Ederveen

Plaats
Dorp
Ede
Veluwe
Gelderland

Ederveen

Terug naar boven

Status

Ederveen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
't Ereveen.

Oudere vermeldingen
1568 Edische veen, 1617 Ederveen, 1653-1654 gebied: Eese veen.

Naamsverklaring
Betekent veen 'veengebied' behorend bij of ontgonnen vanuit Ede.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ederveen ligt NW van de stad Ede, N van het dorp De Klomp en de stad Veenendaal, ZO van het dorp Renswoude en ZW van het dorp Lunteren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ederveen 70 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "Vereniging Oud Ederveen is opgericht in 2011 en heeft als doel het behandelen en levend houden van de geschiedenis van het dorp. De vereniging beoogt dit doel onder meer te bereiken door: verzamelen en beheren van informatie, verhalen en foto's; tentoonstellen van foto's en filmmateriaal; verzamelen, bewaren en tentoonstellen van oude ambachten en gebruiksvoorwerpen, voor zowel binnen- als buitenshuis; organiseren van activeiten; het tweemaal per jaar uitgeven van het verenigingsblad "Op de eiermarkt". Gezien de snelle toename van het aantal leden in de eerste maanden van het bestaan van de vereniging, hopen wij op termijn een vereniging te zijn die meetelt in het Ederveense verenigingsleven. We beogen materiaal ten toon te stellen en steeds meer (oud) materiaal te verzamelen. Door naamsbekendheid hopen we dat mensen met hun materiaal en/of verhaal naar ons toe komen, en dat dit alles weer gebruikt kan worden in tentoonstellingen of artikelen voor in "Op de eiermarkt". Ook voor de Ederveense schoolkinderen moet het mogelijk zijn om de archieven te raadplegen. Als de financiële situatie van de vereniging het toelaat zullen wij streven naar een eigen locatie, waar onze spullen permanent kunnen worden opgeslagen en/of tentoongesteld."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ederveen heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) kerk (Hoofdweg 85). "De Hervormde Gemeente Ederveen is sinds 1943 zelfstandig. Daarvoor hoorde ze bij Ede en voor een deel bij Renswoude. In 1884 kregen we een eigen voorganger. Jarenlang werden er kerkdiensten gehouden in de school aan de Schras. Vanwege ruimtegebrek moest, na verloop van tijd, naar een groter onderkomen worden uitgezien. Een comité werd in het leven geroepen om de bouw van een kerk voor te bereiden. Deze genomen moeite werd rijk ‘beloond’. Want in 1889 kon de kerk in gebruik worden genomen. Toen het kerkgebouw aan de Schras te klein werd, zijn er veel initiatieven geweest om een nieuw en groter kerkgebouw te kunnen realiseren, dat in 1956 in gebruik is genomen. De kerkzaal is in 2012 volledig gerenoveerd." Het is een karakteristieke kleine Hervormde dorpskerk uit de wederopbouwperiode, in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

- Het huidige Kasteel Bruinhorst in Ederveen (Luntersekade 1) dateert uit 1879. Het is een symmetrisch gebouw in eclectische stijl. Op het terrein is een koetshuis in dezelfde stijl. Het geheel staat in een lang aangelegd park met waterpartijen. Het smeedijzeren toegangshek is getooid met twee lantaarns aan weerszijden waaronder de woorden Bruin (links) en Horst (rechts) in kapitale letters zijn aangebracht. Sinds 2009 is het huis in bezit van de heer Dunsbergen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Oldtimerdag Ederveen (op een zaterdag in mei) is altijd een drukbezocht en gezellig spektakel voor jong en ouder, waar eigenaren van oldtimers trots met de toertocht meerijden. Voor de deelnemers van het evenement begint de dag met een ontbijt met gebakken ei en spek. Om 9.30 uur beginnen de toertochten. Er zijn 3 tochten: een tocht van ca. 100 km voor auto’s, een van ca. 70 km voor tractoren en een van ca. 80 km voor bromfietsen. Mensen die mee willen doen kunnen zich inschrijven via de website. Heb je geen oldtimer auto of brommer? Huur dan via de organisatie een solex of lelijke eend, zodat je op die manier toch aan het evenement kunt deelnemen. Traditiegetrouw is er ook altijd een oldtimerbus die meerijdt met de senioren uit het dorp. Er is ook een markt en een horecaplein met muziek en springkussens voor de kinderen.

