Zaanstad

Gemeente
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

zaanstad_plaatsnaambord_kopie.jpg

Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek.

Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek.

zaanstad_kaart_openstreetmap_kopie.jpg

De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. De ligging van al die kernen is op deze kaart goed te zien. (© www.openstreetmap.org)

De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. De ligging van al die kernen is op deze kaart goed te zien. (© www.openstreetmap.org)

Zaanstad

Terug naar boven

Status

- Zaanstad is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek.

- De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk.

- De gemeente Zaanstad omvat de stad Zaandam, de dorpen Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Krommeniedijk, Westknollendam, Westzaan, Wormerveer en Zaandijk, het deels bewoonde openluchtmuseum de Zaanse Schans, en de buurtschappen Busch en Dam (deels), Haaldersbroek, Hembrug, J.J. Allanstraat, Middel, Molletjesveer, Nauerna, Noordeinde, Vaartdijk, Vrouwenverdriet, Weiver, Westzaner Overtoom, Zuideinde (Assendelft) en Zuideinde (Westzaan). In totaal zijn dit onder meer 1 stad, 8 dorpen en 14 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Zaanstad.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zaanstad.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Zaanstad ligt N van Amsterdam, rond de rivier de Zaan, in de naar die rivier genoemde Zaanstreek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Zaanstad heeft ca. 70.000 huizen met ca. 152.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is bij Gemeentearchief Zaanstad aan het juiste adres. Het gemeentearchief bewaart niet alleen de archieven van de huidige gemeente en haar voorgangers, maar ook die van de gemeente Oostzaan. Daarnaast is bij het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek te vinden. Samen met de collectie historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn - op enkele uitzonderingen na - openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief. - Nieuws van Gemeentearchief Zaanstad op Twitter.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Zaans Evenwicht (vastgesteld in 2009) is de gemeentelijke visie op een evenwichtige toekomstontwikkeling van de stad. De poster Zaans Evenwicht is hier een overzichtelijke samenvatting van.

- MAAK.Zaanstad is een platform waar bestuur, professionals en inwoners met elkaar in gesprek kunnen gaan over de toekomst van de gemeente. Er is een investerings- en uitvoeringsagenda die er voor zorgt dat de gemeente ook op de lange termijn een sociaal duurzame gemeente is, waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen en werken. Er zijn 5 thema's waarover gesproken wordt: Arbeidsmarkt en Onderwijs / Bereikbaarheid en Verbindingen / Bouwen en Wonen / Werk, Economie en Toerisme / Zaanstad in de Metropool. De gesprekken vinden plaats via social media, op themabijeenkomsten en op locatie in de MAAK.Zaanstadbus.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag begin juli is er in verschillende kernen van de gemeenge Zaanstad (sinds 2018) het festival Struinen in de Tuinen. Hét tuinfestival waarbij tuinen in verschillende steden worden omgetoverd tot tijdelijk podium. Het gazon is het podium, de tuinstoelen de tribune. Iedereen kan genieten van verschillende optredens van lokale talenten. Van singer/songwriters tot ongekend theatertalent, alles op het gebied van podiumkunst! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten en alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken. Geniet van zonnige deuntjes, zomers theater en zinderende belevingen. Beleef het karakter van jouw gemeente, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale artiesten als bezoeker van Struinen in de Tuinen 2019.

"Om goed voorbereid op bezoek te kunnen bij je buren zijn er handige looproutes gemaakt. Sorteer het programma op wijk of per genre, en voeg optredens naar keuze toe in je persoonlijke programma. Onze tip? Ga struinen in je éigen buurt om je buurtgenoten te leren kennen. De speeltijden zijn zo ingedeeld dat je in totaal maximaal zeven optredens kunt zien. Dus plan goed en mis niets! Gebruik je de site via je mobiel? Geef toestemming om je locatie te zien en zie hoeveel stappen het volgende optreden van je vandaan is!" Wil jij ook een artiest in je tuin op het festival 'Struinen in de Tuinen'? Of wil je als artiest of band zélf ergens in een tuin spelen? Neem dan contact op met de organisatie. Deelnemende steden zijn Amersfoort, Utrecht, Zaanstad en Woerden.

- Sinds 2016 is er op een zondag in de 1e helft van december Wereldlichtjesdag Zaanstad. Overal ter wereld worden op die dag ontmoetingsbijeenkomsten gehouden om overleden kinderen te herdenken. Om 19.00 uur worden wereldwijd vele kaarsjes aangestoken die minstens een uur branden. Er gaat als het ware een virtuele 24 uur durende golf van licht over de wereld. Het voornaamste doel is om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers, zussen, grootouders, familieleden en vrienden, en hen te laten merken dat ze niet alleen zijn met dat immense verdriet over de kinderen die veel te vroeg moesten gaan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zaanstad (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Zaanstad. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter. - Nieuws van de gemeenteraad op Twitter.

- Welzijn: - In Zaanstad zet een indrukwekkend aantal Zaankanters zich in om via vrijwilligerswerk hun omgeving socialer, duurzamer, sterker en een beetje liever te maken. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier en vooral op geheel eigen wijze. Op website De Zaanse Verhalen vind je verhalen over bevlogen vrijwilligers die zich inzetten voor mensen die leven in armoede, die het van groot belang vinden dat hun buurthuis in de wijk op volle toeren blijft draaien, die de natuur in hun omgeving beschermen, en die activiteiten organiseren om het leven van eenzame mensen een stukje leuker maken.

Daarnaast zijn er reportages over de vele initiatieven van handige Zaankanters die spullen repareren in een Repair Café, vrijwilliger zijn in een molen en zich inzetten voor mantelzorgers. Opvallend veel vrijwilligers zijn betrokken bij organisaties die geld inzamelen om het leven te verbeteren voor mensen die getroffen worden door kanker. Vrijwilligers die zich inzetten voor talloze culturele evenementen zijn er ook volop, evenals dierenvrienden die werken bij organisaties waar zieke dieren worden opgevangen. Ken je mensen met hart voor hun Zaanstad? Weet je van mooie dingen die ze doen? Stuur een pb met je tip of mail naar info@dezaanseverhalen.nl. De Zaanse Verhalen worden gemaakt in opdracht van de gemeente. Stadsreporter/verhalenverteller Sarah Vermoolen is verantwoordelijk voor de inhoud en keuze van onderwerpen. Ze belicht de mooie maatschappelijke initiatieven op onafhankelijke wijze.

- Duurzaamheid: - "De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel hiervan is de energietransitie: de overgang van olie en aardgas naar lokaal opgewekte, betaalbare en schonere energie. We willen stoppen met aardgas, omdat bij de verbranding van aardgas CO2 vrijkomt. De uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Daarom start de gemeente samen met Firan, ENGIE, Parteon en Rochdale met een duurzamere manier van verwarmen door middel van een warmtenet.

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen, kantoren etc. te verwarmen. De eerste warmtebron die het warmtenet in Zaandam Oost gaat voeden is een duurzame biomassacentrale vlakbij het Pascal College, die in 2019 gebouwd wordt. Daar worden houtsnippers van Nederlands snoeihout verbrand en de warmte die daarbij vrij komt verwarmt water. Dit warme water gaat via ondergrondse leidingen naar woningen. Aan het Zaanse warmtenet worden in de eerste fase ongeveer 2.200 woningen en 5 gebouwen waaronder enkele scholen en een zorginstelling aangesloten. Omdat de biomassacentrale geplaatst wordt tussen het Pascal College en het ZMC, zal het warmtenet vooral bewoners van Zaandam Oost bedienen. In deze reportage vertellen Marie-Louise Sanders (gemeente Zaanstad) en Leonie Schaart (ontwikkelaar Firan) hoe de gemeente met dit project complexiteit, onzekerheid én momentum benut."

- Veiligheid: - Nieuws van de politie in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan op Twitter.

Reactie toevoegen