Eibersburen

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

eibersburen_van_starkenborghkanaal.jpg

Zicht op het Van Starkenborghkanaal bij Eibersburen, vanaf het viaduct (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Zicht op het Van Starkenborghkanaal bij Eibersburen, vanaf het viaduct (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Eibersburen

Terug naar boven

Status

- Eibersburen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Grootegast.

- De buurtschap Eibersburen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lutjegast.

- De buurtschap Eibersburen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1685 Eibertburen.

Naamsverklaring
De naam betekent 'ooievaarsbuurt'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eibersburen ligt rond de gelijknamige weg en rond de Westerhornerweg, betreffende de huisnummers 19-27 en 32-40. De lagere huisnummers vallen onder buurtschap Westerhorn. De buurtschap ligt N van het dorp Lutjegast en N van het Van Starkenborghkanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eibersburen 7 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Rijkswaterstaat heeft in 2019 de houten damwand langs de noordzijde van het Van Starkenborghkanaal bij Eibersburen vervangen. Uit inspectie was gebleken dat de damwand daar over een lengte van 820 meter aan vervanging toe was. De werkzaamheden zijn grotendeels vanaf het water met een kraan op een ponton uitgevoerd.

- De brug Eibersburen over het Van Starkenborghkanaal is in 2007 vervangen. De brug had diverse voorgangers. In 1871 werd een reeds bestaande draaibrug bij de buurtschap vervangen door een nieuwe draaibrug. Tussen 1934 en 1936, toen het Hoendiep hier werd verbreed tot het van Starkenborghkanaal, werd deze brug vervangen door een hoge metalen basculebrug, die er direct naast werd gelegd (de oude weg loopt aan beide zijden dood op het water, zoals ook bijvoorbeeld bij Nieuwklap het geval is). In 2007 is in het kader van de opwaardering van het Van Starkenborghkanaal tot vaarwegklasse V een nog hogere betonnen basculebrug geplaatst, die een stuk verderop werd gelegd, zodat het verkeer nu een stukje moet omrijden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vogelkijkscherm aan de Westerhornerweg.

Reactie toevoegen