Zuidzijde (Den Bommel)

Plaats
Buurtschap
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

Zuidzijde Den Bommel bloembollen [640x480].jpg

Zuidzijde, in het voorjaar staan hier de bloembollenvelden in bloei, wat dit soort fraaie uitzichten en plaatjes oplevert.

Zuidzijde, in het voorjaar staan hier de bloembollenvelden in bloei, wat dit soort fraaie uitzichten en plaatjes oplevert.

Zuidzijde (Den Bommel)

Terug naar boven

Status

- Zuidzijde is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. T/m 1965 gemeente Den Bommel. In 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- De buurtschap Zuidzijde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Bommel, maar heeft in de praktijk ook (samenwerkingsver)banden met het dorp Achthuizen.

- Buurtschap Zuidzijde heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft daarmee dus een 'bebouwde kom', met 30 km-zone.

- Elders in Nederland zijn nog 2 gelijknamige buurtschappen, beide ook in Zuid-Holland, waarvan 1 hemelsbreed slechts enkele km's van dit Zuidzijde vandaan ligt, namelijk iets naar het N, in de Hoeksche Waard, onder Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland. Het andere Zuidzijde ligt bij Bodegraven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Begin 17e eeuw 't Suyd Suyerland, 1753 De Zuidzyde.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk de naam van de dijk van de Polder Den Bommel aan de vroegere zuidkant van het eiland Overflakkee.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuidzijde ligt ZW van Den Bommel, NW van Achthuizen, rond de Tilsedijk (die de Topografische atlas Zuid-Holland () ten onrechte vermeldt als Tilseweg, die loopt nl. N parallel aan de Tilsedijk) en Bommelsedijk, en grenst in het Z aan de provincialeweg N69 (= de weg door Overflakkee naar Schouwen-Duiveland).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zuidzijde 28 huizen met 314 inwoners. Dat is gemiddeld 11 personen in 1 huis, ook voor die tijd was dat meer dan gemiddeld (in die tijd was 6 tot 10 mensen in 1 huis gangbaar). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In het kerntje van Zuidzijde liggen enkele straten die genoemd zijn naar Zweedse plaatsen (Stockholmweg, Malmöweg). Na de Watersnood van 1953 zijn in veel dorpen in Zuid-Holland en West-Brabant straatjes met houten (nood)woningen verrezen die waren geschonken door met name Noorwegen en Zweden. Kennelijk is dat ook hier het geval.

- Beschrijving van buurtschap Zuidzijde op de dorpssite van Achthuizen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Achthuizen / Langstraat / Zuidzijde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Zuidzijde heeft één blikvanger of 'landmark' zoals dat tegenwoordig heet, zijnde de voormalige watertoren (Trilsedijk 16) uit 1934, die al te zien is als je vanaf het Hellegatsplein Overflakkee binnenkomt. De toren was noodzakelijk voor de watervoorziening op Goeree-Overflakkee met de komst van de drinkwaterleiding. De toren is gemaakt van gewapend beton en ontworpen door het Utrechtse ingenieursbureau Mabeg. De forse toren heeft een achtzijdige schacht en een licht expressionistische zestienzijdige bovenbouw met koperen koepeldak. De toren is 44 meter hoog en heeft twee waterreservoirs van elk 200 m3, waardoor hij kon worden gereinigd zonder hem uit te schakelen. De watertoren is niet meer als zodanig in functie. Hij is verkocht aan een particulier, die hem heeft verbouwd en herbestemd tot woning.

- De basisschool van de buurtschap is niet meer in functie. Het pand, gelegen aan de Schoolweg, is herbestemd tot woonhuis.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Kleine Kreek is een vogelrijk natuurgebiedje met o.a. meeuwen en lepelaars. Het ligt langs de Bommelsedijk en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Zuidzijde door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Den Bommel en Zuidzijde van de gelijknamige Dorpsraad op Facebook.

Reacties

(2)

De basisschool van de buurtschap is niet meer in functie. Het pand, gelegen aan de Schoolweg, staat er nog wel. (weet iemand wat het huidige gebruik is?, red.)

Is nu een woonhuis

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen