Monumenten in Nederland: Drenthe

Publicatietype:

Book

Bron:

Rijksdienst voor de Monumentenzorg / Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, p.246 (2001)

Samenvatting:

Het zevende deel van de succesvolle serie Monumenten in Nederland is gewijd aan de provincie Drenthe, het land van zand en veen, esdorpen en veenkolonieën. Niet eerder werden de monumenten van deze voor fietsvakanties zo populaire provincie zo helder en informatief in kaart gebracht. Monumenten in Nederland: Drenthe is een onmisbare informatiebron voor alle inwoners van de provincies en voor allen die er graag vertoeven.
Het boek gaat uitgebreid in op het ontstaan van het zo vaak imponerende landschap, met daarin pittoreske kerken, charmante esdorpen en fraaie boerderijgroepen, onder meer te Schoonebeek, Zweeloo en Orvelte. Ook de geschiedenis van de aloude toegangssteden Meppel en Coevorden wordt beschreven, evenals de middeleeuwse kloosternederzetting die in 1807 tot stad Assen werd verheven.

NBD|Biblion recensie
De beschrijvingen van de historische kernen van Drenthe worden voorafgegaan door inleidingen over geschiedkundige en bouwhistorische aspecten. Ook speciale karaktereigenschappen van bebouwing en landschap zijn per regio uitgewerkt, t.w. Drents Plateau, Zuid-West Drenthe en Oost-Drenthe. Drenthe, dat het minst verstedelijkte gewest van ons land is gebleven, heeft een eigen monumentenkarakter met zijn 53 hunebedden, de marke- en esdorpen, de veenkolonies en fraaie boerderijgroepen. Omdat ook veel van de jongere bouwkunst werd opgenomen, hebben de auteurs een selectie moeten maken, uitgaande van historische betekenis, architectuur en bouwhistorisch belang. Toch is deze periode uitvoerig aan bod gekomen in tekst en afbeeldingen. Ook in dit deel van de serie ontbreken van vele grotere monumenten veelal de huidige bestemmingen, 'omdat die tegenwoordig vrij snel van functie veranderen'. Vandaar dat alleen de voormalige bestemming wordt aangegeven, wat wel jammer is. Met een verklarende woordenlijst, bibliografie en alfabetische registers.

- Boek 'Monumenten in Nederland: Drenthe' (online te bestellen).