Westervoort

Plaats
Dorp en gemeente
Westervoort
Liemers
Gelderland

gemeente_westervoort_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Westervoort anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Westervoort anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Westervoort

Terug naar boven

Status

- Westervoort is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Liemers.

- Wapen van de gemeente Westervoort.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Westervoort.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp en de gemeente Westervoort liggen O van de (samenvloeiing van) de rivieren Nederrijn en IJssel en het 'dorp in de stad' Elden, ZO van de stad Arnhem en het dorp Schaarsbergen, Z van de dorpen Velp en Rozendaal, ZW van de A12 en de dorpen Lathum, Rheden, Giesbeek en De Steeg, W van het dorp Loil, WNW van de dorpen Duiven, Didam en Nieuw-Dijk en de stad Zevenaar, NW van de dorpen Groessen, Oud-Zevenaar, Babberich en Pannerden, NNW van de dorpen Loo en Doornenburg, NNO van de dorpen Angeren, Haalderen en Gendt en NO van de stad Huissen, het 'dorp in de stad' Het Zand en het dorp Elst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Westervoort 130 huizen met 947 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 121/885 (= huizen/inwoners) en de buurtschap IJsseloord 9/62. Tegenwoordig hebben de gemeente en het dorp ca. 6.000 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voor nadere informatie over de geschiedenis van dit dorp kun je terecht bij de in 1974 opgerichte Historische Kring Westervoort (HKW). "De vereniging heeft ten doel de bevordering van de kennis van de geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van ons dorp, tevens het bevorderen van plaatselijk onderzoek op historisch gebied. De leden proberen de sfeer van het dorp te behouden en zijn geschiedenis vast te leggen. Jaarlijks zijn er een aantal thema-avonden met sprekers (o.a. dialezingen), excursies en in maart de jaarvergadering. Leden krijgen verder regelmatig informatie van de vereniging, een jaarprogramma en voorrang bij de kaartverkoop voor het jaarlijkse 'Moesaete'. Er zijn ook leden die actief in de HKW meewerken. Zij stellen tijd beschikbaar voor werkgroepen al naar hun interesse, kunnen en tijd. De HKW heeft een archief/documentatiecentrum in huize Vredenburg. Daar wordt ook regelmatig vergaderd en gewerkt door bestuur en commissies."

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Z van de kern Westervoort lag tot voor kort de buurtschap (De) Schans. In 2012 is hier nieuwbouwwijk Park De Schans gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westervoort heeft 5 rijksmonumenten.

- Westervoort heeft 1 gemeentelijk monument.

- "Huize Vredenburg wordt in 1440 voor het eerst vermeld. Door de terpligging is een nog hogere ouderdom zeer waarschijnlijk. In die tijd was het kasteeltje een havezathe, de woonstee van iemand die behoorde tot de erkende ridderschap. Een havezathe was in de 14e eeuw een huis van adellijke allure. Het leek op een klein kasteel met een erf dat door een gracht werd omgeven. Het voormalige hoofdgebouw staat nog op tekeningen uit 1731. Waarom dit gebouw is verdwenen blijft vooralsnog een raadsel. Het huidige Huize Vredenburg is naar alle waarschijnlijkheid een bijgebouw geweest, dat later tot boerderij is uitgebouwd. Door de eeuwen heen zijn veel eigenaren bekend. In de periode 1440-1680 het geslacht Van der Hoeven, later achtereenvolgens Ruger, Markes en Opten Noorth. In de 19e eeuw duiken namen op als Heller, Van 't Santen en Walther. Huize Vredenburg is in de jaren tachtig van de vorige eeuw door de gemeente aangekocht en vervolgens grondig gerenoveerd. Dit pareltje van Westervoort aan de Klapstraat wordt beheerd door de Historische Kring, die het onder andere gebruikt voor eigen activiteiten als vergaderingen, lezingen en als archiefruimte. Daarnaast worden in Huize Vredenburg regelmatig exposities gehouden en vinden er concerten plaats. Tevens is het een trouwlocatie van de gemeente." (bron: Historische Kring)

- Gevelstenen in Westervoort.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Balkoncert (op een zaterdag eind juni, in 2020 voor de 9e keer).

