Oppenhuizen

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

oppenhuizen_collage.jpg

Oppenhuizen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oppenhuizen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oppenhuizen (2).jpg

Oppenhuizen

Oppenhuizen

Oppenhuizen (3).JPG

Dorpsgezicht Oppenhuizen, met kerk

Dorpsgezicht Oppenhuizen, met kerk

Oppenhuizen.JPG

Aan de kerk van Oppenhuizen

Aan de kerk van Oppenhuizen

Openhuizen.JPG

Kop-hals-rompboerderij in Oppenhuizen

Kop-hals-rompboerderij in Oppenhuizen

Opeenhuizen.JPG

Nog maar een plaatje van Oppenhuizen, omdat het er zo mooi is

Nog maar een plaatje van Oppenhuizen, omdat het er zo mooi is

Oppenhuizen

Terug naar boven

Status

- Oppenhuizen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- Oppenhuizen is in de praktijk een tweelingdorp samen met buurdorp Uitwellingerga. Formeel zijn het nog wel apart dorpen met ieder hun eigen postcode, postale plaatsnaam en plaatsnaamborden. Gezamenlijk betitelen zij zich ook wel, als variant op hun Friese namen (resp. Toppenhuzen en Twellingea) als 'Top & Twel'.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Toppenhuzen.

Oudere vermeldingen
1328 Opmanhusen, 1491 Opmanhwsum, Opmannahwsum, 1505 Oppenhuysim.

Naamsverklaring
De oudste vormen wijzen op de betekenis 'huizen van de hoger wonende lieden'. De T- in de Friese variant kan worden verklaard uit een aangegroeid voorzetsel to, vergelijk Tinallinge en Tolbert.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oppenhuizen ligt direct ZO van de stad Sneek. De dorpskern grenst in het Z aan de A7 en is aaneengroeid met het ZO buurdorp Uitwellingerga.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oppenhuizen 51 huizen met 354 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met bijna 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is een vergunning verstrekt aan de firma Vermilion voor gaswinning nabij Oppenhuizen. Er waren veel bezwaren ingediend, gebaseerd op de second opinion die ir. Adriaan Houtenbos heeft uitgevoerd. Daarin stelt de wetenschapper dat de bodemdaling waarschijnlijk aanzienlijk meer zal zijn dan de maximaal 2 centimeter die Vermilion voorspelt. Ook meent hij dat de kans op aardbevingen in de regio zal toenemen. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en TNO achten de prognoses van Houtenbos echter niet aannemelijk. Minister Kamp gaat daarin mee. SodM en TNO verwijzen naar vergelijkbare velden bij Blesdijke en Oldelamer, waar van bodemdaling nagenoeg geen sprake is.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oppenhuizen heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de Johanneskerk, de voormalige pastorie uit 1866 op Tsjerkebuorren 43, de Geeuwpoldermolen, en huize GeaSicht uit 1874 op Sjaerdawei 44.

- Op 22 juli 1695 is de eerste steen voor de Hervormde (PKN) Johanneskerk in Oppenhuizen (Tsjerkebuorren 1) gelegd door Zeino Joachim van Burmania, zoon van de grietman van Wymbritseradeel. Het vorige, middeleeuwse kerkgebouw, gewijd aan Johannes de Doper, is toen vervangen door een zaalkerk met driezijdige koorsluiting. De zadeldaktoren van de oude kerk is toen gehandhaafd. In 1817 is de middeleeuwse toren vervangen door een toren van drie geledingen met omloop en ingesnoerde spits. De eerste steen is gelegd door jhr. Bernard Walraad van Welderen. In de toren met mechanisch torenuurwerk (1916) hangt een klok (1483) van Geert van Wou. In 1839 is de kerk aan de oostzijde verlengd. In 1870 is de ingang in de westmuur van de toren aangebracht. Het orgel uit 1909 is gemaakt door Bakker & Timmenga en verving een orgel uit 1821 van Albertus van Gruisen. In 1914 is de kerk naar plannen van H.H. Kramer opnieuw ingericht, om het aantal zitplaatsen uit te breiden. De voormalige pastorie uit 1866 is ontworpen door A. Breunissen Troost.

