Lisserbroek

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Lisserbroek

Terug naar boven

Status

Lisserbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1280-1287 lisse inden broke, 1345 Lisserbroec, 1639 Lisser Broeck.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' bij Lisse.(1)

Terug naar boven

Ligging

Lisserbroek ligt O van Lisse en grenst in het W aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Lisserbroek heeft ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Haarlemmermeer is grote behoefte aan meer woningen. De westkant van de gemeente is aangewezen als gebied om nieuwe woningen te bouwen. Hier is het mogelijk om dorpse en landelijke woongebieden te maken. Gemeente Haarlemmermeer heeft samen met de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Rijnland het uitvoeringsplan ‘Parels aan de Ringvaart’ opgesteld. Hierin staat hoe partijen de ontwikkeling van de westkant van Haarlemmermeer gaan aanpakken. In 2014 is dit document door de gemeenteraad vastgesteld. Een belangrijk onderdeel van het plan is de ontwikkeling van de vier ‘dubbeldorpen’ aan de Ringvaart. Dit zijn dorpen, met elk een eigen karakter, die zijn verbonden met een dorp aan de overkant van de vaart. Het gaat om de dorpen Lisserbroek, Cruquius, Zwaanshoek en Beinsdorp. Lisserbroek is het eerste dorp dat uitgebreid wordt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Landgoed De Olmenhorst was op zondag 30 april 2017 het decor van het eerste Bloesemfestival. Het eerste evenement in een reeks van drie die aansluit op belangrijke fasen in de cyclus van de fruitteelt: Het bloesemweekend, de zomerzon en het oogstfeest. Het bloesemweekend is het moment waarop de duizenden appel- en perenbomen vol met bloesem staan. Dit is altijd een magisch moment, een mooie voorbode van alle appels en peren die in de herfst geplukt gaan worden. Een goede reden voor een heerlijk lentefestival voor het hele gezin. Cultuur, muziek en natuur worden hier met elkaar verbonden. Tijdens het Bloesemfestival kun je als bezoeker niet alleen van de bloesem genieten, maar ook van heerlijke live muziek tijdens Bloesempop, met o.a. folk en jazz. Het muziek- en activiteitenprogramma vind je verspreid over het landgoed.

Naast muziek en natuur zijn er leuke activiteiten voor jong en ouder. Zo is er de mogelijkheid om biologische specialiteiten van De Olmenhorst te proeven of bij een van de andere horecagelegenheden te genieten van een hapje of een drankje. Bezoekers kunnen binnenlopen bij een van de workshops of de boomgaard verkennen door middel van een rondleiding. Het is zelfs mogelijk om een picknickmand te boeken. Landgoed De Olmenhorst is een van de meest karakteristieke plekken van Haarlemmermeer, een landgoed waar al meer dan 130 jaar fruit wordt geteeld. Zij telen zowel appels als peren en dit alles doen zij geheel biologisch. Zij organiseren verschillende activiteiten door het jaar heen, bieden de mogelijkheid om zelf appels te plukken in september en oktober, en hebben een winkel waar zij (biologische) producten verkopen.

- De groene fietstocht 'Fiets zoekt Boer' (op een zaterdag begin juni) was er in 2018 voor de 3e keer in Lisserbroek en voor de 1e keer in Burgerveen, waar ze bij dit initiatief zijn 'aangehaakt'. Je kunt kiezen uit de afstanden 20 en 30 km. Het is een gezonde en gezellige manier om kennis te maken met 'groene adressen' in de eigen omgeving waar boerenproducten te proeven en te koop zijn. Vaak organiseren de deelnemende bedrijven speciaal op die dag ook een bijzondere, aan hun bedrijf gerelateerde activiteit. Zo kon men in 2018 o.a. geitjes aaien bij de geitenboerderij en 'piepermeppen' - wat dat ook moge zijn, maar het klinkt in ieder geval leuk - bij de aardappelboer.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Lisserbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - "Digitaal buurtplatform Lisserbroek Online biedt je de mogelijkheid om informatie te delen met andere mensen die geïnteresseerd zijn in wat er speelt in en rondom het dorp. De site bevat vrijwel geen redactie; de mensen die meedoen bepalen zelf de inhoud van de website."

- Belangenorganisatie: - "Dorpsraad Lisserbroek is een onmisbare schakel tussen gemeente, inwoners en partners die zich inzetten voor het bevorderen van de leefbaarheid in het dorp. De Dorpsraad behartigt het algemeen belang van het dorp én van de gemeenschap."

