Badhoevedorp

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Badhoevedorp

Terug naar boven

Status

- Badhoevedorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- Onder het dorp Badhoevedorp valt ook de buurtschap Nieuwe Meer.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam Badhoevedorp is in 1936 formeel door de gemeenteraad vastgesteld. Voorheen heette het dorp Badhoevebuurt.

Naamsverklaring
Badhoevedorp is genoemd naar landbouwbedrijf De Badhoeve, dat hier in 1854 is gesticht door Jacob Paulus Amersfoordt (1817-1885), die van 1863-1869 burgemeester was van de gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Ligging

Badhoevedorp ligt direct N van Schiphol en wordt doorsneden door de A9. Overigens zit een omlegging van deze snelweg om het dorp in de planning, zodat het dorp weer één geheel kan gaan vormen. Zie verder bij Recente ontwikkelingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Badhoevedorp heeft ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Tot 2018 liep de A9 dwars door Badhoevedorp. In dat jaar is de snelweg Z om het dorp heen gelegd, en heeft de dorpskern daarmee verlost van luchtvervuiling en geluidoverlast. Bij de aanleg van de nieuwe A9 is stil asfalt (dubbellaags zoab) gebruikt en zijn geluidsschermen geplaatst. Daarbij zorgt de omlegging er uiteraard voor dat de geluidoverlast in het dorp verdwijnt. De bestaande geluidschermen zijn gesloopt. Met de omlegging van de A9 loopt er geen snelweg meer door de dorpskern. Hierdoor nemen de concentraties van luchtverontreinigende stoffen (zoals fijnstof) in het dorp sterk af. Tevens is het dorp daardoor weer één geheel geworden. De omgelegde A9 is tussen Knooppunt Raasdorp en Knooppunt Badhoevedorp 600 m vanaf de rand van de bebouwing komen te liggen. De weg is daarbij uitgebreid naar 2x3 rijstroken. Ook zijn er onderdoorgangen aangelegd in de Schipholweg, onder de S106 en de A9. Dit ten behoeve van een toekomstige hoogwaardige openbaar vervoer verbinding.

De omlegging van de A9 heeft tot doel de leefbaarheid in het dorp en de doorstroming tussen Knooppunt Badhoevedorp en Knooppunt Raasdorp te verbeteren. Door het gekozen alternatief verbetert ook de bereikbaarheid van Schiphol. Tegelijkertijd wordt het dorp op vele aspecten hergestructureerd. Zo komt er meer ruimte voor wonen, werken, sport, recreatie en groen. Nadere informatie over de omlegging van de A9 en de herinrichting van het dorp vind je op de site van Rijkswaterstaat en de site van de gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK Engelbewaarderskerk.

- Protestantse (voorheen gereformeerde) Pelgrimskerk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kinderboerderij De Hoeve in Badhoevedorp (Snelliuslaan 31) is geopend van dinsdag t/m zondag. De kinderboerderij wordt gerund door acht tot tien mensen met een lichte tot matige verstandelijke handicap, die hiermee een zinvolle dagbesteding wordt geboden. Kinderboerderij De Hoeve ligt in een groot park, met o.a. een speeltuin, hokken voor de kippen, een duiventil en een apart hok met modderbad voor het varken. De kinderboerderij bestaat verder uit weitjes waar de dieren rondlopen en geaaid kunnen worden. In het hoofdgebouw is een winkeltje waar ijs, frisdrank, thee en koffie met een stukje appeltaart te koop zijn. Ze verkopen ook dierenproducten en -benodigdheden en leuke handgemaakte cadeauartikelen.

