Zoutelande

Plaats
Dorp
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110711_2065_Zoutelande.jpg

Zoutelande, bunker in de duinen

Zoutelande, bunker in de duinen

RIT_20110711_5716_Zoutelande_Zeeland.jpg

Zoutelande, zomers straatbeeld

Zoutelande, zomers straatbeeld

RIT_20110711_5721_Zoutelande_Zeeland.jpg

Zoutelande, strand met golfbrekers

Zoutelande, strand met golfbrekers

ZL gemeente Zoutelande in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Zoutelande in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zoutelande in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zoutelande

Terug naar boven

Status

- Zoutelande is een dorp en badplaats in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1966. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- Wapen van de voormalige gemeente Zoutelande.

- Onder het dorp Zoutelande vallen ook de buurtschappen Boudewijnskerke, Sint Janskerke, Snabbeldorp en Werendijke.

- In de Topografische atlas Zeeland (1) worden ook De Zandput en Het Kustlicht, NW van Zoutelande, als 'plaats' vermeld, vermoedelijk omdat ter plekke officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) stonden met die namen. Het zijn echter 'gewoon' bungalowparken en dus geen 'plaatsen'. Sinds medio 2011 staan er witte naamborden (wat wij ook logischer vinden). De naam Het Kustlicht is daarbij vervangen door de namen Kustlicht (zonder voorvoegsel dus) I en Kustlicht II.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Zóetelande / Zoetelande.

Oudere vermeldingen
1256 kopie 14e eeuw Soutenlande, 1343 Zoutelanden, 1396 Salsa terra.

Naamsverklaring
- De toevoeging zout betekende in Zeeland en op de Zuidhollandse eilanden niet alleen zout, van water gezegd, maar was ook een aanduiding voor aan zee gelegen, buitendijks land (in tegenstelling tot zogenaamd vers 'binnendijks' land).(2)

Terug naar boven

Ligging

Zoutelande ligt NW van Vlissingen, ZO van Westkapelle en grenst in het Z aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zoutelande 106 huizen met 555 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 80/372 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Werendijke 4/26, Sir Boudewijnskerke 16/111 en Sint Janskerke 6/46. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een nieuw Langstraatplein beoogt Zoutelande weer meer allure te geven als familiebadplaats. Tegen de zeedijk langs het plein is een met beplanting overdekt 'trappentheater' gebouwd. En de 'verblijfsfunctie' is versterkt. Zo is er meer ruimte gekomen voor de horeca-terrassen en voor activiteiten. Obstakels, zoals de muziektent, de glasbak, borden, fietsklemmen en ander straatmeubilair zijn weggehaald. In plaats daarvan zijn 'in de luwte van de zeewind' langs het hele plein 'behaaglijke zitplekjes' gekomen. Ook de omgeving van het plein is op de schop gegaan. Het plein moet weer een plek worden waar 'historie, cultuur en hedendaags toerisme elkaar ontmoeten en versterken'. De herinrichting is in 2012 gereed gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 15e-eeuwse Catharinakerk met 13e-eeuwse toren. De toren heeft kenmerken van de baksteengotiek. Door vroegere verstuivingen van het duinzand is de onderste torengeleding onder het stuifzand verdwenen. Men vermoedt dat toren en kerk rond 1738 hun tegenwoordige gedaante hebben gekregen. In 2010/2011 zijn de door zout aangetaste muren hersteld.

- Korenmolen de Zoutelandse Molen is een ronde stenen grondzeiler uit 1722.

- De Willibrordusput is een waterput, oorspronkelijk gebouwd op de plaats waar Willibrord een kruis op de grond zou hebben getekend, waarna er zoet water opwelde. Volgens de legende zou de put geneeskrachtig water hebben geleverd, maar het water was brak en hooguit geschikt om de stoep te schrobben. De oorspronkelijke put verdween met de verzwaring van de zeedijk in 1958. Om de geschiedenis niet verloren te laten gaan bouwde men in de jaren tachtig onder aan de dijk, naar oude afbeeldingen, een nieuwe put.

- Bunkermuseum.

- Gevelstenen in Zoutelande.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Zoutelande Actief beoogt een interessant programma van activiteiten en evenementen samen te stellen, dat aantrekkingskracht heeft op zowel de inwoners als toeristen van deze badplaats.

- Zeeuwse Quiltdagen (begin april).

- Koningsdag.

- Eenmaal per jaar wordt het vredige dorp opgeschrikt door de Strandcross (op een zaterdag in mei).

- Seizoenmarkt op de dinsdagen van half mei tot half september.

