Stellendam

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

ZH gemeente Stellendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Stellendam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Stellendam in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Stellendam

Terug naar boven

Status

- Stellendam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Goedereede, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Stellendam.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Stellendam ligt Z van de Noordzee en het water het Haringvliet en N van het Grevelingenmeer. Het dorp ligt verder ZO van het dorp Havenhoofd, ZZW van het dorp Rockanje, WZW van de stad Hellevoetsluis, NW van het dorp Melissant, O van het dorp Ouddorp en OZO van de stad Goedereede. De N 57 loopt door het W van het dorpsgebied; het Z deel van de Haringvlietdam maakt ook onderdeel uit van het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Stellendam 95 huizen met 666 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stellendam heeft 2 rijksmonumenten.

- Molen Korenlust.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in mei organiseert Chauffeursvereniging Flakkee de jaarlijkse Truck Show Flakkee (TSF), in 2017 voor de 10e keer. De locatie voor dit spektakel is de Visafsag te Stellendam. Hoofdelement van deze dag is natuurlijk de Truckshow, waar chauffeurs en truckeigenaren uit heel Goeree-Overflakkee hun tot in de puntjes gepoetste trucks showen, waarmee, in verschillende categorieën, prijzen te winnen zijn. Verder is er een spectaculaire wedstrijd vrachtwagen trekken, en een decibel-contest waarbij het erom gaat welke truck het hardst kan 'brullen'. Er is een chauffeursmarkt waar allerlei accessoires en miniaturen te koop zijn. Er rijden prachtige, radiografisch bestuurbare modeltrucks op een indoorbaan. Voor de kleinste bezoekers is er een springkussen en uiteraard kan ook de inwendige mens aan zijn trekken komen. Een goede indruk van welke trucks er in 2017 te zien zijn geweest, krijg je met het fotoalbum TSF 2017.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Expo Haringvliet biedt informatie over de watersnoodramp van 1953 en over de bouw en het functioneren van de Haringvlietsluizen. Verder wordt een beeld van "de Kier" geschetst en zijn er schepen, scheepsvoorwerpen en scheepsmotoren te zien. Tijdens een bezoek is er gelegenheid om de onderaardse bouwwerken en een van de enorme machinekamers te bezichtigen, waardoor je een goede indruk krijgt van de omvang van het complex.

- "In natuurgebied Scheelhoek aan het Haringvliet NO van Stellendam, op een eilandje net voorbij de haven, aan de Zuiderdiepweg, heeft Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een uniek ‘vogelobservatorium’ gerealiseerd (gereedgekomen in april 2019). Niet zomaar een vogelkijkhut, maar een heel bijzondere plek waar bezoekers de natuur in het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten is uniek in de wereld: een houten reuzenei dat alleen toegankelijk is via een tunnel. Daardoor is er geen verstoring van vogels in de buurt. Het observatorium is compleet gebouwd van hout en riet dat afkomstig is uit het natuurgebied. De toegangsweg, de tunnel en het ei bieden tal van natuurverrassingen. Vogelkijkhut Tij heeft de vorm van het ei van de grote stern, een bedreigde kustvogel die veelvuldig bij de Scheelhoek broedt. Met het ei wil de Vogelbescherming de bezoekers verwonderen. "Als mensen van de natuur gaan houden, is de kans ook groter dat ze willen meehelpen beschermen", aldus projectleider Marijke van der Staak van Vogelbescherming Nederland bij de presentatie van het plan in maart 2018.

De natuurorganisaties nodigden omwonenden uit om met een passende naam te komen voor het vogelobservatorium. Uit ruim 700 inzendingen werd de naam Tij geselecteerd. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland: “Tij is een knipoog naar het ei (’t ei), zoals vele mensen het vogelobservatorium zijn gaan noemen tijdens de bouw. En dat is niet zo gek ook, want het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern. Daarnaast verwijst de naam naar het tij, de periodieke wisseling van de waterstand met eb en vloed, wat de deltanatuur zo uniek maakt.”

Het reuzenei is onderdeel van Droomfondsproject Haringvliet. Daarin speelt Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, ARK en Sportvisserij Nederland in op het feit dat de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier zijn gegaan. Getijdennatuur is rijke natuur. Waar zoet en zout water zich mengen bloeit de natuur op en leven veel vogels en vissen. Dat gebeurt sinds het openen van de Haringvlietdam ook in het Haringvliet. Daarom herstellen we natuur, creëren we nieuwe natuur en maken we de natuur ook beter toegankelijk. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met het fonds krijgt de natuur van het Haringvliet een flinke oppepper en keert de getijdennatuur beetje bij beetje terug." Zie ook de filmpjes onder deze link. (bron: Vogelbescherming Nederland) Vogelreservaat Scheelhoek is niet toegankelijk voor bezoekers, behalve tijdens vogelexcursies van Natuurmonumenten. En je kunt de vogels dus spotten vanaf het hierboven beschreven vogelobservatorium. Vanuit dit bouwwerk kijk je uit op duizenden grote sterns.

Aan de rand van het Scheelhoekbos vind je een uitzichtpunt. Het Scheelhoekbos grenst aan een groot rietmoeras. Omdat het bos meters hoger ligt dan het moeras heb je een magnifiek uitzicht! In de zomermaanden hangen er bruine kiekendieven boven het riet. Kleine karekiet, rietzanger, blauwborst, rietgors en zelfs het baardmannetje kun je dan horen en zien. Jaarrond zie je vele ganzensoorten zoals de brandgans en allerlei eendensoorten. In het bos zelf broeden de grote bonte specht en de havik.

- Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2011 ten westen van Stellendam een natuurterrein van circa 1 hectare verworven, midden in de Adrianapolder. De smalle strook grond is bijzonder bloemrijk en vereist een zorgvuldig beheer. Op de helling van de dijk groeien zeldzame bloemen, zoals de brede orchis en de gevlekte rietorchis. Met de overdracht van de grond van de provincie Zuid-Holland naar het Zuid-Hollands Landschap is de bescherming van deze soorten nu gegarandeerd. Tot 1957 maakte het natuurgebiedje deel uit van het tramtracé tussen Stellendam en Ouddorp. Daarom is dit stuk grond beter bekend onder de naam 'Oude Trambaan'. Met de aanleg van de N57 kwam het in handen van Rijkswaterstaat en later de provincie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stellendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Stellegors. - Basisschool Zomerland. - Basisschool Het Kompas.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Stellendam.

Reactie toevoegen