Dirksland

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

gemeente_dirksland_anno_ca_1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Dirksland anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Dirksland anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Dirksland

Terug naar boven

Status

- Dirksland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2012.

- De gemeente Dirksland is in 1966 vergroot met de gemeenten Herkingen en Melissant.

- Wapen van de voormalige gemeente Dirksland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1284 van Di(.)derics lande, 1312 in Diderics Lant, 1339 Diericslant, 1341 Dierixland, 2e helft 14e eeuw (ad 1229) tlant dat men hiet Dircslant, 1463 opten torn van Dircxlant, 1482 Diricxlant, 1573 Dierickslant, 1773 Dirksland.

Naamsverklaring
Samenstelling van land 'land als tegengesteld aan water, polderland' en de persoonsnaam Diederik.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Dirksland ligt ongeveer centraal in de gemeente Goeree-Overflakkee, grenst in het N aan het water Haringvliet en in het W aan het Grevelingenmeer, en ligt verder WZW van de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk, NW van het dorp Nieuwe-Tonge, N van het dorp Herkingen en ZO van het dorp Melissant.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Dirksland, die alleen het gelijknamige dorp omvat, 244 huizen met 2.183 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.100 huizen met ca. 5.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dirksland heeft 21 rijksmonumenten.

- Molen De Eendracht. - Nieuws van Molen De Eendracht op Facebook.

- Molenromp Molen Polder Dirksland.

- Gevelstenen in Dirksland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- TrekkerTrek Familiedag met 's avonds een Pulling Party (op een zaterdag in mei). TrekkerTrek op Goeree-Overflakkee is een sport die beoefend wordt met landbouwtractoren. Door met een sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand weg te rijden, wordt bepaald welke tractor het sterkst is. Om het leuk te houden voor de deelnemers zijn er verschillende klassen, zodat de 'kleintjes' het niet tegen de grote jongens hoeven op te nemen. Een Tractor Pulling baan is meestal 100 meter, maar het is niet altijd gemakkelijk om die 100 meter te halen. De sleepwagen wordt namelijk bij elke meter die men vooruit komt zwaarder: er komt een ballastbak met daarin gewichten naar voren (richting de tractor). Op een gegeven moment is de tractor het beu en komt hij echt niet meer verder. De winnaar die het verst komt hoeft niet altijd de sterkste te zijn, want je kunt net wat betere banden hebben of je gewicht beter hebben verdeeld. Het komt dus vaak niet alleen op brute kracht aan maar een combinatie van diverse factoren, en dat is wat de sport zo interessant maakt.

Terug naar boven

Beeld

- Ca. 60 oude ansichtkaarten en foto's van Dirksland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dirksland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Dirksland heeft als doel het behartigen van het algemeen belang van het dorp en zijn inwoners. De vereniging beoogt dit doel te bereiken door o.a.: een brug te vormen tussen inwoners en overheid; problemen te signaleren; gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente; draagvlak te creëren voor gemeentelijke plannen, beleidsplannen te beoordelen; het organiseren en/of doen organiseren van manifestaties en acties tot het verkrijgen van geldelijke en andere middelen.

- Onderwijs: - "De Inktvis is een middelgrote openbare school in het dorp Dirksland. We zijn gehuisvest in een prachtig, eigentijds en goed ingericht gebouw waar we met veel plezier en inzet ons onderwijs verzorgen aan onze kinderen. Onze missie "Ieder kind de moeite waard!" dragen we dagelijks uit. Op onze school werken we handelings- en opbrengstgericht. Dat betekent dat we onze leerlingen in zijn/haar totaliteit benaderen en waar nodig ons onderwijs aanpassen aan de uniciteit van het kind. Kom gerust een kijkje nemen in de leukste school van het eiland!", aldus de school op haar site.

- Muziek: - Gemengd koor Excelsior Dirksland is opgericht in 1909 en daarmee een van de oudste culturele verenigingen van Goeree-Overflakkee. Het koor heeft al vele concerten gegeven in binnen- en buitenland. Het neutrale koor met ca. 50 leden is in de regio bekend om het brede programma, zowel klassiek, musicals, opera als popmuziek; eigenlijk "van Bach tot the Beatles".

- Zorg: - De visie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is om te voorzien in hoogstaande medisch-specialistische basiszorg voor de inwoners van Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. Acute zorg in de vorm van een SpoedEisendeHulp en een HAP en verloskundige zorg met verloskundig centrum CuraVita zijn van vitaal belang voor deze regio. Voor complexe en topspecialistische zorg werken ze samen met het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis binnen de coöperatie Zorg op Zuid. De missie van het ziekenhuis is om betrokken zorg te bieden met  een persoonlijke benadering van de patiënt en respect voor de naasten. Dit is voor hen net zo belangrijk als technologisch hoogwaardige medische zorg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de Nieuwe Begraafplaats van Dirksland (Staakweg), met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen