Lamswaarde

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Lamswaarde

Terug naar boven

Status

- Lamswaarde is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 2002 gemeente Hontenisse.

- Onder het dorp Lamswaarde valt ook de buurtschap Roverberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1260 Lamswerd, 1370 Lamswerde, ca. 1750 Lamsweerde, 1844 Lamswaarde.

Naamsverklaring
Betekent weerd 'land aan water, riviereiland' van de persoon Lam, verkorte vorm van Lambert.(1)

Terug naar boven

Ligging

Lamswaarde ligt N van Hulst, ZO van Kloosterzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Lamswaarde 81 huizen met 405 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners. Wij hebben de indruk dat in de praktijk ook de N van het dorp gelegen Kruispolder, gezien de banden die er zijn, tot het dorp gerekend wordt. Formeel (d.w.z. voor de postadressen) valt dat gebied echter onder het dorpsgebied van buurdorp Kloosterzande.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lamswaarde heeft 6 rijksmonmumenten, zijnde de losse Vlaams-Zeeuwse schuur uit 1e helft 19e eeuw op Roverbergsedijk 19, de boerenhoeve uit 1834 met vermoedelijk 18e-eeuws bakhuis op Jacobus de Waalstraat 8, de Sint Corneliuskerk op nr. 23, de Mariaschool uit 1926 op Achterstraat 25, en het voormalige Theresiaklooster uit 1926 met idem kleuterschool op nr. 27. Het klooster is 42 jaar bewoond geweest door Aran van der Meer. Hij heeft "het mooiste gebouw van Lamswaarde" in januari 2018 te koop gezet omdat het voor hem te groot is geworden, nu de kinderen het huis uit zijn.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Waar een klein dorp groot in kan zijn! Het verenigingsleven viert hoogtij in Lamswaarde. Een sprekend voorbeeld daarvan is carnavalsvereniging de Lamsoren, die jaarlijks het carnaval organiseert in ’t Heilig Land, onder welke naam het dorp ook bekend staat. Carnaval op Lamswaarde, daar moet je bij geweest zijn! En als je er eenmaal een keer bij geweest bent, dan ben je verkocht en kom je volgend jaar gewoon weer. En het jaar daarop en... In 2018 viert Lamswaarde alweer voor de 59e keer carnaval! En wat is het in de loop van al die jaren gegroeid en gegroeid... Het begon allemaal in 1959, toen is de eerste Vastenavond in het patronaat geboren en daarmee het lokale carnaval. In 1960 volgde de eerste optocht en zo kwamen er steeds evenementen bij en groeide carnaval uit tot een tweedaags evenement dat zijn weerga niet kent.

Zo is Lamswaarde het enige dorp in de gemeente Hulst waar de optocht ieder jaar wordt geopend door de burgemeester, die dan door de Prins ontboden wordt op de prinsenwagen op de Vèrkensmarkt. Hier houdt de Prins der Lamsoren zijn openingsspeech, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Vervolgens gaat de optocht van start en tonen de vele loopgroepen en wagens hun creatieve creaties aan de menigte; de stoet op Lamswaarde moet je gezien hebben! Op zondag- en maandagavond is het feesten in dorpscentrum De Luifel. Gerenommeerde feestbands, zangers, DJ’s: ze hebben er allemaal al de tent op zijn kop gezet. Feesten op de lekkere muziek, een lekker pintje drinken, en bijkletsen met (oude) bekenden.

‘s Maandags organiseren ze ‘s middags traditioneel het Kindersongfestival: een uniek evenement tijdens carnaval in Zeeland, omdat het geen gewone play-back of soundmixshow betreft. De kinderen zingen hun liedjes met zelfgemaakte teksten live. Dikwijls met een knipoog naar de plaatselijke gebeurtenissen en mensen. De maandagavond is omgedoopt tot Lamsorenfestival. Na het songfestival blijft iedereen lekker hangen. Vanaf 18.00 uur serveert Café De Koning een carnavalsmenu. Aansluitend is er dus feest in De Luifel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De voorheen verouderde speeltuin aan de Pastoor Willemsstraat in Lamswaarde is in 2018 opnieuw ingericht. Omwonenden is om ideeën gevraagd met betrekking tot de speeltoestellen en andere elementen van de inrichting. "Het moet immers weer een speeltuin worden waar kinderen graag spelen en waar omwonenden van genieten", zo stelde de Dorpsraad.

Terug naar boven

Beeld

- Het filmpje 'Lamswaarde vroeger en nu' is een mix van actuele beelden en oude ansichtkaarten van het dorp, waardoor je dus mooi kunt zien welke plekken hoe veranderd zijn in de loop der jaren.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lamswaarde.

- Nieuws: - Nieuws uit Lamswaarde op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Lamswaarde behartigt de belangen van de inwoners en is een schakel tussen de bewoners en de gemeente. De Dorpsraad heeft een adviserende rol richting de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders van Hulst. Deze adviserende rol kan op verschillende gebieden plaatsvinden, afhankelijk van wat er in het dorp speelt. Daarnaast moedigt de Dorpsraad activiteiten aan om het dorp leefbaar, schoon en gezellig te houden. De Dorpsraad nodigt inwoners uit om mee te denken over onderwerpen die betrekking hebben op het beleid en de leefbaarheid van het dorp.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Oostvogel is de dorpsschool van Lamswaarde. De school heeft ca. 60 leerlingen. Het pand biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal 't Lammetje. De Oostvogel is de ontmoetingsplaats van kinderen, leerkrachten en ouders waar met elkaar en van elkaar geleerd wordt. "Als leerkrachten weten we ons verantwoordelijk voor het creëren van een sfeer waarin kinderen maximale kansen krijgen zich naar hun mogelijkheden te ontwikkelen. Kenmerkend voor deze sfeer zijn: respect, zelfrespect, verantwoordelijkheid, zelfbewustzijn en ook kritisch en doelgericht zijn. In schooljaar 2017-2018 zijn we van start gegaan met een nieuw onderwijsconcept "PaletO" genaamd. Kenmerken van dit (eigen) schoolconcept zijn dat er veel ruimte is voor beweging, werken in "units', we werken volgens de principes van co-teaching; 2 leerkrachten aan de slag met een groep kinderen. Naast dat kinderen erg groepsdoorbrekend, coöperatief en samenwerkend dienen te leren, willen we ook volop ruimte bieden aan de sociaal-emotionele component. Dit doen we m.b.v. "Palet", onderdeel van "PaletO". Kinderen hebben binnen dit concept ook ruimte om aan te geven wat ze zelf willen leren. Tevens zal de ICT-component hier ook een steeds belangrijkere rol in gaan spelen. Dit willen we vormgeven d.m.v. het gebruik van chrome-books."

- Sport: - Voetbalvereniging SDO'63 (= Samenspel Doet Overwinnen).

- Bridgeclub Lamswaarde is opgericht in 1976 en heeft ca. 70 leden.

Reactie toevoegen