wormerland is alleen een in 1991 ontstane gemeentenaam en geen plaatsnaam. Toch verlaat men hier volgens dit bord, ter hoogte van afrit 4 of 5 van de A7, de "plaats" Wormerland. O.i. zou hier Neck moeten staan, als dichtstbijzijnde dorp in deze gemeente.

Wormerland is alleen een in 1991 ontstane gemeentenaam en geen plaatsnaam. Toch verlaat men hier volgens dit bord, ter hoogte van afrit 4 of 5 van de A7, de "plaats" Wormerland. O.i. zou hier Neck moeten staan, als dichtstbijzijnde dorp in deze gemeente.

Wormerland

Terug naar boven

Status

- Wormerland is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, hoewel er ook banden met de streek Waterland zijn.

- De gemeente Wormerland is in 1991 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Jisp, Wormer en Wijdewormer.

- Wapen van de gemeente Wormerland.

- De gemeente Wormerland omvat de dorpen Jisp, Neck, Oost-Knollendam en Wormer, en de buurtschappen Bartelsluis, Spijkerboor en Wijdewormer. Dit zijn 4 dorpen en 3 buurtschappen in totaal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Wormerland.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Wormerland ligt O van de dorpen Westknollendam, Wormerveer en Krommenie, O en NO van het dorp Assendelft, NO van het dorp Westzaan, N en NO van de dorpen Zaandijk en Koog aan de Zaan en de stad Zaandam, N van de dorpen Oostzaan en Landsmeer en de stad Amsterdam, W van de stad Purmerend, Z van de dorpen Middenbeemster, Graft en De Rijp en ZO van het tweelingmeer Alkmaardermeer-Uitgeestermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Wormerland omvat ca. 6.500 huizen met ca. 16.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Wormerlander, opgezet en onderhouden door Jan Blokker, is een site met heel veel informatie (ca. 7.000 pagina's!) over de geschiedenis van alle kernen in Wormerland, en ook over de Zaanstreek in bredere zin.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente heeft sinds 2005 een eigen onafhankelijke monumentencommissie. Deze mensen hebben de afgelopen jaren met zo veel enthousiasme gewerkt dat het gemeentebestuur in 2009 heeft besloten de monumenten van deze gemeente in boekvorm te publiceren. De titel van het boek is 'Monumentaal Wormerland', met als ondertitel 'Route door Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, Neck, Wijdewormer en Jisp'. Fotograaf van het boek is Jolanda Hoogendoorn. Peter Roggeveen is de auteur. Beiden zijn nauw betrokken medewerkers van de lokale Zaanse editie van het Noordhollands Dagblad. Volgens Roggeveen is de ondertitel meteen een uitnodiging voor een fietstocht. "Als je de route van het boek aanhoudt, kom je door de hele gemeente. Met alle monumenten. En dat zijn er maar liefst 62: 33 rijksmonumenten, 7 provinciale monumenten en 22 gemeentelijke monumenten."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op Bevrijdingsdag (5 mei) is er in de gemeente Wormerland jaarlijks de BevrijdingsBannetocht (in 2020 voor de 25e keer), met jaarlijks een ander thema. Het is een prachtige fiets- en wandeltocht over ca. 25 km, langs de mooiste plekjes van de gemeente, en door alle 5 dorpskernen. Je kunt in alle 5 de dorpen starten en finishen. Je kunt starten vanaf 9 uur, wandelaars tot 11 uur, fietsers tot 14 uur. De tocht is gratis voor kinderen t/m 12 jaar, deelname v/a 13 jaar kost €2,50. De finishplaatsen sluiten om 17.00 uur. De puzzel die je onderweg kunt invullen is een extraatje, waar jong en ouder veel plezier aan zullen beleven. Wie hem aan het eind ingevuld inlevert, maakt kans op een prijs. Hier kun je lezen wat er tijdens editie 2019 onderweg allemaal te zien en te doen was.

