Easterboarn

Plaats
Buurtschap
Heerenveen
Fryslân

Easterboarn

Terug naar boven

Status

- Easterboarn is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen. T/m 1983 gemeente Utingeradeel, in 1984 over naar gemeente Boarnsterhim, in 2014 over naar gemeente Heerenveen.

- De buurtschap Easterboarn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aldeboarn.

- De buurtschap Easterboarn heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Oosterboorn. Overigens zijn de plaatsnamen in de voormalige gemeente Boarnsterhim sinds 1989 officieel Friestalig.

Oudere vermeldingen
1846 Oosterboorn.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging aan de rivier de Boarn, ten oosten van Aldeboarn.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Easterboarn ligt rond de gelijknamige weg (de tak N van de driesprong van deze weg bij huisnummer 19; deze tak van de weg is geen onderdeel van de N 392, de andere twee takken, die W en O van de driesprong, zijn dat wél). De buurtschap ligt Z van het water Nijdjip (Nieuwe Diep) en O van het water De Boarn (Boorne), en ligt O van de dorpen Aldeboarn en Akkrum, NW van het dorp Tijnje, NNW van de dorpen Gersloot en Tjalleberd, N van de dorpen Luinjeberd en Heerenveen, NNO van het dorp Terband, NO van de dorpen Nieuwebrug, Haskerdijken en Vegelinsoord, ZO van het dorp Grou, ZZW van het dorp De Veenhoop en WZW van het dorp Nij Beets.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Easterboarn 8 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen met ca. 15 inwoners.

Reactie toevoegen