Bommelskous

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Bommelskous

Terug naar boven

Status

- Bommelskous is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 1983 gemeente Klaaswaal, in 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klaaswaal.

- De buurtschap Bommelskous heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1492 Bommersoirt, 1524 Bommersoort, 1856 Bommelskous.

Naamsverklaring
Samenstelling van oord 'riviereiland, land langs waterloop' en een eerste deel Bommer(s), volgens Schönfeld een samentrekking van Borremoer(s), met als eerste deel een waternaam borre (vergelijk Bernisse). Het huidige -kous dateert van na de inpoldering en duidt een (veelal licht komvormig) water aan waar de schepen voor de sluis lagen te wachten om te worden geschut.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bommelskous ligt rond de wegen Bommelskoussedijk (met uitzondering van het gedeelte van deze weg bij de kruispunten met de Schenkeldijk en de Rijksstraatweg (de N488)/Boomdijk, want dat is onderdeel van de buurtschap Oudesluis) en Scheidweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de weg Bommelskoussedijk). De buurtschap ligt aan weerszijden van de A29 en ligt Z en ZW van het dorp Klaaswaal, NNW van het dorp Numansdorp, NO van het dorp Zuid-Beijerland en Z van het dorp Oud-Beijerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bommelskous omvat ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Reactie toevoegen