Zuideinde (Nieuwkoop)

Plaats
Buurtschap
Nieuwkoop
Zuid-Holland

Zuideinde (Nieuwkoop)

Terug naar boven

Status

- Zuideinde is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Nieuwkoop.

- De buurtschap Zuideinde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuwkoop.

- De buurtschap Zuideinde heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1870 Zuideinde.

Naamsverklaring
Betekent zuid 'zuidelijk gelegen' en eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt', ter onderscheiding van de vroegere buurtschap Noordeinde aan de andere kant van de kern Nieuwkoop.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Achttienkavels (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de weg Zuideinde; O zijde), Ir. Dingemanspark, J. van der Haarpark, De Vrijheid, De Regenboog, De Optimist en Meijepad. De buurtschap ligt aan de Nieuwkoopse Plassen en ligt direct Z van het dorp Nieuwkoop, O van het dorp Aarlanderveen en de kern Alphen aan den Rijn, ZO van de dorpen Ter Aar en Papenveer, NO van het dorp Zwammerdam, NW van het dorp Meije en WZW van het dorp Woerdense Verlaat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zuideinde omvat ca. 300 huizen en ca. 35 woonschepen, met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ten noorden van Zuideinde liep de spoorlijn Uithoorn - Alphen aan den Rijn, waar de buurtschap samen met buurtschap Achttien Kavels van 1915-1923 een spoorweghalte aan had: Stopplaats Zuideindscheweg. De wachterswoning (met nummer 61) is in 1933 gesloopt.

Reactie toevoegen