Bovenkerk

Wijk
Dorp in de stad
Amstelveen
Amstelland
Noord-Holland

bovenkerk_plaatsnaambord_kopie.jpg

Bovenkerk is een voormalig dorp, thans wijk, dan wel 'dorp in de stad'* in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen.

Bovenkerk is een voormalig dorp, thans wijk, dan wel 'dorp in de stad'* in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen.

Bovenkerk

Terug naar boven

Status

- Bovenkerk is een voormalig dorp, thans wijk, dan wel 'dorp in de stad'* in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen.

* Bovenkerk is oorspronkelijk een dorp. In de jaren zestig wordt het dorp door de aanleg van het gelijknamige bedrijventerrein verbonden met de bebouwde kom van Amstelveen. De plaatsnaam is formeel in 1973 verdwenen (o.a. in de poststempels van het lokale postkantoor), door het besluit van de gemeente Amstelveen om het dorp in het in 1978 in werking getreden postcodesysteem geen eigen postcode met plaatsnaam toe te kennen, en het daarmee onderdeel te maken van de woonplaats Amstelveen. Thans wordt de kern formeel als wijk of 'tuindorp' van Amstelveen beschouwd. De plaats heeft ook geen eigen bebouwde kom meer. In de provincie-atlas Noord-Holland wordt het ten onrechte nog wel als aparte woonplaats gekwalificeerd.

Overigens leeft het dorpse gevoel ter plekke nog wel degelijk, en veel inwoners beschouwen de plaats dan ook nog altijd als een dorp, en identificeren zich ook nog duidelijk met de naam Bovenkerk als woonplaats, getuige de naam van allerlei verenigingen, evenementen e.d., waarover je elders op deze pagina kunt lezen. En ook gezien de ligging is en wordt de kern niet door de stad omsloten, maar ligt het toch altijd nog een beetje apart, aan de rand ervan. Al met al kwalificeren wij deze kern dan ook als een 'dorp in de stad' (een situatie die zich op nog een 50-tal plekken in ons land voordoet, en waar wij daarom deze kwalificatie voor in het leven hebben geroepen).

- Bovenkerk heeft witte plaatsnaam-/wijkborden gehad, die op enig moment zijn verdwenen. Sinds in ieder geval 2016 (wellicht al eerder) wordt de wijk gelukkig weer met witte naambordjes aangegeven.

- Slogan: het dorp profileert zich op de lokale website als "Parel aan de Poel".

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1755 Bovenkerk(erland), 1839 Bovenkerk. In de Volkstelling van 1840 heet deze nederzetting nog 'De Hand naar Leijden' (later ook De Hand naar Leiden), naar de handwijzer die hier vroeger heeft gestaan.

Naamsverklaring
De naam komt reeds voor in actes van de 15e en 16e eeuw en zou wijzen op een gebied boven de kerk 'bedehuis'. De oorspronkelijke locatie van de kerk is echter onduidelijk. Een andere verklaring gaat uit van twee kerken, een te Bovenkerk en een aan de Z hiervan gelegen Legmeer, die dan de Benedenkerk of Buitenkerk geheten zou hebben. Hiervoor zijn echter geen historische aanwijzingen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bovenkerk ligt in het ZW van Amstelveen en grens in het W en N aan het Amsterdamse Bos (dat in tegenstelling tot wat de naam suggereert, grotendeels in de gemeente Amstelveen ligt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bovenkerk heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van verleden en heden van Bovenkerk, door Brockhoff Makelaars.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In september 2015 is er een reünie geweest van vroegere leerlingen van de Mariaschool en de Aloysiusschool. Met meer dan 800 deelnemers was dit een groot succes. Als vervolg heeft men o.a. plannen om een boek over Bovenkerk te gaan maken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bovenkerk heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Urbanuskerk, de pastorie naast de kerk, en een priestergraf op het kerkhof. De Urbanuskerk is er tevens voor het Z gelegen Westwijk. De kerk is ingewijd in 1888 en is ontworpen door de gerenommeerde kerkenarchitect Pierre Cuypers. - Site van de St. Urbanuskerk. - In september 2018 is de kerk grotendeels afgebrand. De toren is gespaard gebleven. Het college van B&W heeft kort na de brand het voornemen geuit om over te gaan tot herbouw van de kerk. De gemeenteraad steunde dat voorstel. Anno januari 2021 is de herbouw van de kerk in volle gang. - Reportage over de herbouw van de kerk anno januari 2021. De planning is dat de herbouw in oktober 2022 gereedkomt.