- Bij het Atrium Rondje om Ederveen (hardlopen, op een zaterdag eind maart) kun je kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

- "Op een zaterdagochtend half juni is er in Ederveen de jaarlijkse Rommelmarkt van de kerk. De commissie heeft afgelopen winter een groot aanbod aan diverse spullen ontvangen. Een bezoek aan de rommelmarkt is daarom de moeite waard. De markt is in De Brug. De meubels staan in het fietsenhok van de Julianaschool. De markt begint om 9.00 uur en sluit om 12.00 uur. De opbrengst is bestemd voor diverse kerkelijke doeleinden. We zien uit naar je komst!"

Op de vrijdagavond daarna is er om 20.00 uur de jaarlijkse Kerkpleinmarkt, met een Dienstenveiling. "Dit kan niet zonder jullie hulp, daarom deze oproep. We hopen net als voorgaande jaren weer van alles te kunnen aanbieden. Zet je talenten in en verras ons met een mooie dienst. We zijn nog op zoek naar diensten waarvoor men zich kan inschrijven. Te denken valt aan creatieve workshops maar kun je goed met de BBQ overweg en wil je daar een workshop over geven zou ook top zijn. Ook leuke actieve inschrijfdiensten zijn welkom. Oldtimerritjes enz. Mocht het nu zo zijn dat jij wel wat wilt doen maar het niet zelf kan verzinnen, neem dan ook contact op want ideeën hebben we genoeg. We horen graag van je." Aldus de oproep van de commissie voor de Diensenveiling van 2019. Onder de link vind je wat er voor die editie zoal aan diensten is aangeboden.

- "In de prachtige omgeving van Ederveen ligt natuurgebied ‘De Drie Roeien’. Een oase van oneindige rust en natuurschoon in de vorm van bomen, planten, bloemen, water en vogels. Middenin deze idyllische omgeving wordt jaarlijks een beeldentuin gerealiseerd. Initiatiefnemer en beeldend kunstenaar Roeland van de Wall Repelaer toont samen met nog vier andere kunstenaars adembenemende kunstwerken in de vrije natuur tijdens Sculptuurland (in 2020 voor de 5e keer).
Vroeger was hier een meubelwerkplaats, tegenwoordig is het herbestemd tot Momo Theaterwerkplaats, voor circa 35 kunstzinnige talenten met een zorg- dan wel hulpvraag. Verder is er op het terrein een theaterzaal en een beeldentuin. Met behulp van fondsen en de tomeloze inzet van vrijwilligers hebben we in 2016 een tweede theaterzaal gerealiseerd met 90 stoelen, een theatercafé annex keuken, een kas en een kunstatelier. Kortom, het hele terrein gaat kunst als het ware ‘ademen’. Dit alles onder de noemer ‘Cultuurland’.

Sculptuurland is een prachtige beeldenroute. De route is zelfstandig te bewandelen met een routekaart die op het terrein te verkrijgen is, maar Roeland van de Wall Repelaer, kunstenaar en organisator van Sculptuurland, is vaak ook aanwezig. Als je n.a.v. het bezoek aan Sculptuurland behoefte hebt aan een gesprek met de maker, dan kan dat (tel. 06-25420334). In editie 2020 van Sculptuurland staat de beleving centraal. Het thema ‘aarde’ wordt vanuit diverse standpunten belicht; zo kun je o.a. ervaren hoe het is om geboren te worden, te verdwalen, je evenwicht te houden/verliezen, een standpunt in te nemen, je te verwonderen en los te laten, ja ook het loslaten hoort bij onze ervaringen op aarde. Kortom je ontdekt in deze editie van Sculptuurland aspecten van het element ‘aarde’ die je aan het denken zetten. Sculptuurland is open van maandag tot vrijdag van 9-17 uur. Sculptuurland editie 2020 is er van 11 juni t/m 2 oktober, exclusief de zomervakantie van 18 juli t/m 16 augustus. Adres. Renswoudseweg 1, Ederveen. Gratis entree" - Hier kun je beschrijvingen van voorgaande edities bekijken.

