Isabellahaven

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Isabellahaven

Terug naar boven

Status

- Isabellahaven is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gem. Philippine.

- De buurtschap Isabellahaven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Philippine.

- De buurtschap Isabellahaven heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Genoemd naar de in 1920 aangelegde Isabellahaven.

Terug naar boven

Ligging

Isabellahaven ligt 3 km W van het dorp Philippine, aan de O zijde van het Isabellakanaal, in de Groote Isabellapolder, rond de t-splitsing Boekhouteweg / Dijckmeesterweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Isabellahaven omvat slechts enkele panden, met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikel over de aanleg van een havengeul bij de Isabellasluis in 1917 plus de grensperikelen die de mosselvissers uit het nabijgelegen Belgische dorp Boekhoute ondervonden door de afscheiding van België sinds 1839. Hoewel zij formeel ook na 1839 het recht hielden te vissen op het nabijgelegen Nederlandse grondgebied, werd hun dat geleidelijk steeds moeilijker zo niet onmogelijk gemaakt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bij Isabellahaven ligt de Isabellasluis.

- Canadees oorlogsmonument uit 1994. Hier streed het Algonquin Regiment, één van de infanterieregimenten van de 4e Canadese pantserdivisie, om de Isabellasluis en de Kleine Isabellapolder. Nadat Philippine op 21 september 1944 door hen was bevrijd, werd van 22 september tot en met 14 oktober voortdurend zware strijd geleverd, ten koste van vele jonge mensenlevens.

- W van Isabellahaven, aan de Dunnéweg, een zijweg van de Isabellaweg, ligt een oud lijkend kasteelachtig pand. Het is echter een recent bouwwerk, gebouwd in de jaren negentig van de 20e eeuw.

Reactie toevoegen