Zwartsluisje

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Zwartsluisje

Terug naar boven

Status

- Zwartsluisje is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 grotendeels gemeente Zuid-Beijerland en deels gemeente Piershil; in 1984 in zijn geheel over naar gemeente Korendijk, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Zuid-Beijerland, deels onder het dorp Piershil.

- De buurtschap Zwartsluisje heeft witte plaatsnaamborden, zij het niet die gebruikelijk zijn als tegenhanger van de blauwe, officiële plaatsnaamborden - plaatsnaambordjes op de grens van de dorpsgebieden van Zuid-Beijerland en Piershil zijn het, die evengoed als straatnaambordjes kunnen dienen -, en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Zwartsluisje.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk naar de kleur van de sluis.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zwartsluisje ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Sluisjesdijk, Sluisjesweg, Pinksterweg en Lange Eendragtsweg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Zwartsluisje). De buurtschap ligt rond het water Piershilse Gat/Vissersvliet en ligt direct ZZO van het dorp Piershil, NW van het dorp Zuid-Beijerland, N van het eiland Tiengemeten en het water het Haringvliet, NO van het dorp Stad aan 't Haringvliet, ZO van het dorp Goudswaard en Z van het dorp Nieuw-Beijerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zwartsluisje 35 huizen met 212 inwoners onder de gemeente Zuid-Beijerland. Onder de gemeente Piershil wordt de buurtschap in dat jaar niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 115 huizen met ca. 250 inwoners.

Reactie toevoegen