- De Geeuwpoldermolen (Fries: Geau's Mole), een maalvaardige spinnenkopmolen, gelegen aan het Prinses Margrietkanaal, dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. De molen is het enige overgebleven exemplaar van de eertijds ongeveer 20 traditionele poldermolens die ooit rondom Oppenhuizen/Uitwellingerga te vinden waren. Hij is geplaatst voor de bemaling van de Geeuwpolder, een zomerpolder, tegenwoordig een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Deze polder wordt eveneens bemalen door twee Amerikaanse windmotoren, de windmotoren Uitwellingerga 1 en 2. In 1954 en 1965 is de Geeuwpoldermolen gerestaureerd. In 1981 werd de molen eigendom van Stichting De Fryske Mole. De molen verkeerde in die tijd in slechte staat, waarop hij van de rijksmonumentenlijst is gehaald en de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg toestemming gaf hem te laten slopen. Hiertegen rees verzet, wat ertoe leidde dat toch weer jaarlijks een bedrag voor het onderhoud van de molen beschikbaar werd gesteld. Uiteindelijk is de molen in 1987 gerestaureerd, op kosten van de gemeente Wymbritseradiel, de provincie Fryslân en het Prins Bernhardfonds. Toen is het toch weer een rijksmonument geworden. De Geeuwpoldermolen, die slechts over water kan worden bereikt, is op afspraak te bezichtigen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Superrr Oppenhuizen is een buurtsuper met bewust 3 r'en in de naam. Die staan namelijk voor retail, reïntegratie en relatie met het dorp. Als onderdeel van Support & Co werken zij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Support & Co is een supermarktorganisatie met oog voor kwaliteit en aandacht voor mensen. Het assortiment bestaat o.a. uit: Dagvers brood en koeken van Breimer's bakkerij; Iedere dag verse croissants en broodjes uit eigen oven; Verse groenten & fruit van Smeding en HessingSupervers; Aardappelen van Greydanus; Vers vlees, vleeswaren en zuivel; Zelfzorggeneesmiddelen; Huishoudproducten van Sorbo; Bloemen en planten van Andreanum uit Grou; Diverse cadeaupakketten; Kruidenierswaren; Post NL servicepunt met cadeaubonnen, beltegoedkaarten, brief- en pakketservice; Stomerijservice; ING servicepunt.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oppenhuizen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oppenhuizen en buurdorp Uitwellingerga.

- Nieuws: - Nieuws uit Oppenhuizen en Uitwellingerga op Facebook.

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC It Harspit is dé ontmoetingsplek voor de tweelingdorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga. Naast deze functie als dorpshuis biedt It Harspit ruimte aan verenigingen om er hun sport te beoefenen. Ook heeft It Harspit alle moderne faciliteiten in huis om je vergadering en/of cursus tot een succes te maken.

- Onderwijs: - Basisschool It Harspit.

- Sport: - Volleybalvereniging Top en Twel heeft verschillende dames- en jeugdteams die op verschillende niveaus meedoen aan de competities in de nabije omgeving. Ze nodigen iedereen vrijblijvend uit om eens te komen ervaren wat volleybal is. Met opslaan, verdedigen middels een goede passing, het opzetten van de bal om het daarna de tegenpartij lastig te maken met een goed getimede smash. Aan de hand van talent, leeftijd enzovoort zal plaatsing in een geschikt team plaatsvinden.

- Voetbalvereniging v.v. TOP '63.

- Tennisvereniging TC Oppenhuizen is opgericht in 1984 en heeft ca. 90 leden. Zowel beginners als gevorderden, jong en ouder kunnen een geheel eigen invulling geven aan hoe zij gebruik maken van hun lidmaatschap. Er is voor iedereen een passend programma: Vrij spelen/recreatief; Toss avonden; Ledencompetitie (4-tallen); KNLTB-competitie; Ledentoernooi eens per maand; Lessen. Er is een knusse kantine waar je andere clubgenoten kunt ontmoeten. Op het overdekte terras hebben ze een houtkachel en terrasverwarming waar je uitzicht hebt op de twee gravelbanen. Om de club toegankelijk en de contributie laag te houden zijn ze afhankelijk van de vrijwilligers. Elke week weer zetten mensen zich belangeloos in voor de club, van baancommissie tot toernooicommissie en van kantinecommissie tot jeugdcommissie. Ze zijn er trots op dat ze dit met elkaar in stand kunnen houden en op deze manier mensen sportief, gezellig en ongedwongen tennis kunnen aanbieden.

- Zorg en welzijn: - De begin 2018 van start gegane Beleef Dagbesteding is een kleinschalige dagbesteding in Oppenhuizen voor zelfstandig wonende ouderen, die vanwege beginnende of gevorderde dementie, al dan niet in combinatie met een fysieke of sociale reden, extra begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. "Onze gasten staan centraal en krijgen de échte aandacht en zorg die ze verdienen. Vanaf onze prachtige ruime en huiselijke locatie bieden wij een geheel vernieuwde vorm van dagopvang en dagbesteding voor maximaal 6 gasten. Ben je of ken je iemand die als gevolg van dementie of geheugenproblemen het moeilijk vindt om op een aangename manier de dag door te komen? Of ben je die partner die ook graag een of meer dagen tot rust wil komen? Dan is Dagbesteding Beleef voor jou misschien wel de oplossing!"

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oppenhuizen.

Reactie toevoegen