Zeesse

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Zeesse

Terug naar boven

Status

- Zeesse is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen (van 1-7-1818 t/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen).

- De buurtschap Zeesse valt, ook voor de postadressen, onder de stad Ommen.

- De buurtschap Zeesse heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Zeese.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zeesse ligt ZO van de stad Ommen, ONO van het station, rond de Beerzerweg, voor zover het het, vanuit Ommen gezien, eerste gedeelte betreft, tot het punt waar deze weg parallel komt te lopen aan de spoorlijn. De buurtschap ligt verder NW van het dorp Den Ham, NNO van het dorp Lemele, O van het dorp Vilsteren en W van het dorp Mariënberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1795 omvat de buurtschap Zeesse 5 boerderijen. Volgens de Volkstelling van 1840() omvat de buurtschap in dat jaar 22 huizen met 154 inwoners. Wellicht besloeg het toen een groter gebied dan tegenwoordig, want vandaag de dag heeft de buurtschap wederom slechts een handvol panden (en het lijkt ons niet waarschijnlijk dat er in de tussentijd zoveel panden in deze omgeving zijn afgebroken). De buurtschap zal tegenwoordig ca. 20 inwoners hebben.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zeesse heeft 3 rijksmonumenten. In de praktijk betreft dat één complex, namelijk de boerderij uit 1880 op Beerzerweg 3, met schuur, en 2 vijfroedige hooibergen.

Reactie toevoegen