- De Gereformeerde (PKN) Handwegkerk (Handweg 117) dateert uit 1899 en wordt in 2019 grotendeels gesloopt en vervangen door 14 appartementen. Alleen de voorgevel en de toren blijven staan, vanwege de status van gemeentelijk monument.

- Gevelstenen in Bovenkerk.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Toneelgroep TOBO in Bovenkerk bestaat al ruim 70 jaar. Ze doen hun uiterste best om amateurtheater op een hoog niveau te brengen. Ze spelen comedy, drama en thrillers. Twee keer per jaar verzorgen ze een serie avondvullende voorstellingen. Voor de komende voorstellingen zijn ze op zoek naar enthousiaste acteurs en actrices. Mannen en jonge mensen tot 40 jaar zijn extra welkom (want die zijn op dit moment een beetje ondervertegenwoordigd binnen de spelersgroep). Lid zijn van TOBO betekent dat je niet alleen speelt, maar ook dat je regelmatig voorstellingen ondersteunt achter de schermen. Ze repeteren op de maandagavond van 19.30 tot 23.00 uur. Als je interesse hebt, meld je dan per mail. Zij nodigen je dan uit om een keer een repetitie bij te wonen.

- Bovenkerk en Ouderkerk hebben de handen ineengeslagen en hebben op een zaterdag in mei 2017 voor de eerste keer 'Sound of two Cities' georganiseerd. Een gezellige bandjesavond met 4 coverbands. Toegang gratis. Het was een succes en "we doen het vast nog wel een keer", staat op hun Facebookpagina te lezen, dus hou die pagina in de gaten voor wanneer de volgende keer is.

- Bovenkerk heeft sinds 2015 met het Zomerfeest (op een zaterdag in juli, in 2020 voor de 6e keer) zijn eigen 'Day at the park'-festival, een gezellig dorpsfeest voor en door Bovenkerkers. Van 15.00-23.00 uur. Braderie met vele live optredens van muzikanten, bands, dansgroepen e.d. Eten en drinken wordt goed verzorgd door diverse 'rollende keukens' en een buitenbar. Sinds editie 2016 is er ook Heel Bovenkerk Bakt, met zeer verdienstelijke resultaten.

- "In het kader van de landelijke Open Monumentendag is het op zaterdag 14 september 2019 een feestdag in Bovenkerk, rond de kerk op de Noorddammerlaan en dorpshuis Het Noorddamcentrum. Er wordt hard aan gewerkt om er een prachtige dag van te maken. Voor alle leeftijden zal er iets te doen zijn. De opening van de Historische dag zal in het hart van het dorp zijn voor de Urbanuskerk. Dit jaar gaan we proberen met de opbrengsten van deze dag een aantal AED apparaten aan te schaffen. Die zullen op diverse goed bereikbare plaatsen in het dorp komen te hangen. Als tweede doel willen we heel graag een levensgrote Kerstgroep kopen voor de in 2018 opgerichte Kerststal in de kerktuin.

Het Noorddamcentrum is het historische middelpunt met een foto- en filmtentoonstelling door het hele gebouw. Het wordt een reis terug in de tijd en er kunnen vele herinneringen worden opgehaald. Bij Silversant, Colijn en de Maanen zul je ook foto’s vinden van hoe het er vroeger uitzag. Deze etablissementen zullen ook hun steentje bijdragen met speciale aanbiedingen. Waarschijnlijk rijdt de Museum Tram ook bij Station Bovenkerk. Bij de Urbanuskerk kun je letterlijk terug in de tijd. De toren kan weer beklommen worden en het museum bovenin is ook te bekijken. Vanuit de toren heb je zicht op de paardenkoets, waar je een ritje mee kunt maken als je weer beneden bent. Voor de kinderen zal er een ouderwetse poppenkast zijn, blitse stoere wagens waar je echt in kunt rijden en er kan ook op paarden worden gereden. Natuurlijk zijn onze inmiddels beroemde St Urbanus-repen weer te koop. Op het terras kun je genieten van een kopje koffie/thee, limonade/fris. En last but not least hebben we nog een paar verrassingen op deze speciale dag met dans en muziek!"

