Broekhorn

Plaats
Buurtschap
Dijk en Waard
Regio Alkmaar West-Friesland
Noord-Holland

Broekhorn

Terug naar boven

Status

- Broekhorn is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek West-Friesland, gemeente Dijk en Waard. T/m 2021 gemeente Heerhugowaard.

- De buurtschap Broekhorn valt, ook voor de postadressen, onder de stad Heerhugowaard.

- De buurtschap Broekhorn heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Broekerhorn.

Naamsverklaring
De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat door aanleg van de ringvaart en het kanaal met een bocht, er een hoekland ontstond. De naam zou tevens verwijzen naar daar waar het land vandaan kwam, namelijk van Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broekhorn ligt direct N van de stad Heerhugowaard, N van de spoorweg en O van en aan de O oever van het Kanaal Alkmaar (Omval) - Kolhorn, en ZO van het dorp Broek op Langedijk en NO van het dorp Sint Pancras. Het ligt tussen het industriegebied van Heerhugowaard en Broek op Langedijk in. De hoofdweg is de Broekerweg, die de ringvaart annex kanaal Omval-Kolhorn overloopt en overgaat in Broek op Langedijk. In Heerhugowaard loopt de weg door de kruising Westerweg-Zuidtangent. De andere weg in de plaats is de Westdijk die aan de ringvaart en het kanaal loopt, vanaf de Westerweg. Ook de polder tussen Sint Pancras en het kanaal wordt meestal tot de buurtschap gerekend. Sommigen leggen de grens van de buurtschap bij de Westerweg, maar eigenlijk loopt de grens gelijk aan de spoorlijn, waardoor ook een klein stukje van het industriegebied nog onder de buurtschap valt, en het treinstation van Heerhugowaard op de grens van de stad en de buurtschap ligt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Broekhorn omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De van oorsprong grotere buurtschap Broekhorn is goeddeels getransformeerd tot nieuwbouwgebied in verschillende stadia van uitvoering: een nieuwbouwwijk in aanbouw, een industriegebied in ontwikkeling, een nieuwe jachthaven. Van de oorspronkelijke bebouwing resteert derhalve niet zoveel. Restanten ervan zijn er nog rond de N delen van de weg Westdijk (voornamelijk daar, met ook nog wat van de oorspronkelijke bebouwing geheel aan het andere uiteinde van deze weg, bij het daar liggende gedeelte van de Westerweg, een stuk ZW van het andere, N gedeelte van de buurtschap, met ook aan de tussenliggende Westerweg (de N242) nog iets van de oorspronkelijke bebouwing), en nog enkele oorspronkelijke panden aan het gedeelte van de Stationsweg tussen station Heerhugowaard en de weg Westdijk.

- "In nieuwbouwplan Broekhorn komen in totaal zo’n 550 woningen, verdeeld over 3 wijken: Havenkwartier, Parkhof en Rietland. De 1e deelprojecten zijn Havenkwartier en Parkhof. De woningen in deze wijken zijn allemaal verkocht en inmiddels ook bewoond. Het 3e en laatste plandeel is Rietland. Deze wijk is in ontwikkeling en omvat in totaal 18 velden, waarvan een groot deel inmiddels al bewoond of in aanbouw is. Alle projectmatige woningen zijn inmiddels uitverkocht."

Reactie toevoegen