- De Ederveensedag word gehouden op de 1e woensdag in juli van 14:00-21:00 uur. Er is een diversiteit aan kramen, een kinderrommelmarkt, en er zijn kinderattracties.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ederveen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Ederveen op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ederveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Belangenvereniging Ederveen-De Klomp vindt haar dorpen gemeenschappen waar het fijn wonen, werken en leven is. "Dit willen wij natuurlijk, met u, graag zo houden voor de toekomst. Om dit mooie leefklimaat te behouden of waar mogelijk te verbeteren, hebben we als Belangenvereniging een aantal doelen. Deze doelen zijn: het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de inwoners van de dorpen, niet van individuele personen; het welzijn van de dorpsbewoners (jong en oud) bevorderen; optreden als tussenpersoon tussen gemeente Ede en de inwoners; stimuleren van de dorpsbewoners met betrekking tot activiteiten, wensen, problemen en verbeteringen die het woon– en leefklimaat in beide dorpen bevorderen." Aldus de vereniging op haar site.

- Onderwijs: - "12 november 2020. Een mijlpaal voor de bouw van het nieuwe scholencomplex van de Calvijnschool en de Julianaschool in Ederveen: het hoogste punt is bereikt. In het nieuwe scholencomplex is straks plaats voor ongeveer 685 leerlingen. In het gebouw komt ook een gymzaal en is ruimte voor het bestuursbureau van De Viermaster (vereniging voor protestants christelijk onderwijs) en paramedische voorzieningen. Zowel de reformatorische Calvijnschool als de hervormde Julianaschool zitten in een pand dat niet langer voldoet aan de eisen van de huidige tijd. De Calvijnschool is op dit moment gehuisvest in een hoofdgebouw van zo’n 50 jaar oud en geeft haar lessen op vijf verschillende locaties. Het nieuwe complex biedt onderdak aan beide scholen. Het wordt een duurzaam gebouw, met een sedum dak, zonnepanelen en natuurlijk goede isolatie.

Leon Meijer, wethouder onderwijs: “Het wordt een prachtig en duurzaam gebouw waar de leerlingen van deze twee scholen straks onderwijs krijgen. En dat niet alleen, de school biedt na schooltijden ook onderdak aan buurt- en verenigingsactiviteiten. Een prachtige aanvulling dus voor het dorp.” Frans Stufken, Calvijnschool: “In de afgelopen 14 jaar is het aantal leerlingen op de Calvijnschool verdubbeld van 249 in 2006 tot 501 in 2020. We kampen al jaren met ruimtegebrek. Op dit moment zitten er 11 groepen in tijdelijke huisvesting op verschillende locaties in Ederveen. Vanaf 2008 zijn we intensief met de gemeente Ede in gesprek. Het bleek al snel dat uitbreiden op de huidige locatie niet mogelijk is, omdat het perceel te klein is om voldoende pleinruimte over te houden. Daarna zijn er verschillende onderzoeken gedaan en hebben we gezocht naar een geschikte locatie. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad besloten de nieuwbouw van beide scholen naar voren te halen. We zijn blij dat het uiteindelijk zover is gekomen en dat nu de nieuwbouw in een zover gevorderd stadium is dat het hoogste punt is bereikt.”

IJsbrand van der Veer, Julianaschool: “De Julianaschool is opgericht in 1955 als Hervormde school, een initiatief vanuit de Hervormde Gemeente van Ederveen. Sinds 2006 hoort de school bij protestants-christelijke schoolvereniging De Viermaster. Wij zijn een echte dorpsschool met ruim tweehonderd leerlingen. Sinds de oprichting is het huidige schoolgebouw regelmatig uitgebreid en aangepast, maar het voldoet niet meer aan de eisen van het onderwijs in deze tijd. We zijn daarom blij met de nieuwe school.” (bron: gemeente Ede)