- De Triathlon Wormerland (op een zaterdag in juli) is sinds 2017 in deze gemeente. Voorheen vond het onder de naam Triathlon Zaanstad in de gemeente Zaanstad plaats.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wormerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Wormerland. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Onderwijs: - "Brede School Wormerland is een samenwerking tussen: gemeente / Basisscholen Wormerwieken, De Eendragt, De Harpoen, Weremere, Wijdewormer / Kinderopvang Baloe / Scwo (sociaal-cultureel werk organisatie). De start van de Brede School is mede mogelijk gemaakt doordat de gemeente deelneemt aan de landelijke regeling Impuls Brede Scholen sport en cultuur. Vanuit het Rijk is deze landelijke impuls gestart met als doel het sport- en cultuuraanbod voor kinderen te stimuleren. De gemeente stelt jaarlijks een subsidiebedrag beschikbaar waardoor een coördinator Brede School en enkele Combinatie Functionarissen kunnen worden aangesteld.

In Wormerland hebben de genoemde organisaties de handen ineen geslagen en hebben ze in samenwerking met Fluxus en Muziekschool Waterland een activiteitenaanbod geformuleerd. Met onder andere de plaatselijke sportverenigingen wordt contact opgenomen om te vragen of zij ook een bijdrage kunnen leveren aan de Brede School. Mogelijk levert hen dit nieuwe leden voor hun club op. De activiteiten vinden plaats op de diverse scholen, in een sporthal of andere geschikte locatie. De meeste activiteiten rouleren onder de verschillende scholen en op verschillende dagen. Hierdoor ontstaat er een grote variëteit en is er voor ieder wat wils."

- Welzijn: - "RSWP is er omdat wij mensen willen helpen. We willen ervoor zorgen dat kwetsbare thuiswonende mensen passende hulp krijgen als zij dat nodig hebben, met de focus op “meedoen” en “iedereen doet ertoe”. Deze ondersteuning moet niet vanuit ons komen maar uit de directe woonomgeving van mensen die naar elkaar om kijken en er voor elkaar willen zijn. Dat willen wij mogelijk maken. Wij geloven in een samenleving waarin mensen er voor elkaar zijn en elkaar helpen als dat nodig is. Met RSWP zetten we ons in om dat te realiseren. Dit doen wij samen, met elkaar en met vele professionele vrijwilligers die dezelfde missie hebben als wij en dat in de praktijk brengen. Het werken met vrijwilligersnetwerken en netwerken van actieve burgers staat centraal voor RSWP. Zij zijn de basis van onze organisatie en de manier waarop wij mensen kunnen helpen. Dat is wat we doen: “We helpen mensen elkaar te helpen”.

In Wormerland is RSWP aanwezig met: Servicepunt Dienstencentrum; Mantelzorgondersteuning; Sociale activiteiten o.a. Te Gast (gezamenlijk eten en leuke activiteit) en Samen aan tafel; Jonge mantelzorgers; Maaltijdbezorging Tafeltje Dekje; Wijkbus; Platform voor mensen met een beperking; Mantelzorgcompliment; Betaalde dienstverlening: tuinonderhoud. Op het servicepunt werken enthousiaste vrijwilligers. Inwoners kunnen hier terecht voor het aanvragen van praktische hulp, persoonlijke ondersteuning of het aanvragen van een wijkbus rit. Tijdens de openingstijden kun je ook langskomen met vragen over wonen, zorg en welzijn. Heb je mantelzorg of geef je mantelzorg? Dan kun je voor vragen, advies of een gesprek contact opnemen met de consulent mantelzorgondersteuning. Ook vinden er regelmatig mantelzorgcafés plaats en verzorgt het Dienstencentrum de mantelzorgwaardering voor de gemeente."

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "Bedrijvenverenging Wormerland is opgericht in 1984 en heeft als doel: het behartigen, coördineren en naleven van de belangen van (industriële) bedrijven in de gemeente; meewerken aan de vestiging van bedrijven en het stimuleren van een goede werksituatie in de gemeente; de gesprekspartner met de overheid zijn namens de leden van de vereniging. De bedrijvenvereniging: voert zowel in- als extern overleg over zaken die voor de leden van belang zijn; wijst vertegenwoordigers in openbare lichamen en/of commissies aan; richt (werk)commissies op en stimuleert deze; stimuleert het organiseren van o.a. manifestaties; organiseert bedrijfsbezoeken voor vertegenwoordigers van de gemeente; voert een doorlopend overleg met de gemeente om informatie uit te wisselen over allerlei ontwikkelingen en knelpunten. Gerealiseerde en actieve projecten zijn o.a. Prins Clausbrug, Collectieve beveiliging, Bewegwijzering."

- Veiligheid: - Nieuws van de politie in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan op Twitter.

Reactie toevoegen