- Internationaal Beachvolleybaltoernooi en International Top Para Beach Sitting Volleyball Tournament (op een zaterdag begin juli). Het toernooi met sfeer, speelniveaus voor iedereen en extra aandacht voor de jeugd en het para beachzitvolleybal. Heb jij ook zo'n zin om te beachvolleyballen op mooi zand, aan zee, tijdens een heel gezellig toernooi? Dan is dit echt iets voor jou. Er doen ca. 90 teams mee, uit Nederland, Duitsland en België.

- Strandcross (op een zaterdag in oktober).

- Hobbeldebobbelloop (1/4 marathon, op een zaterdag in november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zoutelande is gezien de ligging aan de Noordzee al sinds medio 19e eeuw een populaire badplaats. Het strand alhier wordt, samen met dat van Dishoek en Westkapelle, ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd, naar de befaamde Zuid-Franse kust. Dit omdat er weinig andere Nederlandse stranden op het zuiden zijn.

- Reddingspost Zoutelande is een duikstek in de Westerschelde waar je zowel bij hoog als bij laag water kunt duiken. De stroming is hier wel zeer sterk, zelfs rond de kentering, dus deze plek is alleen geschikt voor zeer ervaren stromingsduikers. Duik niet langer dan veertig minuten, anders kun je als gevolg van de harde stroming nauwelijks nog de kant bereiken.

Terug naar boven

Beeld

- Zoutelande op de Foto is een zeer informatieve site met heel veel oude en recente foto's en ansichtkaarten en ook veel actuele nieuwtjes en fotoreportages van evenementen en ontwikkelingen in deze badplaats. Voor de verzamelaars: sitebeheerder / fotograaf André Cijvat heeft veel ruilkaarten van plaatsen op Walcheren, in ruil voor kaarten van zijn dorp en Valkenisse die hij nog mist. Ook heeft hij een Twitter-account waarop u zich kunt abonneren voor actuele nieuwtjes betrefffende het dorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zoutelande (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Zoutelande.

- Belangenvereniging: - De leden van Dorpsraad Zoutelande zijn "de ogen en oren" van de inwoners. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B&W en de raadsleden. Wensen van de inwoners kunnen zij onder de aandacht brengen van de gemeente. Hierbij hebben zij dus de steun en feedback van de inwoners nodig. Dit betekent echter niet dat ze alles voor elkaar krijgen, dat is ook te begrijpen. Maar het onder de aandacht brengen van een pijnpunt kan het begin zijn van verandering en/of verbetering. Ook fungeren ze als doorgeefluik van informatie via de dorpsraadvergaderingen. Hierbij is meestal de kernwethouder van Zoutelande aanwezig en, afhankelijk van de agendapunten, ook andere mensen van de gemeente Veere. De lijnen zijn dus kort, er kunnen gemakkelijk vragen gesteld worden over knelpunten of gevoerd beleid. Het is voor inwoners de moeite waard om deze vergaderingen te bezoeken.

- MFA/dorpshuis: - In februari 2016 is in Zoutelande de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA), genaamd De Soute Schakel, feestelijk in gebruik genomen. De MFA biedt onderdak aan Kindcentrum Het Paalhoofd, de sporthal en het dorpshuis. De MFA is ontworpen door RoosRos Architecten en ingenieursbureau Cerfix, en gebouwd door aannemer Fraanje. De technische installaties zijn uitgevoerd door Van de Velde, de verlichting door Maas & Hagoort. - "Dorpshuis De Soute Schakel is rolstoeltoegankelijk en een invalidentoilet is aanwezig. Je kunt hier terecht voor kleine en grote vergaderingen, verenigingsactiviteiten, een kleine beurs, workshops, reünies, jubileum of condoleance. Het dorpshuis wordt wekelijks gebruikt door verenigingen voor creatieve, informatieve en muzikale activiteiten. Neem contact op met de beheerder als je interesse hebt om een activiteit te organiseren of te bezoeken. Muziekvereniging Luctor et Emergo exploiteert het dorpshuis en is tevens een van de huurders."

- Onderwijs en kinderopvang: - Kindcentrum 't Paalhoofd is er voor baby’s, peuters en kinderen tot 12 jaar. Ze volgen hier een doorgaande ontwikkelingslijn vanaf hun geboorte tot het moment dat ze de basisschool verlaten. Een voorwaarde hiervoor is dat leerkrachten en pedagogisch medewerkers een team vormen, dat de kinderen in hun ontwikkeling van 0 tot 12 jaar volgt en begeleidt. Een team met voor de kinderen en voor de ouders vertrouwde gezichten. Het kindcentrum omvat een basisschool, een peutergroep, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang (BSO). Er bestaat een hechte samenwerking tussen leerkrachten en pedagogisch medewerkers van de verschillende afdelingen. Zij werken vanuit eenzelfde visie op het gebied van leren en spelen.

