Zedde

Plaats
Buurtschap
Waterland
Waterland
Noord-Holland

Zedde

Terug naar boven

Status

- Zedde is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek en gemeente Waterland. T/m 1990 gemeente Katwoude.

- De buurtschap Zedde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Katwoude.

- De buurtschap Zedde heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaam* kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.
* Die weliswaar ter plekke op de bordjes foutief wordt gespeld, zie hieronder onder het kopje Spelling.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Zedde.

Spelling
Het straatnaambordje ter plaatse geeft De Zedde aan, maar omdat zowel het postcodeboek als de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) de straatnaam zonder lidwoord vermelden, en ook op de meeste plattegronden de plaatsnaam zonder lidwoord staat, gaan ook wij uit van de huidige, kennelijk formele spelling zonder lidwoord als naam van de buurtschap.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zedde ligt rond de gelijknamige weg, NW van het dorp Katwoude, ZW van het dorp Volendam en de stad Edam, ZO van de stad Purmerend, NW van het dorp Marken, N van de stad Monnickendam en NO van het dorp Ilpendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zedde 8 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd, of wederom, ca. 10 huizen, met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen