Zuiderweg

Plaats
Buurtschap
Beemster
Waterland
Noord-Holland

Zuiderweg

Terug naar boven

Status

- Zuiderweg is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Beemster.

- De buurtschap Zuiderweg valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Zuidoostbeemster, deels onder het dorp Westbeemster.

- De buurtschap Zuiderweg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuiderweg ligt rond de gelijknamige weg (het overgrote deel van deze weg, gelegen W van de A7/E22) en rond de wegen Nekkerweg (het gedeelte van deze weg rond en Z van het kruispunt met de Zuiderweg), Kolkpad en Zuiddijk (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 14, in O richting). De buurtschap ligt direct W, direct ZW en NNW van het dorp Zuidoostbeemster, NW van de stad Purmerend, ZW, Z en ZZO van het dorp Middenbeemster, ZZW, Z en ZO van het dorp Westbeemster, ZO van de dorpen Graft en De Rijp, OZO van het dorp Oost-Graftdijk, NNO en NO van het dorp Wormer, N en NO van het dorp Jisp en NO, N en NW van het dorp Neck.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zuiderweg omvat ca. 140 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' bij huisnr. 41, tegenover de waterzuivering, is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Jaarlijks is hier op 4 mei een herdenkingsplechtigheid.

Reactie toevoegen