Bovenkerk

Wijk
Dorp in de stad
Amstelveen
Amstelland
Noord-Holland

bovenkerk_plaatsnaambord_kopie.jpg

De plaatsnaambordjes Bovenkerk (formeel wijkbordjes, omdat het voormalige dorp tegenwoordig formeel een wijk van Amstelveen is) waren op enig moment verdwenen, maar zijn recentelijk gelukkig weer teruggeplaatst.

De plaatsnaambordjes Bovenkerk (formeel wijkbordjes, omdat het voormalige dorp tegenwoordig formeel een wijk van Amstelveen is) waren op enig moment verdwenen, maar zijn recentelijk gelukkig weer teruggeplaatst.

Bovenkerk

Terug naar boven

Status

- Bovenkerk is een voormalig dorp, thans wijk, dan wel 'dorp in de stad'* in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Amstelveen.

* Bovenkerk is oorspronkelijk een dorp. In de jaren zestig wordt het dorp door de aanleg van het gelijknamige bedrijventerrein verbonden met de bebouwde kom van Amstelveen. De plaatsnaam is formeel in 1973 verdwenen (o.a. in de poststempels van het lokale postkantoor), door het besluit van de gemeente Amstelveen om het dorp in het in 1978 in werking getreden postcodesysteem geen eigen postcode met plaatsnaam toe te kennen, en het daarmee onderdeel te maken van de woonplaats Amstelveen. Thans wordt de kern formeel als wijk of 'tuindorp' van Amstelveen beschouwd. De plaats heeft ook geen eigen bebouwde kom meer. In de provincie-atlas Noord-Holland wordt het ten onrechte nog wel als aparte woonplaats gekwalificeerd.

Overigens leeft het dorpse gevoel ter plekke nog wel degelijk, en veel inwoners beschouwen de plaats dan ook nog altijd als een dorp, en identificeren zich ook nog duidelijk met de naam Bovenkerk als woonplaats, getuige de naam van allerlei verenigingen, evenementen e.d., waarover je elders op deze pagina kunt lezen. En ook gezien de ligging is en wordt de kern niet door de stad omsloten, maar ligt het toch altijd nog een beetje apart, aan de rand ervan. Je zou de kern al met al dan ook als een 'dorp in de stad' kunnen beschouwen (een situatie die zich op nog een 50-tal plekken in het land voordoet, en waar wij daarom deze kwalificatie voor in het leven hebben geroepen).

- Bovenkerk heeft witte plaatsnaam-/wijkborden gehad, die op enig moment zijn verdwenen. Sinds in ieder geval 2016 (wellicht al eerder) wordt de wijk gelukkig weer met witte naambordjes aangegeven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1755 Bovenkerk(erland), 1839 Bovenkerk. In de Volkstelling van 1840 heet deze nederzetting nog 'De Hand naar Leijden' (later ook De Hand naar Leiden), naar de handwijzer die hier vroeger heeft gestaan.

Naamsverklaring
De naam komt reeds voor in actes van de 15e en 16e eeuw en zou wijzen op een gebied boven de kerk 'bedehuis'. De oorspronkelijke locatie van de kerk is echter onduidelijk. Een andere verklaring gaat uit van twee kerken, een te Bovenkerk en een aan de Z hiervan gelegen Legmeer, die dan de Benedenkerk of Buitenkerk geheten zou hebben. Hiervoor zijn echter geen historische aanwijzingen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bovenkerk ligt in het ZW van Amstelveen en grens in het W en N aan het Amsterdamse Bos (dat in tegenstelling tot wat de naam suggereert, grotendeels in de gemeente Amstelveen ligt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bovenkerk heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In september 2015 is er een reünie geweest van vroegere leerlingen van de Mariaschool en de Aloysiusschool. Met meer dan 800 deelnemers was dit een groot succes. Als vervolg heeft men o.a. plannen om een boek over Bovenkerk te gaan maken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bovenkerk heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Urbanuskerk, de pastorie naast de kerk, en een priestergraf op het kerkhof. De Urbanuskerk is er tevens voor het Z gelegen Westwijk. De kerk is ingewijd in 1888 en is ontworpen door architect Pierre Cuypers. - In september 2018 is de kerk grotendeels afgebrand. De toren is gespaard gebleven. Het college van B&W heeft het voornemen om over te gaan tot herbouw van de kerk. De gemeenteraad steunt dat voorstel.