"De firma Kleissen is geselecteerd om voor dit project aan de slag te gaan met de procesbegeleiding, projectmanagement, kostenmanagement, aanbestedingsmanagement, directievoering en (beperkt) toezicht. Ecologische duurzaamheid. We hebben rekening gehouden met verschillende duurzame oplossingen, waaronder: Nieuwbouweisen bouwbesluit - sober en doelmatige uitvoering (materialisatie); BENG-eisen; Compacte bouw: gemeenschappelijk gebruik leidt tot minder bouwvolume; Goede isolatie: weinig warmteverlies in de winter en weinig warmtebinnenkomst in de zomer; Energiezuinige toestellen; Ruimte in schoolplein (wadi’s) voor overloop hemelwater; Toepassing PV panelen voor omzetten van zonne-energie in elektriciteit; Sedum dak; Bestaande bomen handhaven; Het gebruik van zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen. Sociale duurzaamheid. Er wordt een gezonde leer- en werkomgeving gecreëerd en veel gebruik gemaakt van natuurlijk licht, waardoor het gebouw haar gebruikers in hun kracht zet. Daarnaast is het gebouw straks in de avonduren breed inzetbaar voor buurt- en diverse andere verenigingen. Er is veel aandacht besteed aan het inpassen van het volume in haar kleinschalige omgeving door een link te leggen met het oorspronkelijke slagenlandschap van Ederveen.

Dynamische duurzaamheid. De plannen zijn toekomstgericht, flexibel en duurzaam. Een aantal voorbeelden op een rij: De kosten van de exploitatie van het gebouw zijn zo laag als mogelijk; Toekomstgericht ontwerp door flexibilisering. Zo is het mogelijk om indelingsprincipes toe te passen die het, binnen de gewenste hoofdvolumes, mogelijk maken om met beperkte aanpassingen kleinere eenheden met eigen toegang en bemetering af te splitsen en te verhuren; Het ontwerp voldoet inpandig aan de eisen van eenvoudige aanpasbaarheid van de indeling met minimale kosten (zowel bouwkundig als voor de installaties); Het installatieconcept is aangepast op eigendomsconcept van de verschillende gebouwdelen. Naast bovengenoemde voorbeelden hebben we bij Kleissen de potentie van deze locatie in Ederveen in kaart gebracht om met de directe buren (kerk en woningen) een gezamenlijke duurzame energievoorziening op te zetten. Door schaalvergroting en verschil in tijdigheid van energiebehoefte zat hier volgens onze inschatting potentie in." (bron: Kleissen Bouwmanagement en Advies)

- "De Julianaschool in Ederveen is een basisschool voor protestants christelijk onderwijs. Wij bieden een veilige omgeving waarin het welbevinden van elk kind centraal staat. De nadruk ligt op de klassikale lessen met differentiatie in instructie en verwerking. We bieden het kind duidelijkheid en structuur en volgen de vorderingen systematisch. Daarnaast leren we de kinderen ook verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, zelfstandig en weerbaar te zijn. We hebben ons ten doel gesteld om door onze manier van onderwijs geven bij te dragen aan de geestelijke vorming van de kinderen, de sociale vaardigheden op een Bijbelse en positieve manier te vormen, de cognitieve vermogens zo veel mogelijk te ontwikkelen en de motorische vaardigheden te bevorderen en tot ontplooiing te laten komen."

- Muziek: - "Muziekvereniging Irene Ederveen verzorgt op concertgebied optredens zoals het Voorjaarsconcert, Kerstconcert en andere concerten. Op marsgebied zorgt Irene voor de muzikale omlijsting bij allerlei evenementen in en buiten het dorp, zoals Koningsdag, Avondvierdaagse, Lampegietoptocht en Sinterklaas. Het fanfareorkest van Irene bestaat uit ca. 35 leden. De repetitie vindt plaats op dinsdagavond van 19.45-21.45 uur in dorpshuis De Zicht. Het orkest staat onder leiding van Sandra van Luijtelaar. De Malletband van Irene bestaat uit 12 leden en repeteert op donderdagavond van 19.30-21.30 uur in het dorpshuis. De band staat sinds 2011 onder leiding van Marius Bongers. Onze blaaskapel De Turfblazers bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten die eigenlijk altijd wel muziek willen maken. De kapel verzorgt tegen vergoeding optredens tijdens verjaardagen, feestjes of andere gelegenheden die een vrolijke noot verdienen."