- Onderwijs en kinderopvang: - "Voor professionele kinderopvang van 0 tot 4 jaar hoef je het dorp niet meer uit! Juist de eerste levensjaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. Ontdekken, beleven, ervaren, leren en experimenteren staan centraal bij SKH-kinderdagcentrum Lisserbroek. Onze pedagogisch medewerkers verzorgen sensitieve opvang voor baby's en dreumesen (0-2 jaar), en ontwikkelingsgerichte opvang voor peuters van 2-4 jaar. Zij zorgen dat jouw kind zich snel vertrouwd voelt. Elke dag opnieuw kijken we met een frisse blik naar wat je kind nodig heeft. Gevestigd in Dorpshuis De Meerkoet; halve en hele dagen opvang mogelijk; ervaren pedagogisch medewerkers; dagelijks buitenspelen op het groene en uitdagende plein; met gezonde warme lunch; alle ontwikkelingsgebieden komen aan bod; met programma Pientere Peuters en Voorschoolse Educatie (VE); zeer geschikt voor tweetalige kinderen; samenwerking en warme overdracht met omliggende basisscholen De Zilvermeeuw en De Reiger; met Piramide: uitdagende activiteiten met wisselende thema’s; naar leeftijd stimulerend spelmateriaal; een supergoede voorbereiding op de basisschool. Extra handig: met eigen app over je kind; elke werkdag open van 7.30 tot 18.00 uur; vlakbij basisscholen De Zilvermeeuw en De Reiger; gratis parkeren voor de deur."

- Sport: - "Tennisvereniging TV Lisserbroek is opgericht in 1982. Het tennispark beschikt sinds enkele jaren over 6 verlichte all weather Pro Bounce banen (waardoor er het hele jaar door kan worden getennist), een oefentenniskooi en een gezellig clubhuis. Het tenniscomplex straalt een gemoedelijke sfeer uit en gezelligheid staat hoog in het vaandel. Het jaarlijks hoogtepunt is het Open Toernooi in week 29 (juli) waarop vanuit de omstreken tennisliefhebbers komen tennissen of gezellig een kijkje komen nemen. De sfeer wordt ook positief beïnvloed door het handelsmerk van de vereniging, namelijk een schitterend onderhouden park met veel bloemen en perken. Veel actieve leden zorgen ervoor dat veel in en om de vereniging verzorgd wordt. Door het jaar heen worden diverse evenementen georganiseerd waarvoor leden zich kunnen inschrijven, zoals drie verschillende clubkampioenschappen, het Oliebollentoernooi, het ZondagmiddagTennis en het Snerttoernooi."

- "IJs- en Skeelerclub Lisserbroek, met de mooiste baan in de regio, heeft als doel het schaatsen en skeeleren te bevorderen. Dat doen wij door: het exploiteren en onderhouden van een ijs- en skeelerbaan met de daarbij behorende faciliteiten waaronder de kantine; de mogelijkheid bieden aan ijsclubleden om tijdens het natuurijsseizoen gebruik te maken van al onze natuurijsfaciliteiten; de mogelijkheid bieden aan leden van de afdeling skeelerbaan om tijdens het skeelerseizoen gebruik te maken van de skeelerbaan met alle daarbij behorende faciliteiten; het organiseren van diverse evenementen voor skeeleren en schaatsen; het organiseren van skeelertrainingen. De vereniging kan deze doelstellingen alleen waarmaken met voldoende financiële steun van leden, sponsoren en de belangeloze inzet van vrijwilligers."

- Welzijn: - Lisserbroek SamenMeer is een initiatiefgroep die gestalte wil gaan geven aan een samenleving zoals de Lisserbroekers die zelf voor ogen hebben (bottom-up), en die aansluit bij de ontwikkelingen en activiteiten van de gemeente Haarlemmermeer. Een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien, in goede en in slechte tijden, waar het prettig wonen, werken, opgroeien en oud worden is. Waar iedereen, jong en ouder, oog heeft voor elkaar. Zij wil een volwaardige gesprekspartner zijn voor de gemeente en zet zich in om de basisvoorzieningen in het dorp te borgen. Meer informatie over dit initiatief vind je, naast de site, ook in het startdocument Lisserbroek SamenMeer - De kracht van het dorp(s)leven.

- Veiligheid: - "Brandweerpost Lisserbroek maakt deel uit van Brandweer Kennemerland, district Zuid. Hiertoe behoort de gehele gemeente Haarlemermeer (zuid) met daarnaast Haarlemmerliede & Spaarnwoude (noord). Dit is zo ingedeeld nadat de gemeente Haarlemmermeer in 2008 is overgegaan van Brandweer Amsterdam-Amstelland naar Brandweer Kennemerland, wat een onderdel is van de VRK (Veiligheidsregio Kennemerland). District Zuid-Zuid (de gemeente Haarlemmermeer) bestaat uit 2 beroepsposten (Hoofddorp en Nieuw-Vennep) en 5 vrijwilligersposten (Halfweg/Zwanenburg, Badhoevedorp, Rijsenhout, Nieuw-Vennep en Lisserbroek).

Op iedere vrijwillgerspost is een tankautospuit en een manschappenbus aanwezig. Daarnaast zijn er verschillende posten met een extra taak: Zo beschikt post Halfweg/Zwanenbrug over een Verbindings-Commandowagen en beschikt post Lisserbroek over een Ademlucht-/Materiaalwagen. Onze post is naast de aansturing vanuit het VRK aan de Zijlweg in Haarlem veel te vinden op de Adrianahoeve in Hoofddorp. Vanuit deze beroepspost worden de oefeningen gecoördineerd en deels gehouden. Verder vindt hier ook de distributie van het materiaal plaats (Ademluchttoestellen, kleding etc.)."

Reactie toevoegen