Philipsdorp

Wijk
Eindhoven
Kempen
Noord-Brabant

Philipsdorp

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Philipsdorp.

Terug naar boven

Status

Philipsdorp is een voormalig fabrieksdorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Kempen, thans wijk/buurt in de provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven. T/m 1919 gemeente Strijp.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Philipsdorp is een voormalig fabrieksdorp, gebouwd voor de werknemers van de firma Philips. Zie verder bij Geschiedenis.

Terug naar boven

Ligging

Philipsdorp ligt W van station Eindhoven Centrum, W van het PSV-stadion, in de wijk 'Strijp binnen de ring' van stadsdeel Strijp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Philipsdorp omvat 771 huurwoningen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De groei van de toenmalige Philips Gloeilampenfabriek trok veel nieuwe werknemers aan. Om deze te kunnen huisvesten, liet directeur Anton Philips een compleet eigen dorp voor zijn werknemers bouwen: Philipsdorp. Stedenbouwkundige Gerrit Jan de Jongh ontwierp ontwierp een fabrieksdorp volgens de tuindorpgedachte: met veel groen en bomen. De fabrieksarbeider kreeg een rijtjeswoning met moestuintje pal tegenover het werk; de Philipsfabrieken. Het dorp was zo veel mogelijk zelfvoorzienend met eigen winkels, scholen, een broodfabriek en een badhuis. Ook aan de ontspanning was gedacht middeld een groot, centraal park met een muziekkoepel, een korfbalveld en een voetbalveld. Het fabrieksdorp lag vóór de grote uitbreidingen van Eindhoven vanaf de jaren twintig, echt als aparte kern tussen de dorpen Eindhoven en Strijp. De huizen waren voor die tijd ruim en modern. Aansluiting op gas, waterleiding en riolering was in de omliggende gebieden nog niet alledaags. Philipsdorp is in fasen gebouwd, van 1910 tot de laatste uitbreiding in 1923.

Al in 1913 richtten de gebroeders Philips hun eigen voetbalclub op: Philips Sport Vereniging (PSV). Het PSV-stadion ligt nog steeds op de plaats van het eerste voetbalveld in het hart van Philipsdorp. Mede door uitbreidingen van het eerste stadion (1916) zou weinig overblijven van de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van Philipsdorp. Toch kreeg het in 2003 de status van beschermd stadsgezicht, gezien zijn heel eigen karakter: dat van een tuindorp waar het voor een arbeider goed toeven was.

- Tientallen verhalen van inwoners over 'hun' Philipsdorp, n.a.v. het 100-jarig bestaan van de wijk in 2010.

- Geschiedenis van Philipsdorp in tekst en beeld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Geen sloop maar renovatie Philipsdorp
Rond het jaar 2000 was woningcorporatie Woonbedrijf nog van plan de karakteristieke wijk Philipsdorp te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Massaal verzet van de bewoners bracht haar op andere gedachten. Het historische fabrieksdorp wordt de komende jaren in oude luister hersteld. De binnen- en buitenkant van alle 771 huurwoningen wordt grondig gerenoveerd en geïsoleerd. De totale renovatie vergt ruim 100 miljoen euro en duurt tot 2017/2018. Actuele ontwikkelingen m.b.t. de renovatie van Philipsdorp op op de site van Woonbedrijf Eindhoven. In 2013 is de renovatie van de 245 gemeentelijke monumenten in Philipsdorp van start gegaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vroeger stonden op meer plekken aan de rand van de wijk stenen pilaren met het opschrift Philipsdorp (d.w.z. 'Philips' op de linkerpilaar en 'dorp' op de rechterpilaar). Tegenwoordig staan deze pilaren alleen nog bij het PSV-stadion en aan de Frederiklaan.

Terug naar boven

Links

- Geschiedenis en ontwikkeling van Philipsdorp op Wikipedia.

Reactie toevoegen