Boshoven (Weert)

Wijk
Weert
Midden-Limburg
Limburg

Boshoven (Weert)

Terug naar boven

Status

- Boshoven is een voormalige buurtschap, tegenwoordig stadsdeel in de provinicie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Weert.

- Het stadsdeel Boshoven valt, ook voor de postadressen, onder de stad Weert.

- Stadsdeel Boshoven omvat de wijken Oda I, Oda II, Vrakker en Vrakker-West, bedrijventerrein Boshoverheide, kantorenpark Centrum-Noord, en buurtschap Oud-Boshoven met omliggend buitengebied.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Bosseve.

Oudere vermeldingen
Ca. 1600 Boshusen, 1790 Boshoven.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk huizen 'nederzetting' bij of in het bos, waarbij huizen later is vervangen door hoven 'hofsteden'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Boshoven omvat het deel van Weert dat N van de Zuid-Willemsvaart en Z van de Eindhovenseweg (= de verbindingsweg met de A2) is gelegen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 is sprake van de buurtschap Boshoven met 59 huizen en 322 inwoners, en de buurtschap Boshoverbeek met 31 huizen en 185 inwoners. Tegenwoordig heeft het stadsdeel Boshoven ca. 3.000 huizen met ca. 7.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Odakerk.

- Sint Odakapel.

- Mariakapellen in Boshoven.

- Korenmolen Sint Oda.

- Grensmonument uit 1952 aan de Geuzendijk, bij de grens met Noord-Brabant.

- Kruisbeeld uit 1587 aan de Geuzendijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - V.V. De Brökwagters. - Jeugd V.V. De Brökwagters. - V.V. De Herrieschöppers. - Moerepetazie (Robbie, Paul, Lex en Phil) es un vastelaovundj gelegenheidsformatie uut Bosseve.

- Bospop (weekend in juli).

- Kindervakantieweek (augustus).

- Bossever Oktoberfest (op een zaterdag begin oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Muziekcentrum De Bosuil.

- Boshoverheide. Een relatief groot deel van de Boshoverheide bestaat uit actieve stuifduinen. Het middelste deel bestaat grotendeels uit enigszins vergraste, vochtige heide. Een ander gedeelte van het gebied bestaat uit soortenarm naaldbos. Plaatselijk komt Droge heide voor. Het gebied omvat het grootste urnenveld van Europa en is daarom archeologisch gezien zeer waardevol.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Boshoven.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Boshoven op Facebook.

- Belangenvereniging: - Wijkraad Boshoven behartigt ook de belangen van de buurtschap Hushoven en de wijk Laarveld.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging (BV) Bosseve is in 2006 ontstaan uit het samengaan van 2 buurtverenigingen uit Boshoven, namelijk BV Vrakker en BV de Waterlelie. Beide buurtverenigingen hebben in de 47 respectievelijk 21 voorgaande jaren voor hun leden allerhande activiteiten georganiseerd. Door het samengaan van beide buurtverenigingen is een grote buurtvereniging ontstaan van ruim 700 leden waardoor de toekomst van activiteiten gegarandeerd wordt.

- Onderwijs: - Odaschool. - Basisschool De Uitkijktoren.

- Sport: - FC Oda (voetbal). - Tennisclub Boshoven.

- Overige verenigingen: - Hoewel de gemeente Weert met in 1885 nauwelijks 7800 inwoners dan al 5 schutterijen heeft (zijnde: St. Catharina, St. Hubertus, St. Joris, St. Anthonius en St. Sebastianus), heeft men ook op Boshoven de behoefte om een eigen schuttersgezelschap op te richten. Vandaar dat in 1885 Schutterij St. Oda wordt opgericht. De geschiedenis van de schutterij kun je hier lezen.

Reactie toevoegen