- "Waar babbel je nu het beste bij met vrienden en bekenden? Juist, in een café! Op een zaterdag in augustus (in 2020 voor de 5e keer) ontstaat het grootste café van de Liemers op de parkeerplaats van AVW'66, onder de naam Westervoort LIVE. De zaterdagavond van Westervoort in Beweging staat sinds jaar en dag in het teken van feest. Na jarenlang een feestavond bij Zalencentrum Wieleman gevierd te hebben, kwam in 2016 het initiatief voor een tentfeest in het dorp. Na de edities van Symphonica in Hossa, Hossa en Heisa voorgaande jaren op deze zaterdag, leek er in 2016 geen feest in een tent plaats te vinden. Reden voor SPW om het heft weer in eigen hand te nemen en in samenwerking met Zalencentrum Wieleman een nieuw concept te ontwikkelen. Terug naar het idee om een tentfeest te houden om in een gezellige sfeer de vakanties door te nemen voordat alle (basis)scholen weer beginnen en iedereen weer verder gaat met het ‘gewone leven’. Met diverse aankleding als caféwanden, draperieën en een gigantische kroonluchter van bierflesjes wordt er in de tent een echte kroegsfeer gecreëerd. Naast live bands en/of DJ's zorgen we voor een fantastische lichtshow die de verschillende surpriseacts ondersteunt."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In oktober 2018 zijn twee terreinen in de gemeente overgedragen aan Natuurmonumenten. Zij vormen samen een aaneengesloten natuurgebied van circa 25 hectare. Een van de terreinen bestaat uit een markante heuvel. Het is een voormalige vuilstort, die in 1993 is gesaneerd en beplant. Inmiddels is het een aantrekkelijk gebied geworden, dat volop kansen biedt voor natuurontwikkeling, met name ook voor bloemen en insecten. Onderzoek uit 2016 heeft uitgewezen dat het gebied zeer geschikt is voor vleermuizen. Ook de das heeft zich er inmiddels gevestigd. In 2018 en 2019 voert de provincie Gelderland groot onderhoud uit aan de heuvel. Het terrein is door de Putman Groep aan Natuurmonumentne geschonken.

Het naastgelegen terrein, de ‘Kleiputten van Westervoort’, bestaat uit oude tichelgaten, omzoomd met rietkragen en bomen en tal van mooie doorkijkjes. Gebiedsontwikkelaar BPD verkocht het terrein aan Natuurmonumenten om het toegankelijk te maken voor de omgeving. Het nieuw ontstane gebied wordt natuurgericht beheerd. Dit biedt volop kansen voor de natuur en sluit aan bij Rivierklimaatpark IJsselpoort. Bovendien zal het aantrekkelijk zijn voor de omwonenden en werknemers van het nabijgelegen bedrijventerrein. (bron: Natuurmonumenten, 31-10-2018)

- In de Hondsbroeksche Pleij nabij de splitsing van Nederrijn en IJssel, is in 2012 de dijk ongeveer 250 meter meer landinwaarts verlegd. Tussen dijk en rivier is een polder ontstaan, waarin een hoogwatergeul is gegraven. In de geul staat een gemaal. Als het regelwerk bij hoge waterstanden wordt geopend, stroomt 660 kubieke meter water per seconde extra richting de IJssel. Als de schuiven worden gesloten, gaat die hoeveelheid water richting de Nederrijn. Rijkswaterstaat heeft daarmee nu voor het eerst een soort kraan in handen waarmee de afvoer van water kan worden bijgestuurd. Met de kraan, precies op het punt waar Rijn en IJssel zich splitsen, kan de waterstand van het IJsselmeer tot aan de delta in de Randstad worden beïnvloed.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en filmpjes van Westervoort op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westervoort (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Westervoort.

- Nieuws: - Nieuws uit Westervoort.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westervoort.

Reactie toevoegen