Breezand

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Breezand

Terug naar boven

Status

- Breezand is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Anna Paulowna.

- Onder het dorp Breezand valt ook een deel van de buurtschap Gelderse Buurt en de buurtschap Westeinde.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1665 zandplaat: Breesant, 1913 Breezand.

Naamsverklaring
Jonge plaatsnaam in de in 1847 drooggemaakte polder, een samenstelling van breed 'wijd, uitgestrekt' en zand 'zandplaat'. Ontleent zijn naam aan de zandplaat ten noordoosten van Wieringen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Breezand ligt ZO van Den Helder, NW van Anna Paulowna, O van Julianadorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Breezand heeft ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In Museum Oud Anna Paulowna te Breezand wordt de droogmaking van de Anna Paulownapolder behandeld en de bloembollenteelt rond het dorp. Ook wordt er aandacht besteed aan koningin Anna Paulowna, naamgeefster van de polder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het begin van de vorige eeuw trokken veel bloembollenkwekers naar de Kop van Noord-Holland. Er kwamen vooral veel kwekers vanuit Zuid-Holland naar "De Noord". Hierdoor kwam er in Breezand behoefte aan een eigen RK parochiekerk. Om de opstartkosten hiervan te kunnen dekken, begon men vrijwillige bijdragen te vragen en werd een kerkbollenveiling gehouden. Er kwam een commissie die de stichting van een parochie ging voorbereiden. In 1928 werd J.G. Verhoeff benoemd tot eerste pastoor en tevens bouwpastoor van de nieuwe parochie. Van november 1928 tot september 1931 huisde men in een noodkerk.

In september 1931 is de parochiekerk Sint Jan de Evangelist (Wijdenes Spaansweg 58) ingezegend. Architect H.P.J. de Vries ontwierp een eenbeukige kruiskerk in traditionalistische stijl, met boven de ingang een klokkentoren met gemetselde naaldspits. In de loop der jaren zijn er veel verbeteringen aangebracht. De kerk wordt nog altijd goed onderhouden, mede door de steeds terugkerende vele giften. Waren er de eerste jaren een pastoor en later ook een kapelaan verbonden aan de Sint Jan, nu wordt er met behulp van het dekenaat, door een team van pastores en pastoraal werkers gestalte gegeven aan de parochiegemeenschap Sint Jan. Het team wordt op diverse terreinen bijgestaan door vele vrijwilligers vanuit de eigen parochie.

Terug naar boven

Evenementen en actviteiten

- In Breezand vinden wekelijks Tulpenkeuringen plaats. De besten winnen door het jaar heen en aan het eind van het seizoen diverse prijzen en de beste keurders van het seizoen worden afgevaardigd naar het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuring op de Keukenhof.

- De Ronde van Breezand (april, in 2020 voor de 45e keer) is al sinds 1968 een begrip in Noord-Holland. Na een onderbreking sinds 2008, heeft een nieuw wielercomité in 2016 het initiatief genomen om de wielerronde nieuw leven in te blazen. De Wilms Dikkebandenrace is voor de jeugd van 6-12 jaar en wordt in samenwerking met de basisscholen van het dorp en omgeving georganiseerd. Er zijn drie categorieën, namelijk voor de leeftijd 8 jaar en jonger, 9-10 jaar en 11-12 jaar. Deelname alleen met een gewone fiets of een MTB. Er zijn geen inschrijfkosten aan verbonden. De recreantenwedstrijd is voor enthousiaste wielrenners zonder wedstrijdlicentie van de KNWU die af en toe wedstrijden willen rijden, zoals op de dinsdagavond bij wielervereniging HRTC DOK. De wedstrijd gaat over 45 minuten + 5 ronden. Er is een apart klassement voor de heren en dames met prijzen voor de eerste drie per categorie. De categorie mannen sportklasse rijden over 60 kilometer (40 ronden) en is een officiële KNWU wedstrijd. Dankzij de categorie elite/belofte/amateur/junioren voor de vrouwen is ook de top van het Nederlandse amateurwielrennen in de straten van Breezand te bekijken. Ook zij rijden 60 km (40 ronden).

- De rijke geschiedenis van het door Jongerenvereniging De Aap georganiseerde PMF (Polders Music Festival (vóór 2017 Paas Music Festival) (weekend begin juni) in Breezand kent optredens van vele grote artiesten. Het doel van PMF is echter ook om lokale artiesten een mogelijkheid te geven om hun kunsten aan een groter publiek te tonen. Daarnaast wordt het festival gekenmerkt door het feit dat ze het publiek kennis wil laten maken met (ver)nieuwende artiesten, en dat het geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd en opgebouwd, waardoor het festival ook een groot draagvlak binnen de lokale gemeenschap kent.

- Zwemvierdaagse (juli).

- "Machtig Mooi, Super Gezellig en met een grote bonte verzameling bands, artiesten en gekkigheid is Het Grote Bonte Schuurfeest (weekend begin november) in Breezand altijd weer een feest der herkenning. Mis het niet en koop je kaarten voordelig in de voorverkoop!" Aldus de organisatie op hun site.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad Den Krieck en Zwemvereniging Oude Veer (waarvoor zie het kopje Links > Sport) in Breezand verzorgen gezamenlijk diverse activiteiten in en om het zwembad. Je kunt bij hen terecht voor zwemles, zwemsport, maar ook voor recreatief zwemmen is er een uitgebreid aanbod.

