Zegwaart

Voormalige gemeente
Zoetermeer
Haaglanden
Zuid-Holland

zh_gemeente_zegwaard_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Zegwaart (of Zegwaard) anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zegwaart (of Zegwaard) anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zegwaart

Terug naar boven

Status

- Zegwaart is een voormalig dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1935. Per 1-5-1935 over naar gemeente Zoetermeer.

- Wapen van de voormalige gemeente Zegwaart.

- De naam van dit voormalige dorp en deze voormalige gemeente leeft nog voort in de huidige Zoetermeerse wijk Seghwaert.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Zegwaard.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Zegwaart vormde het oostelijk deel van de huidige gemeente Zoetermeer. Het besloeg de Binnenwegsepolder en de Palensteinsepolder. De gemeente grensde in het N aan de gemeente Zoeterwoude, in het NO aan de gemeente Benthuizen, in het ZO aan de gemeente Bleiswijk, in het Z aan de gemeente Berkel en Rodenrijs, in het ZW aan de gemeente Pijnacker en in het W aan de gemeente Zoetermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zegwaart 180 huizen met 1.448 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 162/1.232 (= huizen/inwoners) en buurtschap De Hoorn 18/216 (dat is gemiddeld 12 mensen in 1 huis!, wat ook voor die tijd extreem veel was. Gebruikelijk was in die tijd 6 tot 10 mensen in 1 huis). Bij de opheffing van de gemeente per 1-5-1935 heeft zij 3.158 inwoners.

Terug naar boven

Beeld

- Kadasterkaart Zegwaart 1819.

- Oude ansichtkaarten van Zoetermeer en Zegwaart.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zegwaart (online te bestellen).

Reactie toevoegen