Kennisbank

In Nederland zijn veel buitenlandse plaatsnamen. Zo kun je bijv. in Frankrijk op vakantie gaan terwijl je toch gewoon in Nederland blijft...

Er zijn heel wat plaatsnamen in ons land die naar het buitenland lijken te verwijzen. Of ze ook daadwerkelijk naar dat land of die plaats in kwestie verwijzen is natuurlijk een ander verhaal. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Hieronder een overzicht. Dit is nog maar een beginnetje. Er zijn er nog veel meer. Voor aanvullingen houden wij ons dan ook aanbevolen.

De redactie van Plaafsengids.nl doet aan de journalistieke principes van waarheidsvinding en duiding. Dat wil zeggen dat wij ons altijd inspannen om alle materies en zeker 'gevoelig liggende' materies zo objectief mogelijk weer te geven, op grond van feiten en onafhankelijke onderzoeken (= waarheidsvinding), en onderbouwen waaróm dingen zijn zoals ze zijn, dat regels/beleid vaak een goede reden hebben dát ze er zijn en dat ze zijn zoáls ze zijn, alleen weten wij dat niet altijd (= duiding).

Anno 2019 wordt de aanleg van een zogeheten 5G-netwerk - voluit 5e generatie mobiele netwerk of 5e generatie draadloze systemen - in ons land voorbereid. Het netwerk kenmerkt zich door een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging (latentie) dan de voorganger 4G/IMT-Advanced (International Mobile Telephony-Advanced). Het vele malen snellere internet dan de huidige infrastructuur is nodig voor het faciliteren van bijvoorbeeld zelfrijdende auto's, (operatie)robots, apparatuur in huis en slimme sensoren in de landbouw.

Dit lijkt een buurtschap, zou je denken aan het bordje te zien, maar it Bûtenfjild is een natuur- en recreatiegebied bij Feanwâlden

In 2008 is bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) het rapport "Samenwerking bij het aanleggen van 60 km/uur-gebieden" verschenen. Het is een onderzoek naar de bestaande 60 km-wegen, met aanbevelingen voor verbetering, zowel binnen gemeenten als intergemeentelijk. Gemeenten en dorpsraden die kampen met onveilige of onpraktische 60 km-wegen op hun grondgebied, kunnen er hun voordeel mee doen.

Er zijn veel webwinkels waar je handige spullen kunt kopen voor je vakantie of weekendje of dagje weg. Bijvoorbeeld een picknickmand, die je kunt vullen met een picknick voor in het bos, en op de terugweg kun je er geplukte bloemen of fruit in doen.

- Picknickshop.nl heeft alle spullen die nodig zijn om lekker te gaan picknicken. Van picknickmanden, picknickkleden, picknicktassen, picknickrugzakken tot diverse picknickaccessoires. Lekker met de familie, of romantisch met z'n tweeën. Rol een kleed uit en enjoy!

Natuurderij Keizersrande in de buurtschap Rande bij Deventer is een mooi voorbeeld van multifunctionele landbouw in harmonie met het landschap: men doet aan veehouderij, natuur- en landschapsbeheer én zorgt voor goed waterbeheer van de IJssel ter plekke

Onder agrarisch natuurbeheer verstaat men de maatregelen die landbouwers nemen om tot behoud of verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap te komen. Voor voorbeelden zie de link.

Agrarische kinderopvang is in opkomst, want het biedt oneindig veel mogelijkheden voor kinderen om dingen te ontdekken, te beleven en te ervaren. Foto: baby's knuffelen met konijnen op KDV De Bonte Koe in Losser. (© www.kinderopvangdebontekoe.nl)

In mei 2016 is de brochure 'Kenmerkende aspecten van agrarische kinderopvang. De aanwezigheid, het belang en de (mogelijke) effecten volgens experts, ouders en kinderen' uitgebracht. Hierin staat het resultaat van een onderzoek van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) en Wageningen UR naar de kenmerkende aspecten van agrarische kinderopvang en de effecten hiervan.

Agrofood gaat over alles wat met voedsel, en deels ook met non food, te maken heeft; van productie, bewerken, verwerken, vermarkten tot en met distribueren.

Op deze pagina stellen wij je op de hoogte van actuele, met name innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

- Onderzoekers, archeologen en beleidsmakers hebben sinds september 2018 via een centrale toegang de beschikking over nagenoeg alle Nederlandse archeologische rapporten. Het gaat om vele tienduizenden rapporten. De oudste dateert uit 1783. De rapporten zijn te raadplegen via NARCIS, het online portaal voor wetenschappelijke publicaties. Het archeologische werkveld gebruikt de onderzoeksrapporten van eerdere opgravingen en vondsten om veld- of bureauonderzoek te doen.

Niet alleen gemeenten, ook archieven fuseren om de krachten te bundelen. Zo zijn in 2016 de archieven in Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch gefuseerd tot het West-Brabants Archief. Handig daarom dat diverse sites overzichten van archieven bijhouden

- 'Wat staat daer?' is een online oefentool om spelenderwijs oude handschriften te leren lezen. Belangrijk voor genealogen en anderen die veel aan archiefonderzoek doen, maar ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt. Er zijn verschillende soorten oefeningen voor zowel beginners als gevorderden. Teksten ontcijferen achter je laptop of puzzelen met woorden op je mobieltje. Een brief van Vincent van Gogh, een belediging van de koning of een recept voor frikadellen.

Pagina's