Bingerden

Plaats
Buurtschap
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Bingerden

Terug naar boven

Status

- Bingerden is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 2004 gemeente Angerlo.

- De buurtschap Bingerden valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Angerlo.

- De buurtschap Bingerden heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bingerden ligt O van Giesbeek, W van Angerlo, rond de Bingerdensestraat (de provincialeweg N338) en grenst in het N aan de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bingerden 31 huizen met 202 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog ca. 10 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Internationale Kwekerijdagen (3e weekend van juni) op Huis Bingerden trekken plantenliefhebbers uit België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Reportage over de Internationale Kwekerijdagen in Trouw, 2011.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De buurtschap is vooral bekend vanwege buitenplaats Huis Bingerden, een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen in ons land. Bingerden wordt al in het jaar 970 voor het eerst beschreven als een versterkte boerderij met gracht als bezit van de graven van Hamaland, die bescherming moest bieden tegen eventuele aanvallen vanaf de IJssel. Het landgoed is al sinds 1660 in bezit van dezelfde familie. Het 18-eewse Engelse landschapspark, de tuinen en de moestuin van de buitenplaats hebben - dankzij de tomeloze inzet en liefde voor de natuur van de familie Van Weede - de afgelopen decennia internationale bekendheid gekregen.

Reactie toevoegen