Zwarte Ruiter

Plaats
Buurtschap
Steenbergen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Zwarte Ruiter

Terug naar boven

Status

- Zwarte Ruiter is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Steenbergen.

- De buurtschap Zwarte Ruiter valt, ook voor de postadressen, onder de stad Steenbergen.

- In de Topografische atlas Noord-Brabant(1) wordt Zwarte Ruiter niet meer als buurtschap vermeld, evenals in de Grote Provincie Atlas Noord-Brabant/West, 2e editie (1998) (in de 1e editie stond zij nog wel vermeld). Dat bevreemdt ons, omdat er onzes inziens geografisch gezien niets is veranderd ter plekke; de panden staan er nog altijd. Op Google Maps (zie hierboven) staat de buurtschap nog wél aangegeven.

- De buurtschap Zwarte Ruiter heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1873 Zwarte ruiter.

Naamsverklaring
Vermoedelijk genoemd naar een uithangbord of gevelversiering.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zwarte Ruiter ligt 1 km W van de stad Steenbergen, rond de splitsing van de N257 (Steenbergen-Sint Philipsland; de Zeelandweg-Oost), Stoofdijk en Bijlandseweg, met ook nog kleine delen van de buurtschap direct W en direct O van de A4, direct O van de hiervoor genoemde splitsing, langs de - door de A4 onderbroken - secundaire weg van de Zeelandweg-Oost. De buurtschap ligt verder O van het dorp Nieuw-Vossemeer, ZO van het dorp De Heen, OZO van het dorp Sint Philipsland, ZW van het dorp Dinteloord, N van de dorpen Lepelstraat en Halsteren, NO van de stad Tholen en ONO van het dorp Oud-Vossemeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zwarte Ruiter omvat ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De tramlijn Anna Jacobapolder - Steenbergen (opgeheven 1953) had ook een halte in deze buurtschap. De tramlijn is opgevolgd door een buslijn, de huidige lijn 214. De halte Zwarte Ruiter is eind 2014 vervallen.

Reactie toevoegen