't Loo (Eibergen)

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

't Loo (Eibergen)

Terug naar boven

Status

- 't Loo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Eibergen.

- Buurtschap 't Loo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eibergen. In de praktijk wordt 't Loo als vallend onder de nabijgelegen buurtschap Mallem beschouwd.

- Buurtschap 't Loo heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In oude stukken heet dit buurtje ook wel het Boerloo, met de (verdwenen) Boerhof en het goed Grijsen (Bisperink) als belangrijkste goederen. 1840 Loo.

Spelling
In de Topografische atlas Gelderland () staat de buurtschap als Loo, maar de lokale bebording spreekt van 't Loo, dus gaan wij ervan uit dat dat de correcte of in ieder geval meest gebruikelijke spelling is.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap 't Loo ligt NO van Eibergen, O van Mallem, rond de Looweg en Brinkweg en grenst in het Z aan de rivier de Berkel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap 't Loo 21 huizen met 149 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Buurtschap 't Loo is een karakteristiek buurtje met een aantal boerderijen vlak bij elkaar, rond een brink aan de Berkel. In deze buurtschap heeft het stamhuis van de bekende Eibergse schrijver Menno ter Braak gestaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 't Loo heeft 1 rijksmonument.

- Op de brink staat een gerestaureerd monumentaal zondagsschooltje uit 1893, gebouwd door toenmalig inwoner Bisperink.

- Erve Könnink is het enige goed onderhouden monumentale erf op ‘t Loo en ligt wat terzijde van de brink geheel in het groen. Andere oude boerderijen zijn geheel in gebruik als stal, maar de oude bouwtrant is behouden gebleven.

- Artikel van Bennie te Vaarwerk over de bezienswaardige objecten op Mallem en 't Loo.

Reactie toevoegen