Met een betekenisvol programma kunnen de kinderen hun talenten in de volle breedte ontwikkelen. Dit is het fundament van het kindcentrum in Zoutelande: “Ontwikkelen door spelen en leren”. Zo werkend ontstaat er een doorgaande lijn zonder drempels tussen kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en basisschool met buitenschoolse opvang. Het gezamenlijke doel is de bevordering en begeleiding van de ontwikkeling van ieder kind in een stimulerende, uitdagende en veilige omgeving. Naast onderwijs en opvang biedt het kindcentrum ook sport, muziek en spel, alles onder één dak. Hierdoor wordt de drempel van onderwijs en opvang naar hobby en vrije tijd laag.

- Muziek: - Muziekvereniging Luctor et Emergo is al sinds 1921 actief in Zoutelande, en omvat een fanfareorkest, slagwerkgroep, dweilorkest, jeugdorkest en een AMV-groep. Luctor et Emergo is een bloeiende vereniging waar iedereen die graag musiceert op een leuke, gezellige en (als er geoefend wordt) fanatieke verenigingssfeer aan z'n trekken kan komen.

- Het liedje ‘Zoutelande’ is afkomstig van het BLØF-album ‘AAN’, dat in mei 2017 uitkwam. Het is een Nederlandstalige cover van het lied Frankfurt Oder van de Duitse zanger Axel Bosse. In oktober 2017 is het nummer als single uitgebracht, nu met niet alleen de vertrouwde stem van zanger Paskal Jakobsen, maar ook van de Belgische zangeres Geike Arnaert, die een deel van de vocalen voor haar rekening neemt. In februari 2018 haalt het de nummer1-positie in de Top 40. Hoewel het dorp sowieso al niet te klagen heeft over toeristische belangstelling, merkt men dat sinds het uitbrengen van dit nummer het dorp bij toeristen nog popuairder is geworden. Zie ook de reportage van Omroep Zeeland over dit nummer, met een reeks prachtige foto's van deze badplaats. - Beluister en bekijk hier de videoclip van het nummer 'Zoutelande'.

- Sport: - Bij voetbalvereniging v.v. De Meeuwen in Zoutelande kun je trainen en in competitieverband voerballen tegen andere verenigingen. Voor elk lid: mini, pupil, junior en senior, is er een zevental of een elftal. Iedereen speelt op zijn of haar niveau. Liefst prestatief (winnen is geen ‘vies’ woord) of zomaar voor de fun (recreatief). De vereniging is gezond en bruist. Er zijn veel verenigingsactiviteiten, er is sfeer en een grote saamhorigheid. De maatschappelijke functie is groot. Veel jongens en meisjes kiezen er voor om bij De Meeuwen te voetballen. Aan de onderkant is er wel aanwas, hoewel ze wel enige krimp merken omdat er nu eenmaal minder kinderen worden geboren. De jeugd is ‘het kapitaal’ van de club. Die koesteren en begeleiden ze. De jeugd is de toekomst van de vereniging. De jeugdopleiding is daarom erg belangrijk. De jeugd goed leren voetballen is een van de belangrijkste doelen van de vereniging.

De Meeuwen is allereerst een voetbalclub zonder fratsen. ‘Doe maar gewoon’ is hun motto. Elk lid is gelijk en heeft dezelfde rechten (maar ook plichten). Ze verwachten van de leden zelfwerkzaamheid. Want samen ben je de vereniging! Lid zijn van De Meeuwen is niet vrijblijvend. Zo verwachten ze van leden boven de 15 jaar dat zij meehelpen bij het verenigingswerk. Ook ouders van jongere kinderen dragen hun steentje bij aan de verenigingsactiviteiten; assisteren bij trainingen, rijden met het elftal naar uitwedstrijden etc. Betrokkenheid is goed en ook hard nodig om alles draaiende te houden. De Meeuwen vervult in Zoutelande en omgeving een belangrijke sociaal/maatschappelijke functie. Dat willen ze graag zo houden. Veel mensen zijn direct (als vrijwilliger) of indirect (als supporter, donateur of sponsor) betrokken bij de club. Het voetbalcomplex en de kantine zijn uitstekende ontmoetingspunten voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.

. - Tennisvereniging De Golfbreker is een club voor jong en ouder, waar beginners, recreanten en competitiespelers terecht kunnen. De Golfbreker kenmerkt zich door een sterke sociale functie met tal van activiteiten en staat bekend om haar gemoedelijke sfeer. Het tennispark heeft 4 kunstgrasbanen, verdeeld over 2 groepen van 2 banen, met daarin centraal gelegen het clubgebouw. Eén groep heeft baanverlichting. De clubtrainer helpt je graag op weg in de beoefening van deze sport. Is Zoutelande in de zomer je 2e huis en wil je dan graag tennissen? Ook dan is een lidmaatschap een aanrader. Ook voor de vakantiegangers hebben ze in de zomer allerlei tennisactiviteiten.

Reactie toevoegen