De Palen

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

De Palen

Terug naar boven

Status

- De Palen is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Middelstum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- Buurtschap De Palen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Westerwijtwerd.

- Buurtschap De Palen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Palen ligt rond de Z gedeelten van de Palenweg. De buurtschap ligt ZZO van het dorp Westerwijtwerd, Z van het dorp Middelstum, ZW van de dorpen Huizinge en Westeremden, WNW van het dorp Stedum, NNW van het dorp Sint Annen en NO van het dorp Bedum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Palen omvat een handvol huizen, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de relatief laaggelegen streek rond Westerwijtwerd hebben in het verleden vele molens gestaan voor de polderbemaling. Molen De Palen (Palenweg 3), genoemd naar de polder die hij bemaalde, is de enig overgebleven poldermolen in dit gebied. De molen is in 1876 gebouwd (in dat jaar is ook het gelijknamige waterschap opgericht, dat in 1971 is opgeheven), maar moest in 1882 alweer wijken voor de aanleg van de spoorlijn Groningen - Delfzijl. De molen is hiervoor enkele honderden meters naar het noorden verplaatst. Nadat sinds halverwege de 20e eeuw de vijzel elektrisch werd aangedreven, kwam de molen er steeds slechter bij te staan. Nadat het toenmalige waterschap Hunsingo de molen had overgedragen aan Molenstichting Hunsingo en Omstreken, is de molen in 1991/1992 geheel gerestaureerd. Momenteel maalt de molen regelmatig op vrijwillige basis en functioneert indien nodig nog als reservegemaal. De huidige eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.

Reactie toevoegen