Zomerdijk (Wadway)

Plaats
Buurtschap
Opmeer Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Zomerdijk (Wadway)

Terug naar boven

Status

- Zomerdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, in deels gemeente Opmeer, deels gemeente Medemblik. T/m 1978 grotendeels gemeente Wognum (in 1979 gaat hier weer een deel van door middel van een grenscorrectie over naar de gemeente Opmeer, het andere deel blijft in 1979 gemeente Wognum, en gaat in 2007 over naar de gemeente Medemblik), deels gemeente Opmeer (tot en met 30-6-1959 gemeente Spanbroek, per 1-7-1959 over naar gemeente Opmeer).

- De buurtschap Zomerdijk valt deels onder het dorp Wadway, deels onder het dorp Spanbroek en deels onder het dorp Wognum. De delen van de buurtschap die onder de dorpen Spanbroek en Wognum vallen, vallen ook voor de postadressen daaronder, maar omdat het dorp Wadway in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel het dorp Wadway als het deel van de buurtschap Zomerdijk dat eronder valt voor de postadressen ook deels 'in' Spanbroek en deels 'in' Wognum.

- De buurtschap Zomerdijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Zomerdijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zomerdijk ligt rond de gelijknamige weg en de weg Grote Zomerdijk. De buurtschap ligt Z, ZW en ZO van het dorp Wadway, ZO van de dorpen Spanbroek, Opmeer en Hoogwoud, ONO en O van het dorp Obdam, N, NNW en NO van het dorp Zuidermeer en W en WNW van het dorp Wognum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zomerdijk 10 huizen met 44 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 75 huizen met ca. 190 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen De Westerveer (Zomerdijk 18) is de poldermolen van de gelijknamige polder. Het gebied is heel lang gezamenlijk door het waterschap bemalen, maar omdat deze polder vrij laag was, is in 1873 alsnog besloten de polder apart te bemalen. Hiertoe is deze vijzelmolen gebouwd. Tot aan de laatste ruilverkaveling is de polder met windkracht bemalen. Daarmee was dit de laatste polder in Noord-Holland die nog op windkracht werd bemalen. Tegenwoordig kan de molen uitwateren op de Westerkoggen. Er vindt nog bemaling plaats op vrijwillige basis. Sinds 2001 is de molen eigendom van Stichting De Westfriese Molens. De molen is bewoond en is te bezichtigen wanneer de Westfriese vlag in de mast hangt.

Reactie toevoegen