Burgersdijk

Plaats
Buurtschap
Westland Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

Burgersdijk

Terug naar boven

Status

- Burgersdijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, in grotendeels gemeente Westland, deels gemeente Midden-Delfland. T/m 2003 deels gemeente De Lier, deels gemeente Maasland; in 2004, na grenscorrecties, grotendeels over naar de nieuwe gemeente Westland, met delen die voorheen onder de gemeente Maasland vielen, maar een klein deel van de buurtschap dat voorheen onder de gemeente De Lier viel, gaat dan over naar de nieuwe gemeente Midden-Delfland.

- De buurtschap Burgersdijk valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp De Lier, deels onder het dorp Maasland.

- De buurtschap Burgersdijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1216 en 1334 Borghersdike, 1280-1287 Burgerdic.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan de Burgerdijk, die in de 13e eeuw de ringdijk van Maasland was. De weg tussen De Lier en Maasland heette in de 13e eeuw Borgheweghe. In het eerste deel schuilt waarschijnlijk burg 'burcht, versterkte plaats'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Burgersdijk ligt rond de wegen Burgerdijkseweg, Burgerweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Scheeweg en de Coldenhovelaan), Scheeweg, Laan van Boekesteijn, Kreekrug, Laan van Zeestraten (het gedeelte van deze weg O van de Burgerdijkseweg) en Van der Houckweg. De buurtschap ligt Z van het dorp De Lier, NNW van het dorp Maasland, WZW van het dorp Schipluiden, ONO van het dorp Maasdijk, N van de stad Maassluis en ZO van het dorp Naaldwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Burgersdijk 36 huizen met 202 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen