Zandburen

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Zandburen

Terug naar boven

Status

- Zandburen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringen.

- De buurtschap Zandburen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hippolytushoef.

- De buurtschap Zandburen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. De buurtschap ligt grotendeels binnen de bebouwde kom van het dorp Hippolytushoef, maar ligt zodanig afgescheiden van de dorpskern, dat lijkt te rechtvaardigen, Zandburen als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zandburen ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Gemeenelandsweg (het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met de Batumweg), Noordburenweg (het gedeelte van deze rond en O van het kruispunt met de Noorderlaan) en Noorderlaan (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Kremersweg). De buurtschap ligt in de Z nabijheid van de Waddenzee en ligt direct N van het dorp Hippolytushoef, WZW van de dorpen Oosterland en Den Oever, NO van het dorp Westerland en NW van het dorp Wieringerwerf.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zandburen 10 huizen met 50 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 90 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 225 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Gevelsteen
- Gevelsteen in Zandburen (de 4e in de lijst onder de link).

Reactie toevoegen