Burgersdijk

Plaats
Buurtschap
Westland
Delfland
Zuid-Holland

burgersdijk_buurtschapsgezicht_1978.jpg

Burgersdijk, buurtschapsgezicht anno 1978

Burgersdijk, buurtschapsgezicht anno 1978

Burgersdijk

Terug naar boven

Status

- Burgersdijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. T/m 2003 gemeente Maasland.

- De buurtschap Burgersdijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Lier. Oorspronkelijk viel de buurtschap onder het dorpsgebied van Maasland. Bij de gemeentelijke herindelingen van 2004 is de buurtdschap middels een grenscorrectie verhuisd van het dorpsgebied van Maasland naar het dorpsgebied van De Lier.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de straatnaambordjes Burgerdijkseweg kunt je zien dat je in deze buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1272 kopie 1452 Mourinus de Burgerdijc, 1272 kopie 1452 in Boergerdijc, 1280-1287 in Burgerdic, 1316 Borghersdike, 1611 burger dijcks wech, 1839-1859 Burgersdijksche Weg, 1840 Burgersdijk.

Naamsverklaring
"De buurtschap is genoemd naar de ligging aan de Burgerdijk, die in de 13e eeuw de ringdijk van Maasland was. De weg tussen De Lier en Maasland heette in de 13e eeuw Borgheweghe, beide naar een verder onbekende locatie Burg* = burg 'versterkte plaats, burcht'. Te Maasland is herhaaldelijk sprake van een burgwerf."(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Burgersdijk ligt rond de Burgerdijkseweg*, Z van het dorp De Lier, NNW van het dorp Maasland, WZW van het dorp Schipluiden, ONO van het dorp Maasdijk, N van de stad Maassluis en ZO van het dorp Naaldwijk.
* Die gezien de naam van de buurtschap dus eigenlijk Burgersdijkseweg zou moeten heten. Maar je zou even legitiem kunnen stellen dat de buurtschap gezien de ligging aan de Burgerdijk eigenlijk Burgerdijk zou moeten heten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Burgersdijk 36 huizen met 202 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft geen rijksmonumenten. De buurtschap heeft 1 gemeentelijk monument, en wel boerderij Burgersdijk op Burgerdijkseweg 34.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Er zijn ook personen met deze naam als achternaam. Tegenwoordig zijn dat er ca. 130. De voorouders van deze personen zijn vermoedelijk uit deze buurtschap afkomstig. Een vroegere inwoner die zich naar de buurtschap heeft genoemd, is de filosoof Franco Petri Burgersdijk (1590-1635).

Reactie toevoegen