Stuifakker

Plaats
Buurtschap
Westvoorne
Zuid-Holland

Stuifakker

Terug naar boven

Status

- Stuifakker is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Westvoorne. T/m 1979 gemeente Rockanje.

- De buurtschap Stuifakker valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rockanje.

- De buurtschap Stuifakker heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1494 tStuyffacker.

Naamsverklaring
Ontleent zijn naam aan het zand dat door de wind van de duinen landinwaarts op de akkers van kleigrond werd gestoven, waarover eind 15e eeuw werd geklaagd. Het zand magerde echter ook de kleigrond en maakte die beter geschikt voor tuinbouw. Vergelijk ook de naam Peter Stuyvesant, de stichter van New York.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stuifakker ligt rond de wegen Middelweg, Heerzijnweg, Noorddijk, Waterbospad, Kreekpad, Langeweg, Bosweg, Duinrand (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de wegen 2e Slag en Korteweg), Korteweg, Blindeweg, Vleerdamsedijk (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de Korteweg en de Doornweg), Doornweg en Torenweg. De buurtschap ligt direct N van het dorp Rockanje, ZW van het dorp Oostvoorne, WZW van de stad Brielle en in de O nabijheid van de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Stuifakker omvat ca. 260 huizen met ca. 570 inwoners.

Reactie toevoegen