- De bandjesavond Rock Urbanus is elk jaar op de 1e zaterdag in oktober (in 2018 voor de 8e keer) in het Noorddamcentrum. De muziek van diverse coverbands varieert van rock, pop, soul en disco tot Nederpop. Muziekliefhebbers zijn van harte welkom om de dansvloer onveilig te maken of gezellig aan de bar een drankje te drinken en met buurtgenoten bij te kletsen. Gratis toegang.

- Kerstloop (2e kerstdag) door het Amsterdamse Bos. Je kunt kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

Terug naar boven

Beeld

- Honderden oude foto's en ansichtkaarten van Bovenkerk uit de collectie van Frans Rosenberg van de gelijknamige boekhandel.

- Films van Bovenkerk in vroeger tijden.

- Fotoserie van Bovenkerk w.o. de kerk, het Amsterdamse Bos en panoramafoto's vanaf de kerktoren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bovenkerk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bovenkerk.

- Nieuws: - Beschrijving van en actualiteiten m.b.t. Bovenkerk op de site van de gemeente Amstelveen. - Nieuws uit deze kern op Facebook. - Nog een pagina met lokaal nieuws op Facebook.

- Muziek: - Slagwerkgroep Bovenkerk is een groep gezellige en enthousiaste mensen, die met veel plezier muziek maakt. De vereniging heeft ca. leden, waarvan ca. 8 leerlingen in opleiding. Ze beschikken over veel muziekinstrumenten, die de leden gebruiken tijdens de repetities en optredens. Het is dus niet nodig om zelf een instrument aan te schaffen. De vereniging bestaat uit twee groepen; een slagwerkgroep en een sambagroep. De slagwerkgroep heeft een breed muzikaal repertoire, van klassieke slagwerknummers tot populaire popsongs. Naast slagwerkinstrumenten komen ook melodische instrumenten zoals vibrafoon en marimba aan bod. De slagwerkgroep geeft regelmatig concerten. Heb je een muzikale achtergrond en wil je dit weer eens oppakken? Kom dan een keertje langs. Je bent van harte welkom. De repetitieavond is op dinsdag van 20.00 tot 22.15 uur. Ze repeteren in het Noorddamcentrum, onder leiding van een professionele dirigent.

- Sport: - Voetbalvereniging Roda '23 is, zoals de naam al suggereert, opgericht in 1923. Sindsdien is er natuurlijk veel gebeurd. Wiet Josso heeft op deze pagina de eerste 70 jaar ontwikkeling van de vereniging beschreven. Volgens hun site zijn ze "met ruim 1.400 leden de grootste en gezelligste vereniging in de regio". - In 2018 hebben ze het 95-jarig bestaan gevierd. - Facebookpagina van de voetbaljeugd. - Facebookpagina Roda '23 Zaterdag 1.

- Zorg: - "Zonnehof Bovenkerk biedt zorg aan mensen met dementie met 8 groepswoningen voor kleinschalig wonen. Bij kleinschalig wonen is alles zoveel mogelijk als thuis. Per woning leven zo’n 7 bewoners met dementie met elkaar, daarbij geholpen door één vaste medewerker. De zorg sluit zoveel mogelijk aan bij de leefstijl en voorkeuren van de bewoners. Ieder heeft een kamer met deels eigen spullen en deelt de badkamers met andere bewoners. De tijd wordt met name samen doorgebracht in de gezamenlijke huiskamer en keuken. De ‘huisgenoten’ eten samen en helpen naar vermogen mee met huishoudelijke karweitjes zoals koken en de was vouwen. Wij nodigen familie uit, ook vrienden en buren, om zoveel mogelijk te blijven doen wat je gewend bent, ook al hebben wij (een deel van) de zorg overgenomen. Familie kan en mag van alles bij ons wanneer de cliënt en het familielid dat beiden willen."

Reactie toevoegen