Zwilbroek

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

Zwilbroek

Terug naar boven

Status

- Zwilbroek is een buurtschap, deels in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland (t/m 2004 gemeente Eibergen, in 2005 over naar gemeente Berkelland) en deels in Duitsland, waar de buurtschap Zwillbrock heet.

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Zwilbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eibergen.

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Zwilbroek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. Het Duitse deel van de buurtschap heeft gele plaatsnaamborden Zwillbrock.

- Gezien de geringe grootte van de buurtschap Zwilbroek valt deze onder het werkgebied van de buurtvereniging van Holterhoek.

Terug naar boven

Ligging

Het Nederlandse deel van de buurtschap Zwilbroek ligt rond de wegen Vredenseweg (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Schoolweg), Slemphutterweg (de takken van deze weg Z van het kruispunt met de Karmansweg), Karmansweg, Koenderinksweg, Zwilbroekseweg (het gedeelte van deze weg rond en Z van het kruispunt met de Karmansweg), Kantoordijk, Drostlerweg, Winterswijkseweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de wegen Kantoordijk en Boksveenweg) en Klaverdijk (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Winterswijkseweg). De buurtschap ligt N van de vrijwel aaneengesloten natuurgebieden De Leemputten in Nederland en Zwillbrocker Venn in Duitsland, en ligt NO van de stad Groenlo, ZO van het dorp Eibergen, ZW van het dorp Rekken, WZW van de plaats Ellewick in Duitsland, WNW van de plaats Vreden in Duitsland en NNW van de dorpen Meddo en Winterswijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het Nederlandse deel van de buurtschap Zwilbroek omvat ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Reactie toevoegen