Zuid-Hollandse Eilanden

Streek
Zuid-Hollandse Eilanden
Zuid-Holland

zuid-hollandse_eilanden_kaart_ca._1870.gif

Op deze kaart, uit ca. 1870, zijn de Zuid-Hollandse eilanden nog echte eilanden en nog goed te onderscheiden: Rozenburg, IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. (© www.rijerkerk.net)

Op deze kaart, uit ca. 1870, zijn de Zuid-Hollandse eilanden nog echte eilanden en nog goed te onderscheiden: Rozenburg, IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. (© www.rijerkerk.net)

Zuid-Hollandse Eilanden

Terug naar boven

Status

- De regio Zuid-Hollandse Eilanden bestaat vandaag de dag nog uit de voormalige eilanden (thans schiereilanden, omdat zij nu middels bruggen en wegen aan het vasteland zijn verbonden) Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en Hoeksche Waard, die je ieder voor zich ook weer als (sub)regio's met hun eigen kenmerken en identiteit kunt beschouwen. Verder is er nog het eiland Tiengemeten, dat als onderdeel van de Hoeksche Waard wordt beschouwd.

Geografisch vallen onder de Zuid-Hollandse Eilanden vanouds ook nog de voormalige eilanden IJsselmonde en Rozenburg, die tegenwoordig in de stedelijke agglomeratie van de gemeente Rotterdam zijn opgegaan. En het Eiland van Dordrecht, dat bestuurlijk onder de regio Drechtsteden valt.

- De regio Zuid-Hollandse Eilanden omvat de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard (t/m 2018 waren dit de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen), en Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne (= Voorne-Putten).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Ontwikkelingsplan Leader Zuid-Hollandse Eilanden (2007-2013) richtte zich op: Verbetering van de concurrentiekracht en stimuleren van duurzaamheid in de landbouw / Behoud en versterking van biodiversiteit en instandhouding van landbouwsystemen met hoge natuurwaarde / Behoud en versterking van waardevolle cultuurlandschappen en cultureel erfgoed / Ontwikkeling van recreatie en toerisme / Het mobiliseren van het reeds in het gebied aanwezige ontwikkelingspotentieel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in mei organiseert Stichting Zuid-Hollandse Eilanden Tour jaarlijks een aantal wielerevenementen in en vanuit Spijkenisse. De stichting is een samenwerkingsverband tussen Toerclub Voorne-Putten en Putse Renners Club Delta, beide uit Spijkenisse. Op het programma staan deze dag onder mee de KikaToer (een drie sterren toertocht van ca. 160 km.voor geoefende toerrijders), een amateur-koers voor elite-/belofterenners, meetellend voor de KNWU clubcompetitie, en afwachtingswedstrijden in diverse categorieën.

- Tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis (op een zaterdag in augustus, in 2019 voor de 62e keer) is er o.a. het showmanship kampioenschap, oftewel een wedstrijd wie zijn koe "de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden" van dat jaar mag noemen. Een missverkiezing voor koeien, zogezegd. Ca. 80 koeien van ca. 15 melkveehouders uit de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten strijden jaarlijks om deze titel. Ook boerenzoons en -dochters doen mee aan een speciale editie, met hun kalveren, met de intentie om later in de voetsporen van hun ouders te treden. In een eigen keuringsring tonen zij hun kalf zo goed mogelijk aan het publiek. Tijdens de voorbereidingen krijgen ze van specialisten tips hoe ze hun kalf het beste kunnen wassen en knippen, hoe ze het halster moeten vasthouden, hoe ze door de keuringsring moeten lopen en hoe hun kalf letterlijk zijn beste beentje kan voorzetten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Motorroute Rondje Zuid-Hollandse Eilanden heeft een lengte van 144 km.

- Niet alle eilanden in het Deltawerken-gebied horen bij de provincie Zeeland. De noordelijkste eilanden horen bij de provincie Zuid-Holland. Het landschap is typisch Zeeuws, maar de regio’s zijn in grote mate economisch afhankelijk van de Rotterdamse haven. Vooral de Hoeksche Waard is één grote, uitgestrekte polder, waar aan de horizon alleen kleine dorpjes of rijen populieren waarneembaar zijn. Voor fietsers zijn de Zuid-Hollandse Eilanden een ideale omgeving.

Voorne-Putten is met name geliefd om de kuststrook. In de zomer is het op het strand goed toeven. Ook de aangrenzende natuurgebieden (Tenellaplas en Quackjeswater) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Ook de historische stadjes Brielle en Hellevoetsluis zijn in trek bij toeristen.