Kinderboerderij De Hoeve biedt mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking die zelfstandig, of met een beetje toezicht, kunnen werken een afwisselende en uitdagende werkplek. Hou je van buiten werken, tussen de dieren en de natuur en ben je bereid om lichamelijk werk te doen in weer en wind en soms een beetje vies worden? Dan is kinderboerderij De Hoeve in Badhoevedorp het juiste werkproject voor jou. Het werk op de kinderboerderij is erg afwisselend en elk seizoen is anders. Een werkdag bestaat bijvoorbeeld uit dieren voeren en verzorgen, het schoonhouden van het terrein, de stallen en de hokken, bezoekers ondersteunen of helpen in de kiosk. Op sommige dagen kan het druk zijn, bijvoorbeeld in de lente als de lammetjes pas geboren zijn of tijdens de schoolvakanties. Om hier te kunnen werken moet je met bezoekers en druk kunnen omgaan en erg van dieren en natuur genieten. De kinderboerderij biedt ook werkervaring of stage voor leerlingen van het speciaal onderwijs, schoolverlaters en vrijwilligers die actief in de natuur willen werken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Badhoevedorp.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - "Dorpsraad Badhoevedorp is een onafhankelijke en ongebonden vereniging die opkomt voor de leefbaarheid in het dorp. Ze bestaan sinds 1932 en inmiddels zijn ruim 1000 huishoudens lid van de vereniging. De activiteiten van de Dorpsraad zijn divers. Zo heeft zij zelf concrete initiatieven ontplooid om het dorp te verrijken met groen (o.a. de knotwilgen aan de Rietwijckstraat), met kunst en met het borstbeeld van mr. Amersfoordt. De Dorpsraad is ook initiatiefnemer van de A9om!-actie, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het besluit tot omlegging van de A9. De Dorpsraad volgt kritisch de plannen en activiteiten (of soms juist de 'niet-activiteiten') van de gemeente, andere overheden en private partijen. Kortom de Dorpsraad is de plaats waar denkers en doeners met hart voor dit mooie dorp hun steentje kunnen bijdragen."

- Jeugd: - Met elkaar circus maken betekent niet alleen maar kunstjes leren. Het gaat ook om samenwerken, op elkaar vertrouwen, creatief zijn, blijven oefenen tot je iets kunt en daar terecht heel trots op zijn. Maar samen circus maken betekent vooral: veel plezier! En dit plezier zie je ook terug in de optredens van Jeugdcircus Acrobatico uit Badhoevedorp. Het enthousiasme en de passie van de ervaren circusartiesten zorgen voor indrukwekkende acts; de tomeloze inzet van de jongere artiesten is vertederend. De circustheatershows zijn zeer afwisselend door de diversiteit in circusdisciplines, indrukwekkend door de creativiteit en de kwaliteit van de acts. Verpakt in een originele show met mooie muziek en prachtige kostuums is een voorstelling van Acrobatico altijd één groot feest!

Om een mooie show te kunnen verzorgen moet er natuurlijk wel veel getraind worden. Trainingen worden gegeven in het dorpshuis van Badhoevedorp. Jonge, nieuwe artiesten (vanaf 6 jaar oud) starten bij Jeugdcircus Acrobatico met de basistraining op woensdagmiddag. Hier leren de kinderen na een gezamenlijke warming-up allerlei basistechnieken van het circus, zoals jongleren, balloop, eenwieleren, rolbalans, draadlopen etc. Na verloop van tijd stromen de kinderen door naar de optreedgroep en kunnen dan aan een of meerdere acts in de voorstelling meedoen. Bij Acrobatico krijgt iedereen de kans om zich op sociaal, sportief en creatief  gebied te ontwikkelen. Er is een inspirerende en plezierige sfeer, waar iedereen zich thuis voelt. Voor iedere artiest - van elke leeftijd, met elk talent -  is er ruimte om eigen ideeën en ambities te realiseren. Jeugdcircus Acrobatico is ook te boeken voor shows, het geven van workshops of voor een bijdrage aan jouw eigen evenement.

- Zorg: - Zorgboerderij Boer(en)Zorg. - Zorgboerderij De Badhoeve.

Reactie toevoegen