Lisserbroek

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Noord-Holland

Lisserbroek

Terug naar boven

Status

Lisserbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1280-1287 lisse inden broke, 1345 Lisserbroec, 1639 Lisser Broeck.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' bij Lisse.(1)

Terug naar boven

Ligging

Lisserbroek ligt O van Lisse en grenst in het W aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Lisserbroek heeft ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Haarlemmermeer is grote behoefte aan meer woningen. De westkant van de gemeente is aangewezen als gebied om nieuwe woningen te bouwen. Hier is het mogelijk om dorpse en landelijke woongebieden te maken. Gemeente Haarlemmermeer heeft samen met de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Rijnland het uitvoeringsplan ‘Parels aan de Ringvaart’ opgesteld. Hierin staat hoe partijen de ontwikkeling van de westkant van Haarlemmermeer gaan aanpakken. In 2014 is dit document door de gemeenteraad vastgesteld. Een belangrijk onderdeel van het plan is de ontwikkeling van de vier ‘dubbeldorpen’ aan de Ringvaart. Dit zijn dorpen, met elk een eigen karakter, die zijn verbonden met een dorp aan de overkant van de vaart. Het gaat om de dorpen Lisserbroek, Cruquius, Zwaanshoek en Beinsdorp. Lisserbroek is het eerste dorp dat uitgebreid wordt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Landgoed De Olmenhorst was op zondag 30 april 2017 het decor van het eerste Bloesemfestival. Het eerste evenement in een reeks van drie die aansluit op belangrijke fasen in de cyclus van de fruitteelt: Het bloesemweekend, de zomerzon en het oogstfeest. Het bloesemweekend is het moment waarop de duizenden appel- en perenbomen vol met bloesem staan. Dit is altijd een magisch moment, een mooie voorbode van alle appels en peren die in de herfst geplukt gaan worden. Een goede reden voor een heerlijk lentefestival voor het hele gezin. Cultuur, muziek en natuur worden hier met elkaar verbonden. Tijdens het Bloesemfestival kun je als bezoeker niet alleen van de bloesem genieten, maar ook van heerlijke live muziek tijdens Bloesempop, met o.a. folk en jazz. Het muziek- en activiteitenprogramma vind je verspreid over het landgoed.

Naast muziek en natuur zijn er leuke activiteiten voor jong en ouder. Zo is er de mogelijkheid om biologische specialiteiten van De Olmenhorst te proeven of bij een van de andere horecagelegenheden te genieten van een hapje of een drankje. Bezoekers kunnen binnenlopen bij een van de workshops of de boomgaard verkennen door middel van een rondleiding. Het is zelfs mogelijk om een picknickmand te boeken. Landgoed De Olmenhorst is een van de meest karakteristieke plekken van Haarlemmermeer, een landgoed waar al meer dan 130 jaar fruit wordt geteeld. Zij telen zowel appels als peren en dit alles doen zij geheel biologisch. Zij organiseren verschillende activiteiten door het jaar heen, bieden de mogelijkheid om zelf appels te plukken in september en oktober, en hebben een winkel waar zij (biologische) producten verkopen.

- De groene fietstocht 'Fiets zoekt Boer' (op een zaterdag begin juni) was er in 2018 voor de 3e keer in Lisserbroek en voor de 1e keer in Burgerveen, waar ze bij dit initiatief zijn 'aangehaakt'. Je kunt kiezen uit de afstanden 20 en 30 km. Het is een gezonde en gezellige manier om kennis te maken met 'groene adressen' in de eigen omgeving waar boerenproducten te proeven en te koop zijn. Vaak organiseren de deelnemende bedrijven speciaal op die dag ook een bijzondere, aan hun bedrijf gerelateerde activiteit. Zo kon men in 2018 o.a. geitjes aaien bij de geitenboerderij en 'piepermeppen' - wat dat ook moge zijn, maar het klinkt in ieder geval leuk - bij de aardappelboer.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Lisserbroek.

- Sport: - "IJs- en Skeelerclub Lisserbroek, met de mooiste baan in de regio, heeft als doel het schaatsen en skeeleren te bevorderen. Dat doen wij door: het exploiteren en onderhouden van een ijs- en skeelerbaan met de daarbij behorende faciliteiten waaronder de kantine; de mogelijkheid bieden aan ijsclubleden om tijdens het natuurijsseizoen gebruik te maken van al onze natuurijsfaciliteiten; de mogelijkheid bieden aan leden van de afdeling skeelerbaan om tijdens het skeelerseizoen gebruik te maken van de skeelerbaan met alle daarbij behorende faciliteiten; het organiseren van diverse evenementen voor skeeleren en schaatsen; het organiseren van skeelertrainingen. De vereniging kan deze doelstellingen alleen waarmaken met voldoende financiële steun van leden, sponsoren en de belangeloze inzet van vrijwilligers."

- Welzijn: - Lisserbroek SamenMeer is een initiatiefgroep die gestalte wil gaan geven aan een samenleving zoals de Lisserbroekers die zelf voor ogen hebben (bottom-up), en die aansluit bij de ontwikkelingen en activiteiten van de gemeente Haarlemmermeer. Een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien, in goede en in slechte tijden, waar het prettig wonen, werken, opgroeien en oud worden is. Waar iedereen, jong en ouder, oog heeft voor elkaar. Zij wil een volwaardige gesprekspartner zijn voor de gemeente en zet zich in om de basisvoorzieningen in het dorp te borgen. Meer informatie over dit initiatief vind je, naast de site, ook in het startdocument Lisserbroek SamenMeer - De kracht van het dorp(s)leven.

Reactie toevoegen