Ook het dubbeleiland Goeree-Overflakkee hoor bij Zuid-Holland en niet bij Zeeland. Door de bouw van de Deltawerken kwam er meer contact met de buitenwereld. Vooral de kuststroken trekken veel toeristen om van het strand en het water te genieten. Voor watersporten is Goeree-Overflakkee een prima locatie. De hotels, vakantiehuisjes en campings in en rond Ouddorp trekken voornamelijk Rotterdammers aan. (bron: Deltawerken Online)

- De website Duinenenmensen.nl is bedoeld om het Nederlandse duinlandschap actueel, populair-wetenschappelijk en beeldend te presenteren voor een breed publiek. ‘Voor wie het landschap wil doorzien’. De website komt voort uit de boekenserie 'Duinen en mensen'. De kracht van de site zit in de verbinding van kennis en ideeën uit verschillende vakgebieden, in het gebruik van info-graphics, kaarten en filmpjes of documentaires en in het interactieve karakter. Vele facetten van het duinlandschap komen aan bod: natuur en landschap, cultuurhistorie, exploitatie, geschiedenis en archeologie. De site is een platform voor deskundigen en liefhebbers: van wetenschapper tot lokale gebiedskenner, van blogger tot fotograaf, van amateur-archeoloog tot vogelaar. Vele gastauteurs en correspondenten wordt toegang geboden of onderdak verschaft door de redactie. Zowel mensen verbonden aan een instelling als ongebonden auteurs zijn welkom. Op de site vind je o.a. een pagina met een 15-tal artikelen over duingebieden op de Zuid-Hollandse Eilanden.

- "In december 2018 is Rijkswaterstaat gestart met de implementatie van het zogeheten Kierbesluit, dat de Haringvlietsluizen op een kier zette om zo trekvissen te kunnen laten passeren en te zorgen voor een minder harde overgang tussen zoet en zout water. RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) doet sindsdien onderzoek naar het veranderen van de juveniele visgemeenschap als gevolg van het nieuwe sluisbeheer. Een Zegen in de Delta. Het project 'Een Zegen in de Delta' brengt in kaart welke jonge vissen gebruik maken van welke gebieden en in welke habitats ze het goed doen. Dit gebeurt door wadend te vissen met een broedzegen (groot visnet). Hiermee wordt inzichtelijk welke gebieden belangrijk zijn als kraamkamer voor welke vissoorten. Een belangrijk onderdeel van het project is om te kijken óf en hoe de samenstelling van de juveniele visgemeenschap verandert nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer zout water het Haringvliet in mag stromen. Op de pagina 'Een Zegen in de Delta' vind je een 6-delige serie videoreportages over het project en informatie over de resultaten van het project én kun je je opgeven om komend seizoen mee op pad te gaan in de prachtige Zuid-Hollandse delta!" (bron: RAVON, november 2020)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuid-Hollandse Eilanden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lezen: - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft vestigingen in Brielle, Hellevoetsluis, Middelharnis, Oostvoorne, Ouddorp, Oude-Tonge en Rockanje.

- Welzijn: - "Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden is opgericht in 2017 en is er primair voor de huishoudens in de regio die onder de armoedegrens leven. Daarnaast speelt het sociale aspect ook mee en trachten wij eenzame mensen uit hun isolement te halen. Omdat wij ons specifiek op deze doelgroepen richten, helpen wij personen die doorverwezen worden door diverse instellingen, zoals zorgservicecentra, sociale dienst, voedselbank, kerken, bewindvoerders, scholen en vluchtelingenwerk. Ook kunnen mensen zich bij ons aanmelden die een zeer laag inkomen hebben, maar niet doorverwezen worden door een sociale of maatschappelijke instelling. Dit zijn mensen die net tussen wal en schip vallen en vaak net iets teveel verdienen om voor een voedselbank of speciale bijstand in aanmerking komen. Indien je in een financieel slechte situatie zit, dan kun je op vertoon van een uitkeringsspecificatie of een salarisstrookje en legitimatiebewijzen van je gezinsleden een afspraak maken op ons kantoor.

Om zoveel mogelijk klanten te voorzien van kleding is onze vraag naar gebruikte kleding enorm groot. Alles is welkom: kleding, tassen, schoenen, linnengoed en speelgoed voor de kinderen. Op afspraak kunnen wij de kleding en/of speelgoed evt. ook bij je ophalen. Onze openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-16.00 uur. Op deze dagen kun je ook kleding en speelgoed komen inleveren. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken."

Reactie toevoegen