Oud-Zevenaar

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Oud-Zevenaar plaatsnaambord.jpg

Oud-Zevenaar hoort, getuige de plaatsnaamborden en de lokale sites, met koppelteken te worden geschreven. In de atlassen en op Google Maps staat het dus fout.

Oud-Zevenaar hoort, getuige de plaatsnaamborden en de lokale sites, met koppelteken te worden geschreven. In de atlassen en op Google Maps staat het dus fout.

Oud-Zevenaar

Terug naar boven

Status

- Oud-Zevenaar is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar.

- Het dorp Oud-Zevenaar heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Zevenaar.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Omdat Oud-Zevenaar geen formele woonplaats is voor het postcodeboek en de gemeentelijke basisadministratie, is ook de spelling niet formeel vastgesteld. Getuige de plaatsnaamborden is de spelling kennelijk met koppelteken (in de Topografische atlas Gelderland en op Google Maps staat het zonder koppelteken). Overigens is dat ook taalkundig gezien de te prefereren spelling (zie 6.E onder de link).

In het dialect
Old-Sènder.

Terug naar boven

Ligging

Oud-Zevenaar ligt direct ZO van Zevenaar en grenst in het N aan de spoorlijn Arnhem-Emmerich (D).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Oud-Zevenaar heeft ca. 250 huizen met ruim 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Oud-Zevenaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud-Zevenaar heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Sint Martinuskerk en Molen De Hoop.

- Sint Martinuskerk.

- Molen De Hoop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval, met o.a. het Pronkzittingsweekend (januari). - Carnavalsvereniging De Nachtuulen is opgericht in 1958.

- De Ooyse Landloop (2e pinksterdag, in 2018 voor de 19e keer) is een gezellige hardloopwedstrijd voor zowel jeugd als volwassenen en wordt georganiseerd door Atletiekvereniging De Liemers. De route loopt door het prachtige buitengebied van de Zevenaarse dorpen Oud-Zevenaar en Ooy. Naast sportiviteit staat de Kroon Ooyse landloop ook bekend om zijn gezelligheid. Op het kerkplein worden allerlei activiteiten georganiseerd voor de jeugd. De opbrengst is voor een goed doel (voorlichting over en onderzoek naar sarcomen).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oud-Zevenaar (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oud-Zevenaar.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging De Kom is opgericht in 1969. De vereniging heeft ten doel het bevorderen van de sociale contacten en het woonplezier binnen de buurt. De vereniging doet dit door o.a. lief en leed-activiteiten, het organiseren van evenementen en het behartigen van gemeenschappelijke belangen.

- Onderwijs: - Brede School St. Martinus in Oud-Zevenaar is in 2012 van start gegaan. Het oude gebouw van de basisschool is gesloopt. Kinderen ontmoeten elkaar op de leer- en speelpleinen van de huiselijk ingerichte school. Ze spelen en ontdekken samen onder de bomen op het grote speelplein. Kinderen voelen zich hier thuis. Deze basis creëert een goede leeromgeving waar kinderen zich op natuurlijke wijze ontwikkelen. Kenmerken: Betrokkenheid: een klein, betrokken en deskundig team binnen de school en opvang; Kleinschaligheid: korte lijnen, herkenbaarheid, laagdrempelig en betrokken bij dorpsactiviteiten; Veiligheid: respect, de kanjertaal, structuur en aandacht voor het groepsproces; Zorg: afstemming, kijken naar onderwijsbehoeften, werken met groepsplannen, een inloop en in gesprek gaan met kinderen en ouders; Vieringen en activiteiten: saamhorigheid, openheid en ontmoeten; Brede school: doorgaande lijn, samenwerking met opvang en peuterspeelzaal, alles onder één dak, weten wat er leeft, openstaan voor vernieuwingen, een veilige omgeving en coöperatief samenwerken.

- Jongeren: - JOZ staat voor Jongeren Oud-Zevenaar, een recent initiatief van de verschillende verenigingen in het dorp. JOZ organiseert activiteiten voor jongeren tussen de 11 en 18 jaar. Op het moment dat je naar de middelbare school gaat is er vaak weinig te doen in het dorp. Geen plek om even gezellig bij te praten met je vrienden/ vriendinnen van de basisschool of een plek om je nieuwe vrienden en vriendinnen mee naar toe te nemen. Erg jammer, vandaar de komst van JOZ. Een gezellige club waar jij zeker welkom bent, een reden om toch naar de “tent” te kunnen. Niet alleen voor jongeren uit Oud-Zevenaar, maar voor iedereen. Een mooie manier om betrokken te zijn bij de bestaande feesten die georganiseerd worden (kermis, carnaval, schuttersfeest) en een plek om nieuwe activiteiten te organiseren. Naast de bestaande feesten worden er ook activiteiten voor de jongeren georganiseerd, zoals dropping met spooktocht of een avond Fifa spelen.

- Muziek: - Harmonie Martinus is opgericht in 1945 en organiseert activiteiten met een brede programmering, zoekt naar vernieuwing en originele en onverwachte uitdagingen voor muzikanten en toehoorders. Dit doen ze met concerten, concoursen en grote evenementen. Hierbij zijn plezier en passie voor muziek de basis om de beste muzikale prestaties neer te zetten. Harmonie Martinus vertegenwoordigt graag, herkenbaar, enthousiast en muzikaal de dorpsgemeenschap tijdens optredens in zowel Oud-Zevenaar als daarbuiten. Samen met de zusterverenigingen zetten ze zich van harte in voor het behoud van de dorpse tradities tijdens bijvoorbeeld Kermis, Schuttersfeest, Koningsdag en Carnaval. - Drumfanfare St. Anna. - Dweilorkest Slût Nørgus Op.

- Overige verenigingen: - Doelstelling van de in 1873 opgerichte Schuttersvereniging St. Anna is bevordering van de leefbaarheid binnen de gemeenschap van Oud-Zevenaar, het behouden van de dorpscultuur met een eigen gezicht en het organiseren van traditionele dorpsfeesten en andere evenementen.

- De in 1974 opgerichte Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy is de lokale vereniging van en voor alle inwoners van 55 jaar en ouder. De Seniorenclub is vertegenwoordigd in het Platform Senioren Zevenaar. Via dit orgaan worden de belangen van de senioren onder andere bij de gemeente, woningbouwverenigingen, Caleidoz en andere relevante organisaties behartigd. Lid zijn van de Seniorenclub betekent dat je tevens lid bent van de landelijke KBO. De Seniorenclub is namelijk aangesloten bij de Unie KBO, de grootste landelijke organisatie van ouderen.

- Veiligheid: - Buurtpreventie Oud-Zevenaar.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oud-Zevenaar.

Reacties

(1)

Geachte heer/mevrouw,
Graag willen wij op deze manier onze website onder uw aandacht brengen.
Wij zouden het op prijs stellen als u de link naar onze website zou willen plaatsen.
Mocht u meerdere gegevens van onze site willen plaatsen verzoeken wij u vooraf contact met ons op te nemen.
Met vriendelijke groet,
Joop en André

Red.:
Onze complimenten voor uw uitvoerige site. Uiteraard linken wij die graag, voor wie meer over uw dorp wil weten. Dat is ook een van de functies van onze site, om te linken naar betrouwbare lokale bronnen. Mochten wij informatie van uw site willen publiceren dan zullen wij dat vooraf met u overleggen.

Reactie toevoegen