- De Gereformeerde (PKN) Handwegkerk (Handweg 117) dateert uit 1899 en wordt in 2019 grotendeels gesloopt en vervangen door 14 appartementen. Alleen de voorgevel en de toren blijven staan, vanwege de status van gemeentelijk monument.

- Gevelstenen in Bovenkerk.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Toneelgroep TOBO in Bovenkerk bestaat al ruim 70 jaar. Ze doen hun uiterste best om amateurtheater op een hoog niveau te brengen. Ze spelen comedy, drama en thrillers. Twee keer per jaar verzorgen ze een serie avondvullende voorstellingen. Voor de komende voorstellingen zijn ze op zoek naar enthousiaste acteurs en actrices. Mannen en jonge mensen tot 40 jaar zijn extra welkom (want die zijn op dit moment een beetje ondervertegenwoordigd binnen de spelersgroep). Lid zijn van TOBO betekent dat je niet alleen speelt, maar ook dat je regelmatig voorstellingen ondersteunt achter de schermen. Ze repeteren op de maandagavond van 19.30 tot 23.00 uur. Als je interesse hebt, meld je dan per mail. Zij nodigen je dan uit om een keer een repetitie bij te wonen.

- Bovenkerk en Ouderkerk hebben de handen ineengeslagen en hebben op een zaterdag in mei 2017 voor de eerste keer 'Sound of two Cities' georganiseerd. Een gezellige bandjesavond met 4 coverbands. Toegang gratis. Het was een succes en "we doen het vast nog wel een keer", staat op hun Facebookpagina te lezen, dus hou die pagina in de gaten voor wanneer de volgende keer is.

- Sinds 2015 is er het Zomerfeest (op een zaterdag half juli) zijn eigen 'Day at the park'-festival, een gezellig dorpsfeest voor en door Bovenkerkers. Van 15.00-23.00 uur. Braderie met vele live optredens van muzikanten, bands, dansgroepen e.d. Eten en drinken wordt goed verzorgd door diverse 'rollende keukens' en een buitenbar. Sinds editie 2016 is er ook Heel Bovenkerk Bakt, met zeer verdienstelijke resultaten.

- De bandjesavond Rock Urbanus is elk jaar op de 1e zaterdag in oktober (in 2018 voor de 8e keer) in het Noorddamcentrum. De muziek van diverse coverbands varieert van rock, pop, soul en disco tot Nederpop. Muziekliefhebbers zijn van harte welkom om de dansvloer onveilig te maken of gezellig aan de bar een drankje te drinken en met buurtgenoten bij te kletsen. Gratis toegang.

- Kerstloop (2e kerstdag) door het Amsterdamse Bos. Je kunt kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

Terug naar boven

Beeld

- Honderden oude foto's en ansichtkaarten van Bovenkerk uit de collectie van Frans Rosenberg van de gelijknamige boekhandel.

- Films van Bovenkerk in vroeger tijden.

- Fotoserie van Bovenkerk w.o. de kerk, het Amsterdamse Bos en panoramafoto's vanaf de kerktoren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bovenkerk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Beschrijving van en actualiteiten m.b.t. Bovenkerk op de site van de gemeente Amstelveen. - Nieuws uit Bovenkerk op Facebook. - Nog een pagina met lokaal nieuws op Facebook.

- Muziek: - Slagwerkgroep Bovenkerk is een groep gezellige en enthousiaste mensen, die met veel plezier muziek maakt. De vereniging heeft ca. leden, waarvan ca. 8 leerlingen in opleiding. Ze beschikken over veel muziekinstrumenten, die de leden gebruiken tijdens de repetities en optredens. Het is dus niet nodig om zelf een instrument aan te schaffen. De vereniging bestaat uit twee groepen; een slagwerkgroep en een sambagroep. De slagwerkgroep heeft een breed muzikaal repertoire, van klassieke slagwerknummers tot populaire popsongs. Naast slagwerkinstrumenten komen ook melodische instrumenten zoals vibrafoon en marimba aan bod. De slagwerkgroep geeft regelmatig concerten. Heb je een muzikale achtergrond en wil je dit weer eens oppakken? Kom dan een keertje langs. Je bent van harte welkom. De repetitieavond is op dinsdag van 20.00 tot 22.15 uur. Ze repeteren in het Noorddamcentrum, onder leiding van een professionele dirigent.

- Sport: - Voetbalvereniging Roda '23.

Reactie toevoegen