Het verkrijgen en behouden van veilig en goed zwemwater is altijd een uitdaging. Van den Heuvel Watertechnologie begeeft zich al ruim 30 jaar op het gebied van waterdesinfectie d.m.v. zout-electrolyse. Zwembad Den Krieck in Breezand heeft als een der eerste baden in Nederland dit systeem geïnstalleerd en werkt tot grote tevredenheid van publiek en personeel al ruim 30 jaar met deze installatie. Het is Van den Heuvel gelukt het principe van zout-electrolyse toe te passen in betrouwbare installaties die ter plekke (in het zwembad) chloor produceren uit doodgewoon keukenzout. Dus transport, opslag en overslag van zware chemicaliën is niet meer nodig. Het Chlorinsitu II-systeem vervaardigt uit zout een chloorproduct van 5 gram chloor per liter. Dit chloorproduct kan dan uit een chloor-buffervat aan de verschillende baden worden gedoseerd. Hierdoor wordt het zuurverbruik tot nul gereduceerd. Ter vergelijking: conventioneel chloorbleekloog bevat ca. 150 gram chloor per liter en heeft een Ph-waarde van ca. 14 en dus zal er een zuur toegevoegd moeten worden om de Ph-waarde te corrigeren. Uit regelmatige metingen en contrôle blijkt het zwemwater steeds van prima kwaliteit, terwijl de bezoekers van Den Krieck het voordeel hebben van vrijwel geen chloorluchten, wat vooral voor cara-patiënten ideaal is.

- Spelend beleven; dat kan op het in juli 2018 feestelijk geopende Roverseiland in nieuwbouwwijk Groenhof in Breezand. Voor de kinderen was er niet veel te beleven in de wijk, die nog in ontwikkeling is. Daarom is de buurt, met Jochem Bos als trekker van het project, in 2017 in actie gekomen. Een actie om het ook voor hun kinderen aantrekkelijk te maken. Het moest niet zomaar een speeleiland worden. Op het Roverseiland moet je avonturen beleven; dus zijn er leuke speeltoestellen geplaatst. Toestellen waar kinderen van 4 t/m 12 jaar op kunnen survivallen. Zoals een wiegelbrug, een netbrug, een balansbrug en stapstenen in het water. En voor de jongere kinderen een glijbaan, een vogelnestschommel, een veerplateau en een watercombinatie. Samen met de buurt, projectontwikkelaar Tuin, Boerplay BV en het gemeentelijke Team Kernbeheer is gekeken welke mogelijkheden er waren voor het maken van een speelplaats. Met behulp van ‘De Hollands Kroonse uitdaging’ is een sponsoring- en crowdfundingsactie gestart en is de financiering rondgekomen. Zo zie je maar weer waar een kleine buurt met de nodige hulplijnen allemaal toe in staat is. (bron: gemeente Hollands Kroon, 10-7-2018)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Breezand, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Breezands Belang.

- Jongeren: - Jongerenvereniging De Aap.

- Muziek: - "Breez’ Harmony is de muziekvereniging van Breezand, ontstaan door het samenvoegen van Harmonie Concordia en Fanfare Soli Deo Gloria. Door de fusie, begin 2014, is een groot orkest ontstaan van circa 45 muzikanten. Tevens hebben wij een enthousiast leerlingenorkest. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Bart Koning. Je bent van harte welkom om te komen luisteren op een concert, om lid te worden of muziekles te nemen, of een berichtje achter te laten op onze Facebookpagina."

- Sport: - Voetbalvereniging ZAP.

- Handbalvereniging ZAP.

- Hengelsportvereniging De Zinkende Dobber.

- Zwem- en Waterpolovereniging Oude Veer te Breezand is opgericht in 1935. In deze jaren werd alleen in de zomer gezwommen in het buitenbad aan de Kerkweg. In de oorlogsjaren is de vereniging tijdelijk ter ziele gegaan. Gelukkig waren er in 1957 enkele enthousiastelingen die ervoor gezorgd hebben dat de vereniging in dat jaar is heropgericht. Van 1957 tot 1977 waren de activiteiten eerst in het openluchtzwembad in het Oude Veer aan de Kerkweg te Anna Paulowna. Toen in Den Helder een nieuw overdekt bad (De Schots) werd gebouwd, bood dat een geweldige locatie waar leden van Oude Veer graag wilden trainen. Dit was alleen mogelijk via een Helderse vereniging. In 1970 werd besloten om als zelfstandige afdeling Oude Veer toe te treden tot de Helderse combivereniging HAV, onder de naam HAV/Oude Veer.

In 1977 besluit de gemeente in Breezand een nieuw zwembad - waarvoor zie het kopje 'Natuur en recreatie' - te bouwen. Daarom is in dat jaar Zwem- en waterpolovereniging Oude Veer heropgericht. In 1986 is het bad uitgebreid met een instructiebad. De bezoekersaantallen stegen vanaf dat moment snel naar de 100.000 per jaar. Destijds is door het toenmalige Ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de rentabiliteit van zwembaden. Verrassend en verheugend nieuws was het feit dat dit bad als meest economisch draaiend van Nederland uit de bus kwam, mede dankzij de combinatie stichting/vereniging. De unieke samenwerking tussen stichting zwembad en vereniging die eind jaren zeventig is ontstaan, staat nog altijd als een huis. Dankzij de inzet van leden en vele vrijwilligers heeft Oude Veer haar bestaan bewezen. Vandaag de dag verzorgt de vereniging een breed scala aan lessen, zoals diplomazwemmen, waterpolo, wedstrijdzwemmen, zwemmend redden, synchroonzwemmen, triathlon, langebaan, vrij zwemmen en allerlei evenementen voor jong en ouder.

Reactie toevoegen