- "De Lofstem is een christelijk gemengd koor uit Ederveen. We zingen gospel, vaderlandse liederen, Bach, opwekking, maar bovenal christelijke liederen. De Lofstem bestaat op dit moment uit 110 leden, variërend in leeftijd van 20 tot 80 jaar. Er worden klassieke werken gezongen waaronder liederen van Johann Sebastiaan Bach, Guiseppi Verdi, maar ook moderne liederen waaronder Into my heart, wij danken U en Spirit of the Living God. Mocht je in de gelegenheid zijn om ons live te komen beluisteren dan heten wij je van harte welkom. Misschien ben je wel geïntresseerd om met ons samen muziek te maken en ons koor te komen versterken, dan kan je contact met ons opnemen door ons een privé bericht te sturen."

- Sport: - Tennisvereniging Ederveen is opgericht in 1980 en is een kleine gezellige club met ca. 100 leden. De club heeft 3 gravelbanen met verlichting. Tijdens het seizoen zijn er verschillende leuke activiteiten; de leden kunnen meedoen aan diverse competities en het Duizend Dollar Dubbeltoernooi (juni), natuurlijk zijn er ook de Clubkampioenschappen die meestal in september plaatsvinden en als afsluiting van het seizoen is er het Snerttoernooi.

- "Gymnastiek Vereniging Ganoteon is een gezellige turnvereniging voor jong en ouder. Kinderen kunnen al vanaf 3 jaar bij ons terecht. Ganoteon staat voor “GA NOoit TEn ONder” en dat blijkt ook wel! Wij bestaan al sinds 1970, en zijn dé sport club van Ederveen! In onze lessen staat plezier voorop samen met het aanleren van technieken. Bij de groepen die meedoen met wedstrijden wordt er voornamelijk geturnd aan de vier onderdelen die we kennen bij het landelijke turnen namelijk Sprong, Brug, Balk en Mat. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan spierkracht en conditietraining. Dit gebeurt onder het toeziend oog van onze bekwame trainsters en hulptrainsters.

Meedoen met wedstrijden is geheel vrijwillig, het samen meedoen word echter wel gestimuleerd. Elk seizoen vinden er weer leuke evenementen plaats. Zo doen wij mee aan verschillende zelfstandige turnwedstrijden georganiseerd door de KNGU, maar ook in groepsverband doen wij mee aan springwedstrijden. Ook word er elk seizoen voor alle leden een onderlinge wedstrijd georganiseerd. Verder zijn wij elk jaar te zien op de demonstratie die wordt geven op de Ederveensedag. Ben je geïnteresseerd geraakt in Ganoteon? En wil je meer weten over Ganoteon? Kom eens langs tijdens een van onze lessen of neem contact op via info@ganoteon.nl."

- "Wij zijn Loop Vereniging Ederveen, kortweg LVE. Een groep enthousiaste lopers en wij zijn er van overtuigd dat bewegen goed voor je is. In welke vorm dan ook. Bij ons gaat het dan ook om bewegen. Wij zijn geen fanatieke sporters met een drang naar presteren, maar gewoon lekker bewegen. Hetzij hardlopen, power walking, nordic walking of circuittraining. Bekijk onze website en start met bewegen samen met ons!"

- "Voor de kinderen in Ederveen willen we graag actie ondernemen om een BMX-/skeeler-/skatebaan te realiseren. Op onze Facebookpagina kun je de vorderingen volgen."

- Zorg: - De dagactiviteiten van Zorgboerderij De Veenhoeve in Ederveen zijn bedoeld voor mensen met een (verstandelijke) beperking, die behoefte hebben aan een zinvolle invulling van de dag. De dagactiviteiten richten zich op de volgende doelen: het ondersteunen van de cliënt in het handhaven van de zelfredzaamheid en zinvolle dagbesteding bij een beperkt regelvermogen; de integratie in de samenleving ter voorkoming van een sociaal isolement; het ondersteunen van het cliëntsysteem ter voorkoming van overbelasting van de mantelzorg. De Veenhoeve helpt bij het leggen van sociale contacten en het (weer) proberen om structuur aan te brengen in het dagelijkse leven. Aan de volgende activiteiten kan worden deelgenomen: activiteiten rondom het vee (het verzorgen van de dieren); ambachtelijke (machinale) houtbewerking; digitaliseren van beeld- en audiomateriaal; tuinwerkzaamheden; huishoudelijke werkzaamheden; bak- en kookactiviteiten; schilderen en tekenen; handvaardigheid en hobbyontwikkeling.

- Veiligheid: - Brandweer Ederveen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ederveen.

Reactie toevoegen