Zwijnsbergen

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

zwijnsbergen_cbs_verspreide_buurt_vressel_en_zwijnsbergen.png

Binnen de 'CBS-wijk Nijnsel' is sprake van de statistische buurt 'Verspreide huizen Vressel en Zwijnsbergen'

Binnen de 'CBS-wijk Nijnsel' is sprake van de statistische buurt 'Verspreide huizen Vressel en Zwijnsbergen'

Zwijnsbergen

Terug naar boven

Status

- Zwijnsbergen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Zwijnsbergen valt onder het dorp Nijnsel. Voor de postadressen liggen beide 'in' Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Zwijnsbergen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1304 Sweensbergh.

Naamsverklaring
Het grondwoord is berg 'verheffing, hoogte'. De -s- suggereert een persoonsnaam Sween, ontstaan uit het Germaanse swaina-* 'jongen, dienaar', een vroeger in vrijwel alle Germaanse talen voorkomende persoonsnaam (vergelijk Zweins). Een diernaam zwijn in de genitief enkelvoud is op zich denkbaar, maar hier onwaarschijnlijk, omdat de oude vorm dan swines* had moeten zijn.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt ZO van de dorpen Sint-Oedenrode en Nijnsel, rond het Z deel van de Vresselseweg en de W daarvan doodlopende weg Zwijnsbergen. De buurtschap grenst in het W aan de Dommel en in het Z aan het dorp Breugel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zwijnsbergen wordt in de Volkstelling van 1840 niet apart vermeld, hoewel het al een zeer oude buurtschap is. Vermoedelijk zat de buurtschap in dat jaar bij de buurtschap Vressel inbegrepen. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 panden aan de gelijknamige weg, plus naar schatting nog een 30-tal omliggende panden O hiervan, aan de Vresselseweg en Oude Vresselseweg. Totaal dus ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanuit Sint-Oedenrode gezien ligt de buurtschap in de ZO uithoek van de gemeente, direct N van Breugel. De gemeente Son en Breugel heeft de afgelopen jaren (o.a. in 2015) al diverse keren geprobeerd om de buurtschap Zwijnsbergen en een deel van de aangrenzende buurtschap Wolfswinkel (een deel ligt al in de gemeente Son en Breugel) naar hun gemeente over te hevelen. Maar de Zwijnsbergers en de Rooise politiek hebben zich uitgesproken om de buurtschap bij Sint-Oedenrode en daarmee bij de nieuwe gemeente Meierijstad te laten blijven horen. Son en Breugel gaat het daarom in 2017 bij de nieuwe gemeente opnieuw proberen. Eén der reageerders onder een krantenartikel (ED, 12-3-2015) stelt dat de buurtschap op Breugel georiënteerd is, dus dat er wel iets te zeggen valt voor een grenscorrectie: "Wat doet Rooi moeilijk over een stuk grond waar de kinderen van bewoners in Breugel naar school gaan en helemaal niet op Rooi georiënteerd zijn." Anderzijds kunnen we ons voorstellen dat men in dat - nu nog - landelijke buitengebied er bevreesd voor is dat Son en Breugel er woningbouw wil gaan plegen.

Terug naar boven

Beeld

- Videoreportage over buurtschap Zwijnsbergen, in de serie 'Mooi in de Buurt', door Mooi Rooi.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Zwijnsbergen is opgericht in 1976* en heeft natuurlijk sowieso de gelijknamige buurtschap als werkgebied, plus het gebied van buur-buurtschappen Vressel in het N en Mosbulten in het O.
* En heeft dus in 2016 het 40-jarig bestaan gevierd, met een feest voor inwoners en oud-inwoners.

Reactie toevoegen